Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos musulmonai nori statyti mečetę

2009-07-02 08:51
Pažintis: R.Jakubauskas merui R.Taraškevičiui dovanojo informacijos apie kitataučius ir jų religiją.
Pažintis: R.Jakubauskas merui R.Taraškevičiui dovanojo informacijos apie kitataučius ir jų religiją. / Eglės Petkutės nuotr.

Islamo religiją išpažįstantys kitataučiai Klaipėdoje nori statyti mečetę, tačiau neturi žemės, todėl savivaldybės prašo skirti sklypą.

Tokį prašymą vakar uostamiesčio merui Rimantui Taraškevičiui išdėstė Lietuvos musulmonų muftijus bei Lietuvos totorių bendruomenės atstovas Romas Jakubauskas.

"Norime turėti patalpas, kuriose galėtume atlikti savo religines apeigas, vienyti kitataučių bendruomenę", – tikino R.Jakubauskas.

Jo teigimu, mečetei pastatyti pakaktų 30 arų sklypo. Tokio ploto žemės Klaipėdos totorių bendruomenės atstovas ir paprašė miesto valdžios. R.Jakubauskas teigė, kad skirtame sklype būtų pastatytas daugiafunkcis centras. Jame įsikurtų ne tik maldos namai. Po vienu stogu taip pat norima mokyti kalbos ir religijos čia gyvenančių kitataučių vaikus, organizuoti tautines šventes, parodas, kitus renginius.

R.Taraškevičius palaikė idėją mieste įkurti dar vienus kitatikių maldos namus. Tačiau jis patikino, kad greitų rezultatų tikėtis neverta. Mat iki statybų pradžios dar teks ne tik surasti tinkamą sklypą, bet ir parengti teritorijų planavimo dokumentus, detalųjį planą, pasitarti su miesto politikais, atlikti kitas įstatymų numatytas procedūras.

Maldos ir kultūros centro statybai bendruomenė planuoja gauti lėšų iš valstybės, paramos tikimasi ir iš bendraminčių Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Turkijoje.

Klaipėdoje šiuo metu gyvena daugiau kaip trys šimtai musulmonų, tarp kurių yra ne tik totorių, bet ir azerbaidžaniečių, turkmėnų, čečėnų. Daugeliui šių bendruomenių savivaldybė yra skyrusi patalpas, kuriose bendruomenės susirenka, organizuoja renginius, savaitgaliais rengia mokyklėles, kuriose kitataučių vaikai mokomi savo šalies kalbos, papročių.

Lietuvoje į septynias bendruomenes yra susibūrę apie 3 tūkst. musulmonų, veikia keturios mečetės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų