Klaipėdos mokyklose – mokytojų stygius

Kaip ir kasmet, prieš rugsėjo 1-ąją uostamiesčio mokyklose trūksta mokytojų, daugiausia – matematikų ir kalbų specialistų. Taip atsitiko galbūt todėl, kad daugiau nei pusė šimto pedagogų šią vasarą išėjo į užtarnautą poilsį.

Didelė lituanistų paklausa

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė teigė, kad savivaldybėje yra tik mokslo metų pabaigos duomenys apie trūkstamus pedagogus mokyklose.

"Pavyzdžiui, birželio pabaigoje ikimokyklinio ugdymo įstaigose trūko 12 ikimokyklinio ugdymo pedagogų, 5 logopedų. Dvi įstaigos neturėjo priešmokyklinio ugdymo mokytojų. Galimas dalykas, situacija per vasarą pasikeitė. Duomenis, kiek pedagogų trūksta Klaipėdos mokyklose, tikslinsime šią savaitę", – teigė V.Bubliauskienė.

Vos pabaigusios praėjusius mokslo metus, bendrojo lavinimo mokyklos ieškojo 9 matematikų, 2 fizikų, 2 chemikų, 3 geografijos, 3 informacinių technologijų, 4 pradinių klasių, 5 anglų kalbos, 2 rusų kalbos, 1 vokiečių kalbos, 4 lietuvių kalbos mokytojų.

Kiek situacija per vasarą pagerėjo ar pablogėjo, matysime netrukus.

"Kiek žinau, kalbant apie lituanistus, situacija mokyklose pablogėjo, nes dar išėjo dalis lietuvių kalbos mokytojų. Vien "Gedminų" progimnazijoje ieškota dviejų lituanistų, taip pat "Žemynos" gimnazijoje. Iš viso birželio pabaigoje Klaipėdoje trūko 64 pedagogų. Kiek situacija per vasarą pagerėjo ar pablogėjo, matysime netrukus. Tačiau padėtis, neabejotinai, yra liūdnoka", – sakė V.Bubliauskienė.

Išmokoms – pusė milijono

Ir šiemet nemenka dalis uostamiesčio pedagogų, sulaukę pensinio amžiaus, nusprendė trauktis į užtarnautą poilsį.

Pernai 71 garbaus amžiaus uostamiesčio pedagogas pasinaudojo valdžios pasiūlymu gauti kompensacijas už pusę metų ir išėjo į pensiją.

Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė teigė, kad šiemet į užtarnautą poilsį nusprendė pasitraukti 62 mokytojai.

"Jų išeitinėms kompensacijoms šiemet buvo skirta 525,7 tūkst. eurų. Iš valstybės biudžeto lėšų gauta 185 tūkst. eurų, likusius padengė savivaldybė", – patikslino J.Ceplienė

Vėl ieškos sprendimo

Pernai dėl garbaus amžiaus mokytojų pasitraukimo į užtarnautą poilsį specialistų trūkumo įstaigos esą nepajuto, nes buvo perskirstytas darbo krūvis.

Kaip bus šiais metais, neaišku.

Beje, praėjusiais metais prieš pat naujus mokslo metus Klaipėdoje trūko 81 bendrojo ir ikimokyklinio ugdymo pedagogo, daugiau nei šiemet.

Klaipėdos mokyklose dirba per 1,6 tūkst. bendrojo ugdymo mokytojų, o su ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo pedagogais jų skaičius viršija 3 tūkst.

Visų dirbančių mokytojų amžiaus vidurkis Klaipėdos mokyklose yra 51 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Bent uždirbs mokytojai,turėdami po 30 pamokų per savaitę, o ta mokymo kokybė kam čia rūpi,o paskui klausiame,kodėl matematikos ar leituvių neišlaikė,pažiūrėjau PUPP rezultatus Klaipėdos gimnazijose rusakalbėse-baisu

pensininkė

pensininkė portretas
jei trūksta mokytojų tai kodėl jie dirba ne visu etatu o tik 0,50 ar 0,75 etato, nuo to priklauso ir atlyginimas, jei pilnu etatu dirbdamas gauna apie 1100 į rankas tai jau ne toks mažas atlyginimas yra daug darbų su žymiai mažesniais atlyginimais , manau mokytojas kaip ir kunigas turi būti su pašaukimu tada bus geras mokytojas jei tik žiūri į pinigus tai tas ne mokytojas o tik darbuotojas sėdintis ne savo kėdėje

Demosas

Demosas portretas
Kai mokytojas uz valandos darba su 30 zmoniu gauna 4 eurus, tai kazkaip keista, kad dar yra dirbanciu ta darba isviso. 30 metu vis mokytojams pinigu kaip nera,taip nera. Nebestreikuoja ir nebereikalauja, tiesiog iseina is darbo. Dabar girdejau vel pinigu nebus, nes karas Ukrainoje ir ekonominis sunkmetis arteja... Ir taip jau 30 metu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių