Klaipėdos jubiliejui „įdarbins“ varpus

Prasidėjo penkiolikti metai nuo tada, kai uostamiesčio pašto bokšte suskambo nauji kariliono varpai, o seni yra be darbo. Per tą laiką kelis jų iš saugyklos kažkas pavogė, keli buvo paskolinti bažnyčioms, trys papuošė Klaipėdos senamiestį. Dabar tariamasi, kaip likusius per keturiasdešimt varpų panaudoti kitais metais minint Klaipėdos jubiliejų.

Neišnaudotos galimybės

Pirmasis karilionas, veikęs Klaipėdoje, buvo pagamintas tuometės Rytų Vokietijos Apoldos varpų gamykloje.

Nauji varpai, nulieti Olandijoje, į Klaipėdą buvo atvežti 2006 m. ir per Kalėdas jau gaudė mieste.

Keičiant centrinio pašto kariliono varpus, iš senųjų būta minčių pasigaminti kilnojamąjį karilioną, tačiau idėja liko neįgyvendinta.

Atitarnavęs karilionas, 48 senų varpų rinkinys, esantis uostamiesčio savivaldybės nuosavybė, pagal sutartį 2008 m. buvo patikėtas saugoti Klaipėdos universitetui (KU).

Tuo metu norėta vieną jų įkelti į restauruojamo KU komplekso pastato bokštą. Šios minties įgyvendinti nepavyko, o varpai iki šiol saugomi universitete.

2014 m. buvo aptikta, kad dingo šeši varpai, kiekvienas jų svėrė po kelias dešimtis kilogramų. Varpai tiesiog buvo pavogti.

Apie tai buvo pranešta policijai, bet rasti jų taip ir nepavyko.

Likę toliau sandėliuojami KU, kol kils įdomių jų panaudojimo idėjų.

Atrado savo vietą

Daugiau nei prieš pusketvirtų metų vienas varinis kariliono varpas jau perduotas Katyčių bažnyčiai Šilutės rajone.

Katyčių gyventojai gavo ketvirtą pagal dydį, kuris sveria 470 kg. Varpinę jam miestelio žmonės pastatė dar prieš šešerius metus.

Prieš trejus metus Klaipėdos miesto savivaldybė kolegoms iš Šilalės perdavė dar vieną senojo uostamiesčio kariliono varpą, kuris skamba šio rajono Bijotų bažnyčioje.

Na, o trys didžiausi kariliono varpai papuošė Klaipėdos senamiestį.

Sunkiausias, sveriantis 900 kg ir pavadintas Kristupu, pastatytas Karlskronos aikštėje šalia Pilies tilto.

Antrasis (760 kg) įkurdintas Turgaus gatvėje, kur kažkada stovėjo Jono bažnyčia, trečiojo (600 kg) dūžiai retsykiais sklinda iš Tiltų gatvės.

Tačiau dar per 40 varpų stovi universiteto saugykloje, laukdami savo žvaigždžių valandos.

Dalyti turto neskuba

Vieno varpo dar prieš Kalėdas paprašė Skuodo rajone, Aleksandrijoje esančio Žemdirbio muziejaus įkūrėjas Virginijus Mitkus, kuris rūpinasi memorialu sovietmečiu Afganistane žuvusiems lietuviams.

Vis dėlto Klaipėdos savivaldybė verdikto dar prašė palaukti. Kaip tik šią savaitę buvo formuojama komisija, kuri turėtų apsispręsti, kaip tuos likusius kariliono varpus panaudoti pačiame uostamiestyje.

Iki gegužės 1 d. turėtų būti parengtas šių varpų „įdarbinimo“ planas.

„Mūsų vizija yra, kad, kai kitais metais minėsime Klaipėdos miesto 770 metų jubiliejų, tuos varpus panaudotume šventės metu ir po to. Gal dalis jų vėliau bus pastatyta buvusių bažnyčių vietose. Atkūrus Jono bažnyčią, kelis varpus paliksime jos bokšte, ką darysime su kitais, dar galvojame. Bet darysime viską, kad jie nedulkėtų saugykloje“, – tikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaubas

siaubas portretas
gal mero trimitą ir dalimis išdalinti reikėtų? Senasis karilionas - tai muzikos instrumentas, suprojektuotas ir nulietas pasaulinio garso meistro, kurio karilionai ir varpai kultūringose šalyse vertinami, pvz. Norvegijoje, Šveicarijoje, Suomijoje, Izraelyje. Klaipėdos karilionas buvo vienas paskutinių jo karilionų ir ekspertų (ne savivaldybės) vertinamas, kaip vienas iš geriausių.

Karmenas

Karmenas portretas
KU ku ir ner varpu.

KU

KU portretas
Gal pas koki rektoriu sodyboj kabo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių