Klaipėdos politikai septynerius metus neteisėtai ėmė pinigus

Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, jog septynerius metus miesto tarybos nariai pinigus gavo neteisėtai. Jų skola biudžetui – beveik 700 tūkst. litų.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje kristina Vintilaitė dar pernai gegužę išaiškino, jog uostamiesčio politikai neteisėtai iš miesto biudžeto gauna pinigus kanceliarinėms išlaidoms – vadinamuosius vokelius.

Priežastis – tokias išmokas įteisinęs 2003 metų kovą priimtas miesto tarybos sprendimas nebuvo paskelbtas spaudoje, kaip to reikalavo įstatymai, tad yra negaliojantis.

K.Vintilaitė kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą, kad jis įpareigotų uostamiesčio merą Rimantą Taraškevičių spaudoje paskelbti sprendimą dėl tarybos narių veiklos apmokėjimo. Tačiau teismas tokį prašymą atmetė kaip nepagrįstą.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje pateikė apeliacinį skundą Lietuvos Vyriausiajam administraciniam teismui. Šis skundą patenkino ir įpareigojo R.Taraškevičių paskelbti minėtą sprendimą spaudoje. Meras šią prievolę jau įvykdė ir toks žingsnis įteisino „vokelius“.

„Šios bylos baigtis leidžia daryti išvadą, jog už Klaipėdos miesto tarybos narių veiklą buvo atlyginta neteisėtai. Manau, ši nutartis turės įtakos ir Klaipėdos miesto apylinkės teisme nagrinėjamai civilinei bylai dėl išmokų sugrąžinimo į miesto biudžetą“, - teigė K.Vintilaitė.

Į Klaipėdos miesto apylinkės teismą, gindami viešąjį interesą, kreipėsi uostamiesčio prokurorai.

Jie reikalauja, kad Klaipėdos politikai į miesto biudžetą sugrąžintų beveik 700 tūkst. neteisėtai gautų litų. Ši suma susidarė ne tik todėl, jog politikai ėmė „vokelius“, nors sprendimas dėl jų mokėjimo buvo negaliojantis. Iš miesto tarybos narių reikalaujam grąžinti ir pinigus, kuriuos jie gavo už miesto tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistą laiką, nors sykiu jiems buvo mokamas atlyginimas ir pagrindinėje darbovietėje.

Teismas jau du kartus bandė atversti bylą, tačiau nesėkmingai. Vieną kartą į posėdį neatvyko politikų pasisamdyta garsi advokatė. Antrasis posėdis buvo atidėtas todėl, kad ne visi atsakovai, kuriais yra net 58 dabartinės ir buvusios kadencijos miesto tarybos nariai, gavo šaukimus.

Kitas teismo posėdis numatytas rugsėjo viduryje.

Politikai kategoriškai nesutinka, kad pinigus jie gavo neteisėtai. Esą teisiami turi būti tie savivaldybės administracijos darbuotojai, kurių sprendimu politikams išmokos buvo pervedamos į banko sąskaitas. 

„Vokeliai“ Klaipėdos tarybos nariams:

Nuo 2003 m. kovo – po 150 Lt

Nuo 2004 m. gruodžio – po 300 Lt

Nuo 2008 m. liepos – 1000–1200 Lt

Nuo 2009 m. vasario – 700–840 Lt

Nuo 2009 m. rugpjūčio – 700 Lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių