Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos rajono kelius skandina vanduo

2012-11-29 18:49
Klaipėdos rajono kelius skandina vanduo
Klaipėdos rajono kelius skandina vanduo / Vytauto Petriko nuotr.

Sovietinių laikų sukiužusi melioracinė sistema skandina net tik gyventojų lėšomis įrengtus kelius Klaipėdos rajone, bet ir biudžeto pinigus, ką tik nugulusius rajono žemėje.

Asfaltas – po vandeniu

Rajono valdžia melioracinei sistemai tvarkyti lėšų neturi, o gyventojų pastabas, kad pinigai gali būti metami į balą, kelininkai vadina svaičiojimais.

Audringos diskusijos rajono savivaldybėje kilo po to, kai Dauparų seniūnijos gyventojai ėmė viešai šaipytis iš kelininkų, šį rudenį baigusių tiesti dviračių taką nuo Dauparų Gargždų link, kuris po rekonstrukcijos skendėjo vandenyje.

„Kelininkai dar du kartus kažką čia remontavo, kasė griovius. Nors bala gal ir sumažėjo, bet po didesnio lietaus viskas čia bus po vandeniu“, – pasakojo Šlapšilės kaimo Eglynų gatvės gyventoja Kristina.

1,4 km dviračių tako ruožas kainavo 550 tūkst. litų. Rekonstrukciją vykdė įmonė „Klaipėdos regiono keliai“.

„Dviračių tako reikėjo, niekas nesiginčija, tačiau į balą pinigai neturi būti metami. Vyrai turėjo drenažą įrengti ar kitaip problemą spręsti, o jie iškasė duobę ir mano, kad į ją ir vanduo subėgs“, – pirmadienį kaimynystėje įrengtą taką rodė moteris.

Asfaltą palaidojo po žvyru

Dauparų-Kvietinių seniūnijoje esantis visas Šlapšilės kaimas kenčia nuo paviršinio vandens pertekliaus. Lietūs skandina ne tik dviračių taką, bet ir vietos kelius.

Už kelių dešimčių metrų nuo dviračių tako sodybą turinti Klaipėdos moterų krepšinio klubo„Fortūna“ direktorė Ramunė Kumpienė tikino, kad dar prieš kelerius metus nuo pagrindinio kelio atsišakojanti Eglynų gatvė, kurioje ji gyvena, buvo asfaltuota. Dabar čia – žvyrkelis.

„Maždaug prieš septynerius metus ši gatvė buvo užpilta žvyru“, – stebėjosi R.Kumpienė.

Vietos gyventojai stebisi sprendimu nuolat papildyti žvyru intensyviai važinėjamą kelią, užuot jį išasfaltavus.

„Vanduo tą žvyrą plauna. Vos išlinguoji su automobiliu per duobes“, – pasakojo vietos gyventoja.

R.Kumpienė pasakojo, jog mėgino rašyti raštus rajono savivaldybei dėl gatvės asfaltavimo.

„Man buvo atsakyta, kad geriausiu atveju šį kelią išasfaltuos 2020 metais. Leido suprasti, kad net nevargtumėme“, – tikino moteris.

Komisija balos nematė

Vietos gyventojai kreipėsi į seniūniją ir paprašė, kad žvyrkelis vasarą būtų palaistytas dulkes sulipdančiu skysčiu.

„Nebuvo kuo kvėpuoti. Šia gatve važinėja sunkvežimiai su mediena, statybininkų automobiliai. Bet skysčiu buvo palaistyta tik iki tvoros ribos. Ten toliau dulkės kyla. Kai mašinų ratai ištaškydavo žvyrą, mes džiaugėmės, nes pasirodydavo asfaltas. Tačiau netrukus ant kelio vėl papilama kelios mašinos žvyro. Fantastika. Visi čia stebisi tokiais valdžios sprendimais“ – pabrėžė R.Kumpienė.

Gyventojams kraujas užvirė išvydus, kaip kelininkai išleido biudžeto pinigus tiesdami dviračių taką, o kelias taip ir liko duobėtas.

Dauparų-Kvietinių seniūnijos seniūnė Aušra Norvilienė dienraščiui pateikė tokią pat nuomonę, kaip ir vietos gyventojai.

„Taip, gyventojai sako tiesą. Man keista, kaip valstybinė komisija galėjo pripažinti šį taką tinkamu naudoti? Man atrodo, kad čia negerai padaryta. Gyventojai yra nepatenkinti rekonstruotu dviračių taku. Takas nutiestas su kalniukais, tačiau jis vis tiek apsemiamas. Po vandeniu atsiduria ir ties įvaža į Eglynų gatvę“, – aiškino seniūnė.

Plane – asfaltuota gatvė?

Pasak A.Norvilienės, įvaža į Eglynų gatvę liko nepaženklinta.

„Nėra kelio ribas žyminčių ženklų, naktį galima ir į griovį įvažiuoti“, – teigė seniūnė.

A.Norvilienė pritarė gyventojų nuomonei, kad asfaltuota danga be reikalo buvo užpilta žvyru.

„Spėju, kad dokumentuose šis kelias tebėra pažymėtas kaip asfaltuotas. Mėginome jį įtraukti į paprastojo remonto darbų planus, tačiau defektuotojai atsisakė jį įtraukti į planus, nes jie matė žvyrą. Asfaltas taip ir liko palaidotas po žvyru“, – tvirtino seniūnė.

Trūkumus taisys kitąmet

Klaipėdos regiono kelių Klaipėdos kelių tarnybos vadovas Viktoras Baltmiškis aiškino, kad dviračių tako trūkumai yra pašalinti.

„Gyventojai perdeda, takas naujai padarytas. O kas ten blogai? Viskas padaryta taip, kaip buvo projektuota. Jei ten kokia liūtis užėjo, kur čia problema? Komisija praėjusią savaitę jokios balos nematė“, – teigė V.Baltmiškis.

Klaipėdos rajono savivaldybės Statybos ir kelių priežiūros skyriaus specialistė Kristina Jokubauskaitė aiškino, kad darbo broką teks taisyti tik kitais metais.

„Iš Kelių priežiūros fondo kitais metais gal pavyktų gauti lėšų ir įrengti toje vietoje pralaidą vandeniui“, – tikino K.Jokubauskaitė.

Specialistė tikino, kad rajono keliams šiais metais buvo skirta 3,3 mln. litų, o vieno kelio rekonstrukcija kainuoja 1,6 mln.

„Rajone yra 1112 inventorizuotų kelių ir iš jų – 900 žvyrkelių. Jie yra jau apgailėtini, bet tokios mūsų galimybės“, – apgailestavo K.Jokubauskaitė.

Gyventojų priekaištus, esą buvusi asfaltuota Eglynų gatvė per kelerius metus tapo žvyrkeliu, valdininkė atrėmė išsakydama nuomonę, jog tikriausiai tuo metu tai buvęs saliamoniškas sprendimas.

„Matyt, tada buvo tik tokios galimybės, nes remontui nebuvo lėšų“, – tikino savivaldybės darbuotoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų