Klaipėdos paplūdimiuose liepsnojo simboliniai laužai

Vėlyvą šeštadienio vakarą pajūryje, netoli Girulių bunkerio ir Smiltynėje liepsnojo laužai. Jie kvietė susimąstyti apie Baltijos jūros likimą. 

Lietuva simbolinius laužus uždegė kartu su Švedija, Suomija, Latvija ir Estija. Ši savotiška laužų grandinė buvo skirta Baltijos jūros gelbėjimui.

Uždegus laužus paplūdimiuose siekta atkreipti Europos dėmesį į prastą Baltijos jūros būklę.

Giruliuose ir Smiltynėje, prie Gelbėjimo stoties, laužai užkurti vienu metu – 21.30 val. Baterijos „Memel-Nord“ iniciatyvinė grupė ta proga pristatė naują muziejaus eksponatą bei iššovė sviedinį iš II-ojo Pasaulinio karo patrankos. Renginį vainikavo skautų žaidimai prie laužo bei Stanislovo Pakalniškio atliekama muzika.

Senovėje palei Baltijos jūros pakrantes būdavo uždegami laužai įspėti laivus apie galimus pavojus. Suomijoje šiam papročiui atgaivinti nuo 1992 metų šalies pakrantėse baigiantis rugpjūčiui buvo pradėta švęsti Senovinių laužų naktis. Buvo dainuojamos dainos, šokama apie laužus, kuriuos paprastai uždegdavo miestų ar kaimų bendruomenės.

Vėliau šis renginys paplito ir kitose Baltijos šalyje. Estijoje netgi atsirado Senovinių laužų nakties šauklių komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lauzai

lauzai portretas
Jokiu laužo kūrenimu Smiltynėje net nekvepėjo, tegul tokie organizatoriai nemulkina žmonių, kurie kėlėsi keltu, žingsniavo iki Gelbėjimo stoties ir ..... apsisukę vėl kulniavo link kelto....

Dalyvis

Dalyvis portretas
O Giruliuose labai geras renginys, ir paskaita idomi, ir dainos prie lauzo graziai skambejo. Saunuoliai organizatoriai.

dalyve

dalyve portretas
Šaunuoliai, kad tokiu renginiu būtų vis daugiau ir daugiau.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių