Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija įstrigo

2009-08-25 07:59
Dabartis: Klaipėdos dramos teatro scenoje jau beveik trejus metus spektakliai neberodomi, o kad pastatas nenugriūtų, viduje jo sienos ir lubos paramstytos begale pastolių.
Dabartis: Klaipėdos dramos teatro scenoje jau beveik trejus metus spektakliai neberodomi, o kad pastatas nenugriūtų, viduje jo sienos ir lubos paramstytos begale pastolių. / V.Liaudanskio nuotr.

Benamiais tapę uostamiesčio teatralai dar ilgai negrįš į savo kūrybos namus. Pradėti Dramos teatro rekonstrukcijos darbus nėra pinigų. Todėl paramos ketinama prašyti ir klaipėdiečių.

Fasadas bus kitoks

Rytoj Nuolatinėje statybų komisijoje bus svarstomas Klaipėdos dramos teatro avarinės būklės likvidavimo ir rekonstrukcijos techninis projektas. Jam jau pritarė Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos ekspertų taryba.

Parengtame techniniame projekte numatyta ne tik kaip sutvirtinti griūvančio statinio pamatus, sienas, pakeisti šildymo, vandentiekio sistemas, elektros instaliaciją, bet ir yra užfiksuoti nauji pastato fasado akcentai.

"Pastatas tikrai bus gražesnis nei buvo", – tikino Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas.

Grožį turėtų sukurti tai, kad iki šiol buvusiame pastato fasade iš Žvejų gatvės pusės atsiras langų. Jų bus įstatyta ir teatro priestato fasade iš Anikės aikštės pusės.

"Viduje esantys žmonės, per spektaklio pertrauką išėję pasivaikščioti po teatrą, pro naujus langus matys aikštę, o nebe sieną", – teigė Dramos teatro direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams Rūta Korkuzienė.

Langai bus įdėti ir pastato fasade iš Pilies gatvės pusės.

Žvejų gatvėje esančius du pastatus jungusi siena bus pakeista stiklu. "Mes iki šiol buvome tarsi tvora, o dabar projekte numatyta, kaip tai ištaisyti", – aiškino R.Korkuzienė.

Pastato fasade po rekonstrukcijos ne tik turėtų atsirasti daugiau stiklo, bet ir šiek tiek keistis pagrindinio pastato fasado spalva. Ji turėtų būti tamsesnė.

Sumažės vietų žiūrovams

Daugiausiai pokyčių numatyta pačiame pastato viduje. Teigiama, kad tai ir pareikalaus didžiausių investicijų.

Darbai turėtų užvirti didžiojoje salėje, mat numatyta keisti ne tik sceną, bet ir techninius įrengimus.

"Sceną norime taip atnaujinti, kad statant spektaklius būtų galima priimti pačius šiuolaikiškiausius sprendimus dėl apšvietimo, įgarsinimo. Numatyta sceną suskaldyti į segmentus, kurių kiekvienas atskirai galėtų kilnotis ar leistis, taip sukuriant iškilimus arba duobes", – tvirtino R.Korkuzienė.

Pagrindinėje scenoje esantis jos centras galės ne tik kilti ir leistis, bet ir suktis.

"Režisieriams bus žymiai daugiau galimybių kurti. Žiūrėti spektaklius bus įdomiau ir žiūrovams", – būsimu scenos modernizavimu džiaugėsi G.Pranckūnas.

Naujoje scenoje rodomais spektakliais galės grožėtis mažiau žmonių, mat ketinama panaikinti vieną kėdžių eilę. Taip siekiama, kad tarp kitų eilių būtų galima padaryti didesnius tarpus, jog žmonėms būtų patogiau sėdėti.

Rūpinasi ir ministras

Teatro rekonstrukcijos darbai galėtų prasidėti jau kitais metais, nes dar šiemet ketinama surengti konkursą statybų rangovui parinkti.

Pagal planą pastato rekonstrukcija turėtų būti baigta iki 2013 m. Tačiau neaišku, ar tokius užmojus pavyks įgyvendinti.

"Mes taip pat pakliuvome ant krizės, todėl neaišku, ar pavyks gauti pinigų", – neslėpė G.Pranckūnas.

Jo teigimu, statybos darbų plane buvo numatyta, kad kitais metais teatro rekonstrukcijai bus skirta 18 mln. litų. Bet gali būti, jog pinigų bus skirta gerokai mažiau.

Direktorius vylėsi, kad finansavimas vis tiek bus skirtas, mat teatro rekonstrukcija labai domisi kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Jis esą apie būtinybę statybos darbams ieškoti pinigų jau kalbėjosi ir su Prezidente Dalia Grybauskaite, ir su finansų ministre Ingrida Šimonyte.

Jos esą teigė, kad pinigų reikia prašyti ne pagal anksčiau numatytus finansavimo grafikus, o pagal dabartinę logiką valstybės finansuose.

"Ministrui kelia didelį susirūpinimą, kad uostamiestyje vis dar nėra kokybiškos teatro scenos. Tačiau šiandien galima pasakyti tik tiek, kad kitų metų Kultūros ministerijos biudžetas dar nėra patvirtintas ir kol kas neaišku, kokį finansavimą gaus konkretūs investiciniai projektai", – teigė kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio atstovas spaudai Mindaugas Valiukevičius.

Jis patikino, kad ministerijoje Klaipėdos dramos teatro investicinis projektas yra gautas, taip pat esą politinės valios jį įtraukti į ministerijos išlaidų sąrašą.

"Veikiausiai taip ir bus padaryta, tačiau paskutinį žodį tars Finansų ministerija", – viltimi, jog kitąmet pagaliau prasidės Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija, netryško Kultūros ministerijos atstovas.

Anksčiau skaičiuota, kad rekonstrukcija iš viso gali kainuoti apie 60 mln. litų. Dabar G.Pranckūnas galutinės sumos nėra linkęs įvardyti, mat viskas priklausys nuo rangos konkurse pateiktų pasiūlymų.

"Taip, areną ketinama pastatyti už 55 mln. litų. Tačiau arena yra ferma, o čia – teatras, kur labai daug pinigų suris nupirkti naują scenos įrangą", – aiškino G.Pranckūnas.

Rengs paramos akciją

Teatralai iš savo kūrybinių namų buvo iškraustyti 2007 m. vasarį, kai Kultūros ministerijos sprendimu Klaipėdos dramos teatras dėl avarinės būklės buvo uždarytas.

Nuo tada aktoriai uostamiestyje savo spektaklius rodo trijose erdvėse: Žvejų rūmuose, Klaipėdos koncertų salėje ir Muzikiniame teatre.

"Aišku, kad labai sunku. Visos šios įstaigos taip pat turi savo kolektyvus, kurie nori repetuoti ir rengti pasirodymus. Todėl mes, kurdami premjerinį pastatymą, repeticijoms su įgarsinimu, apšvietimu ir dekoracijomis galime skirti vos 3 ar 4 dienas, nors reikėtų mėnesio", – guodėsi G.Pranckūnas.

Jis taip pat neslėpė, kad neturint patalpų repeticijoms labai sunku prisikviesti ir žinomų režisierių, kurie tokiomis sunkiomis sąlygomis imtųsi statyti spektaklius.

Tačiau nepaisant šių nesklandumų, per naująjį teatro sezoną klaipėdiečiams ketinta parodyti 4–5 premjeras. Bet tokio sumanymo gali ir nepavykti įgyvendinti, mat spektakliams statyti antrąjį šių metų pusmetį skirta 80 tūkst. litų mažiau nei planuota. Tiek esą kainuoja pastatyti du premjerinius spektaklius.

G.Pranckūnas neslėpė, kad teks prašyti klaipėdiečių paramos. Rugsėjo 19 d. Klaipėdos dramos teatro balkone vyks paramos koncertas, kuriame dainuos, skaitys eiles nemažai žinomų atlikėjų, neimsiančių honoraro.

Renginyje klaipėdiečiams bus dalijamos skrajutės, kuriose bus pateikta banko sąskaita, kur pervesti aukas teatrui.

"Prašysime padėti išgyventi. Smagu, kad per tuos beveik trejus metus, kai nebeturi namų, klaipėdiečiai mūsų neapleido, į spektaklius žmonių susirenka tiek pat, kaip anksčiau. Todėl tikiuosi, jog žmonės mūsų nepaliks ir šįkart", – vylėsi Klaipėdos dramos teatro direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų