Klaipėdos knygų mugėje – netikėtumų gausa

IX Klaipėdos knygų mugė kupina mįslių ir įdomybių, kurias atrasti ir įminti gali kiekvienas joje apsilankęs. Iš leidėjų turgelio formato besiveržiantis renginys vis labiau pateisina tarptautinio kultūros festivalio pavadinimą.

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje didysis šurmulys vyks šios savaitės pabaigoje – penktadienį ir šeštadienį.

Pusšimtis nemokamų renginių vilios lankytojus. Dalį jų bus galima aplankyti ir galimybių paso neturintiems smalsuoliams. Tai bus spektakliai ir performansai bibliotekos kieme.

Kokių netikėtumų galima tikėtis, skelbiama festivalio programoje. Vienas jų – programos viršelį puošianti fotomenininko Edžio Jurčio fotografija.

Sunku net patikėti, kad tai – tikra nuotrauka.

JAV pastaruoju metu gyvenantis autorius atviravo, kad šią fotografiją padarė dar sovietmečiu, tada joje jis paslėpė nemažai prasmių.

Lankydamasis Taline 9-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis atidarė viešbučio langą.

Kad ir kaip keista, lango vyriai buvo įrengti ties rėmo viduriu ir atsidarydavo taip, kad dalis rėmo išsikišdavo į lauką, dalis – į vidų, o atviras langas priminė stalą.

Menininkas padėjo ant stiklo šachmatų, kuriuos visada vežiodavosi su savimi, ir pamatė virš skaidrios plokštumos tolumoje kyšančius bažnyčių bokštus bei debesis.

Šachmatų figūrų atspindžiai E.Jurčiui priminė sovietmečio realijų vaizdą, kai visas gyvenimas buvo tarsi nespalvotas tikrojo atspindys.

E.Jurčys apie savo naujausią fotografijų albumą kalbės šeštadienį 18 val. bibliotekos konferencijų salėje. O spalio 8 d. E.Jurčio fotografijų paroda "Būties nerimas" bus atidaryta Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Pristatydami jau rytoj prasidėsiančią Klaipėdos knygų mugę Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos darbuotojai patikino, kad kiekvienas lankytojas pagal savo pomėgius ir skonį galės rasti daug panašių staigmenų. Bibliotekininkai jau galvoja apie kitų metų knygų mugę, kai ji įvyks 10-ąjį kartą.

Labai tikėtina, kad tradicinius ir naujus renginius pristatanti biblioteka taps traukos centru visos Lietuvos kultūrininkams.

Bibliotekos direktorė Laura Juchnevič viliasi, kad vis labiau traukianti kūrėjus ši įstaiga ir jos rengiamas tarptautinis kultūros festivalis išaugs ir nebus lyginamas su Vilniaus knygų muge.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių