Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos gatvių vardai – rusiškai

2009-02-05 09:00
Klaipėdos gatvių vardai – rusiškai
Klaipėdos gatvių vardai – rusiškai / Vytauto Liaudanskio nuotr. Parašė: miesto gatvėse pasirodę tokie užrašai bus nukrapštyti akylų valdininkų.

Pietinėje miesto dalyje akį traukia dviem kalbomis atsiradęs užrašas, žymintis gatvės pavadinimą. Valdininkai tikina, kad tokia savivalė pažeidžia įstatymą.

Smiltelės gatvėje ketvirtuoju numeriu pažymėtą namą "puošia" lenta su rusišku gatvės pavadinimu.

Klaipėdos savivaldybės vyriausioji kalbos tvarkytoja Asta Chrustaliova patvirtino, jog tokie užrašai pažeidžia įstatymus.

„To negali būti. Valstybinės kalbos įstatyme numatyta, kad gatvių pavadinimai žymimi tik valstybine kalba. Jokių išlygų tautinėms mažumoms nėra numatyta. Tautinių mažumų kalbomis gali būti užrašai, žymintys šių bendrijų būstines. Tačiau ne gatves“, – teigė savivaldybės vyriausioji kalbos tvarkytoja.

Neseniai Vilniuje teismas išaiškino, kad Vilniaus krašte lenkų bendruomenės savivaldybėje išsikovotas sprendimas gatves žymėti ir lenkų kalba neatitinka įstatymo. Todėl gatvių nuorodos dviem kalbomis buvo panaikintos.

A.Chrustaliova taip pat pažadėjo išsiaiškinti, kas ant šio namo sienos įtaisė gatvės užrašą rusų kalba.

„Labai dažnai savo iniciatyva gatvių pavadinimų lenteles užsako įmonės, kurios siekia, kad klientui būtų patogiau surasti jų buveinę. Taip pat bendrijos rūpinasi gatvių pavadinimų žymėjimu“, – aiškino valdininkė.

Savivaldybės darbuotojams neretai tenka nukabinėti tokius užrašus dėl pasitaikančių klaidų.

„Herkaus Manto gatvės lenteles įmonės užsisako sutrumpindami pirmąjį vardą. Ilgai tenka aiškinti, kad tai du vardai, o ne vardas ir pavardė“, – tikino A.Chrustaliova

Taip pat tenka taisyti klaidas žinomų žmonių pavardėse, gyventojai nepasivargina pasidomėti, kokio žmogaus vardu pavadinta jų gatvė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų