Klaipėdos politikų išlaidų kontrolė – griežtesnė

Šokiruojantis Lietuvos savivaldybių politikų netaupumas pribloškė šalies žmones. Tačiau Klaipėdoje tarybos narius nuo abejotinų išlaidų miesto iždo sąskaita atgraso čia įvesta griežta tvarka. Ji numato, kad politikai dokumentais privalo pagrįsti, kur išleido pinigus, o jei čekių neturi, lėšas privalo grąžinti į biudžetą.

Buvo ir atsisakiusiųjų

Pastarąją kadenciją trys politikai atsisakė tarybos nariui skirtų išmokų.

Dvejus metų šių pinigų neėmė dabartinė vicemerė Vaida Raugelė, o visus ketverius metus – Arūnas Tuma bei Vidmantas Dambrauskas.

Rimantas Cibauskas, Klaipėdos taryboje dirbęs dvi kadencijas (2007–2015), savo laiku buvo vienintelis, kuris atsisakė tarybos nariams skirtos išmokos ir biudžetui per 8 metus sutaupė maždaug 67 tūkst. litų (19,4 tūkst. eurų).

Dar 2008-aisiais R. Cibauskas šia pilietine akcija bandė sudominti ir kitus kolegas, bet liko vienišas karys kovos lauke, tarybos nario pareigas vykdantis už savo lėšas.

„Juk visi politikai, eidami į miesto tarybą, deklaruoja, kad nori padaryti kažką gero klaipėdiečiams ir Klaipėdai. Tad atlygis už tą darbą turėtų būti net nediskutuotinas. Naudoju savo asmeninį kompiuterį, automobilį, telefoną, susimoku visas išlaidas pats. Manau, kad tokios išmokos turėtų priklausyti tik merui ar jo pavaduotojams, bet ne visiems tarybos nariams“, – dienraščiui prieš paskutiniosios savo kadencijos taryboje pabaigą dėstė R. Cibauskas.

Reglamentas – gana griežtas

Tvarką dėl išmokų tarybos nario veiklai uostamiesčio politikai patvirtino 2016 m. Šių metų kovo pabaigoje šis reglamentas papildytas.

Pagal nustatytą tvarką Klaipėdos miesto tarybos nariui kas mėnesį skiriama 300 eurų išmoka, už kurią privaloma atsiskaityti.

Išmokai gauti kiekvienas tarybos narys turi atsidaryti atskirą sąskaitą banke ir pateikti raštu savivaldybės administracijai šios sąskaitos rekvizitus.

Reglamentas: pagal Klaipėdos tarybos priimtas nuostatas, jei politikai čekių už panaudotas išmokas Apskaitos skyriui nepristato ar traktuojama, kad išlaidos buvo netinkamos, daugiau pinigų jiems nepervedama. Regimanto Zakšensko nuotr.

Išmoka kiekvieną mėnesį iki 15 d. avansu pervedama visiems tarybos nariams į jų nurodytas sąskaitas banke.

Pasibaigus ketvirčiui, lėšos vėl pervedamos tik atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą tarybos nariams.

Išmokos limitas sumuojamas kiekvieną ketvirtį.

Per praėjusį ketvirtį išmokėta avanso suma, už kurią tarybos narys laiku už ketvirtį neatsiskaitė, laikoma einamojo ketvirčio avansu, o pateikta atsiskaitymui apyskaitos išlaidų suma įskaitoma į einamojo ketvirčio išlaidas.

Kam naudojami pinigai?

Išmoka gali būti panaudota tarybos nario telefoniniams pokalbiams, interneto paslaugoms apmokėti, pašto prekėms ir paslaugoms įsigyti, tarybos nario kompiuterinės technikos nuomai, techninei priežiūrai, remontui, eksploatavimui, transporto priemonės nuomai, išskyrus išperkamąją nuomą, eksploatavimui, techniniam aptarnavimui, remontui, draudimui, taksi paslaugoms, viešojo transporto bilietų įsigijimui, automobilio statymo išlaidoms, kanceliarinėms prekėms įsigyti, biuro patalpų nuomos išlaidoms, taip pat viešosios informacijos rengėjų teikiamoms paslaugoms, susijusioms su tarybos nario veikla, apmokėti.

Tarybos nariui, kuris pagal mero potvarkį atstovauja savivaldybei už savivaldybės ribų, savivaldybės administracija apmoka komandiruotės išlaidas.

Per nustatytą terminą čekius, pagrindžiančius tarybos nario išlaidas, politikai kasmet privalo pateikti Klaipėdos savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui.

Jei čekių jie nepristato, ar traktuojama, kad išlaidos buvo netinkamos, daugiau pinigų nepervedama, o avanso dalį tarybos narys turi grąžinti į biudžetą arba jam mažinama kita išmoka.

Tiria Kontrolieriaus tarnyba

Manoma, kad tokia išmokų mokėjimo tvarka beveik nesudaro prielaidų piktnaudžiauti.

Ar tarybos nario gautos išmokos naudojamos pagal paskirtį, kontroliuoja savivaldybės administracijos padalinys, atsakingas už buhalterinės apskaitos tvarkymą ir savivaldybės kontrolierius.

Apskaitos skyriaus specialistės tikrina, ar pateikti čekiai pagrįsti buhalteriškai, tačiau esą nesigilina, ar politikas degalus sunaudojo spręsdamas miesto reikalus, ar savo asmeniniais tikslais.

Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė teigė, jog yra tekę tirti 2016 m. tarybos narių išmokų ataskaitas.

Teisiniu požiūriu pažeidimo tarsi ir nebuvo, bet moralės dalykų galbūt pritrūko.

Dabar tiriama ir pernykštės, tai yra, kaip išmokas per paskutinius kadencijos metus panaudojo ankstesnioji miesto taryba.

Kitaip nei Kaune ar kitur

„Tokios situacijos dėl išmokų, kokia yra Kauno ar kitose savivaldybėse, Klaipėdoje nėra. Dėl reglamento mūsų tarnyba pasisakė dar 2016 m., galbūt todėl pas mus ir nenutiko tokių dalykų, dėl ko dabar skamba kitos savivaldybės“, – apie skandalą, dėl kurio siūloma net paleisti Seimą, kalbėjo D. Čeporiūtė.

Daiva Čeporiūtė. Vytauto Petriko nuotr.

Tais metais didžiąją dalį tarybos nariams skirtų išmokų politikai išleido degalams, kanceliarinėms prekėms, telekomunikacinėms paslaugoms ir transporto remontui.

„Teisės aktai numato apmokėti išlaidas už degalus. Pinigų tam išleista buvo daug. Teisiniu požiūriu pažeidimo tarsi ir nebuvo, bet moralės dalykų galbūt pritrūko. Bet čia turėtų pasisakyti patys tarybos nariai “, – kalbėjo D. Čeporiūtė.

Savivaldybės kontrolierė turėjo galvoje faktą, kad didžiąją kadencijos dalį miesto tarybos posėdžiai dėl pandemijos vyko nuotoliniu būdu, tad politikų išlaidos degalams, logiškai mąstant, turėjo būti gerokai mažesnės.

Maža to, komitetai visą laiką posėdžiavo nuotoliniu būdu, taigi politikams vėlgi važiuoti niekur nereikėjo.

Savivaldybės kontrolierė pastebėjo, kad kai kuriose ataskaitose fiksuota atvejų, kai tarybos nariai degalus pylė ne Klaipėdos teritorijoje, bet komandiruočių prie šių čekių nėra.

„Mes pateikėme penkias rekomendacijas, kaip efektyviau panaudoti politikams skirtas išmokas. Pasiūlėme, kad kanceliarinius reikmenis tarybos nariams skirtų savivaldybės administracija“, – kalbėjo D. Čeporiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Jaučiasi kad gamybininkas valdo, konkretus

Kokia dora

Kokia dora portretas
Tik Pajūri univermaga privatizavo ane

Efa

Efa portretas
Manau gali apseiti ir su mazesnemis islaidomis ,tureti viena kortele benzinui ,kompiuteris ne karve kainuoja ...ir atsakingiau islaidu cekius turi analizuoti apskaitos skyrius ir auditas ...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių