Klaipėdos gatvių valymas po žiemos dar nebaigtas

  • Teksto dydis:

Pasibaigusi rimta žiema pažėrė rūpesčių Klaipėdos gatvių ir šaligatvių valytojams. Jau skelbta, jog šiemet per tris pirmuosius mėnesius uostamiestyje ant gatvių ir šaligatvių išbarstyta virš 2 tūkst. tonų smėlio-druskos mišinio, tai yra dešimtimis kartų daugiau nei pernai. Dabar gatvių valytojams tenka visą šį „turtą“ surinkti, bet gamtinės sąlygos neleidžia to padaryti maksimaliai greitai.

„Yra vietų, kur gatvių kelkraščiuose buvo susikaupęs ir apie 10 centimetrų storio žvyro sluoksnis. Valymo mašinos, kurios veikia vakuuminio siurbimo būdu, nėra pritaikytos iškart surinkti suspaustą ir susigulėjusį žvyro sluoksnį. Tam galimai reikalingas kitas mechaninis gatvių valymo būdas. Mūsų atveju gatvių sąšlavas mašinos surenka tausodamos miesto aplinką, t. y., sudrėkinant ir nekeliant dulkių, surenkamos ypač kenksmingos žmogui kietosios dalelės. Tad technika turi pravažiuoti dešimtis reisų, kol per visą žiemą susikaupęs storas žvyro sluoksnis bus susiurbtas į mašinų bunkerius“, – aiškino Imantas Paliakas, bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ Eksploatacijos departamento direktorius.

Gatvių valymo darbus apsunkina ir oro sąlygos. Kovo mėnesį, kai dar vyravo minusinė ar nulinė temperatūra, vakuuminė gatvių valymo technika negalėjo dirbti – esant neigiamai temperatūrai negalima naudoti drėkinimo įrangos, nes gatvėse susidarytų plikledis. Be to, lietingomis dienomis permirkusių kelio sąnašų susiurbimas nėra itin efektyvus – labai daug laiko sugaištama bunkeryje susikaupusių atliekų, kurių didžiąją dalį sudaro susiurbtas vanduo, pervežimui į atliekų surinkimo aikštelę.

„Į gatves išvažiuojame kasdien nuo 6 valandos ryto, tačiau kol kas turėjome tik kiek daugiau nei dvi savaites našaus darbo, kai vyravo palankūs sausi orai. Per kovo mėnesį iš savo prižiūrimų gatvių susiurbėme ir išvežėme rekordinį sąšlavų kiekį – apie 400 tonų. Balandis kol kas palankesnis darbui, surinkimas vyksta sklandžiau “, – konstatavo I. Paliakas.

Bendrovė „Klaipėdos autobusų parkas“ yra viena iš uostamiesčio gatvių valymo paslaugų teikėjų, 2019 metais laimėjęs Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą viešąjį konkursą. Keturi bendrovės naudojami vakuuminiai automobiliai gali nuo Klaipėdos gatvių siurbti dulkes, smulkios frakcijos sąšlavas.

Klaipėdos miesto savivaldybė specializuotą gatvių valymo techniką – 4 didžiąsias mašinas ir 4 šaligatvių bei siauroms senamiesčio gatvėms pritaikytus automobilius – įsigijo siekdama mažinti oro užterštumą kietosiomis dalelėmis bei turto patikėjimo sutarčių pagrindu perdavė jas viešųjų pirkimų konkursus laimėjusiems rangovams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLP

KLP portretas
kodel tokia sunkiasvore technika valo dviraciu ir pesciuju takus, maciau kai vaziuodama netelpa ant asfalto ir ratais mauroja zole

C7

C7 portretas
Kodėl valymo mašinos pagrindinėmis gatvėmis važiuoja piko valandomis? Šiandien (Trečiadienį) ryte, apie 8:00 lėta valymo mašina sudarė kamštį Mokyklos gatvėje. Planuojant valymo maršrutus į tai turėtų būti atsižvelgta.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip jus nusibodot su ta savo pigia propoganda... Visa laika ieskot kazkokiu pasiteisinimu. Niekam neidomus jusu pasiteisinimais. Nemaciau nei vieno slavejo. Tik privatininkai kiemus tvarkosi. Ir kam reikejo ta smeli barstyti? Nes buvo pigiau nei druska, o tuo labiau druskos tirpalas? Tai lai visa savivaldybe eina i talka jai nesugeba sukontroliuoti. Ir tos pacios istorijos su lapais, sniegu ir smeliu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių