Klaipėdos savivaldybė svarstys privačių darželių kompensacijų dydį

Klaipėdos savivaldybės taryba šią savaitę turės apsispręsti, ar pritars siūlymams keisti kompensacijų už privačius darželius tvarką.

Vietų ieško rajone

Svarstymams yra teikiami du pasiūlymai: vieną rengė savivaldybės administracija, kitą – tarybos narė Lina Skrupskelienė.

Negavę vietų savo atžaloms valstybiniuose darželiuose, klaipėdiečiai jų ieško privačiose ugdymo įstaigose.

Uostamiesčio gyventojams tenka pavydžiai dairytis į Klaipėdos rajoną, kur mokestis už darželius kompensuojamas dosniau, pasitaiko atvejų, kai tėvai perregistruoja gyvenamąją vietą vien dėl galimybės vesti vaiką į privatų darželį.

Savivaldybės administracija siūlo, kad verta keisti nurodymą, jog valstybinio darželio gali tikėtis tik tos šeimos, kurios vietos laukia metus, siūloma šį terminą trumpinti iki pusmečio.

Taip pat siūloma, kad, esant objektyviai pagrįstoms aplinkybėms, Mokesčio kompensavimo nevalstybinėse švietimo įstaigose komisija galės nuspręsti, kad mokestis gali būti kompensuojamas.

Tokia komisija galėtų skirti kompensaciją tuomet, kai vaikas dėl ligos negali lankyti valstybinio darželio, kompensacija gali būti skirta ir tada, jei į miestą atsikeltų gyventi tam tikrų specialybių šeimos, kurioms nebūtų įmanoma skubiai surasti vietų valstybiniuose darželiuose.

Dar viena naujovė – atsižvelgus į kasmetę infliaciją, kompensuojama mokesčio dalis būtų indeksuojama atsižvelgiant į infliacijos dydį.

Siūlo didinti kompensacijas

Klaipėdos savivaldybės administracija siūlo kompensuoti 150 eurų sumą tėvams, vedantiems savo vaikus į privačius darželius.

Bet tarybos narė L. Skrupskelienė įsitikinusi, kad tai – tik lašas jūroje.

„Vieno vaiko išlaikymas valstybiniame darželyje apytiksliai Klaipėdos savivaldybei kainuoja 220 eurų. Lankantiems privačius darželius iki šiol kompensuojama vos 100 eurų. Klaipėdos rajono savivaldybė kompensuoja 250 eurų sumą ir ją net planuoja didinti iki 300 eurų. Rajone trūksta darželių, kaip ir uostamiestyje, bet protingiau skatinti privačių paslaugų teikimą nei senų, remonto reikalaujančių darželių išlaikymą“, – pastebėjo L. Skrupskelienė.

Mama po dekreto turi turėti galimybę kuo greičiau sugrįžti į darbą, o ne sukti galvą, kur jai dėti vaiką.

Klaipėdos savivaldybė paskaičiavo, kad nuo rugsėjo 1-osios privačius darželius lanko 111 klaipėdiečių vaikų. Pakėlus kompensacijos dydį, tokių vaikų gali susidaryti dar apie 200.

Per metus kompensacijoms išmokėti papildomai reikėtų apie 560 tūkst. eurų.

Jei kompensacija didėtų 170 eurų, iš biudžeto esą reikėtų 634,4 tūkst. eurų.

„Savivaldybė kompensuodavo tik 100 eurų. Aš siūliau kompensuoti bent jau 170 eurų. Tačiau skaičiuokime realiai, Klaipėdos rajono savivaldybė kompensuoja 250 eurų už vietą privačiame darželyje. Jei gyveni susisiekimui patogioje vietoje, gali būti, kad nuvežti vaiką į rajone esantį privatų darželį apsimokės labiau. Todėl uostamiesčio savivaldybė turėtų pasiūlyti bent jau patrauklią kompensaciją, kad tėvai imtų skaičiuoti degalų sąnaudas ir sugaištą laiką“, – argumentus dėstė L. Skrupskelienė.

Netenka mokesčių dalies

Klaipėdos taryba jau kartą diskutavo dėl šių pokyčių, tačiau taip ir nebuvo susitarta, sprendimų rengėjų buvo prašyta tobulinti siūlymus ir rasti bendrą sprendimą.

Kyla klausimas, kokį tikslą sau turėtų išsikelti projekto autoriai – ar turėtų būti siekiama, kad kiekvienas vaikas gautų vietą darželyje, ar turėtų būti siekiama, jog kuo daugiau vaikų liktų Klaipėdos savivaldybės administruojamoje teritorijoje, ar tokiais sprendimais siekiama išlaikyti kuo didesnį valstybinių darželių skaičių?

„Aš kelčiau visai kitą klausimą. Mama po dekreto turi turėti galimybę kuo greičiau sugrįžti į darbą, o ne sukti galvą, kur jai dėti vaiką. Žmogus turi dirbti ir užsidirbti. O vieta darželyje turi būti pasiekiama be vargų. Jei dėl vietos darželyje abu tėvai deklaruoja gyvenamąją vietą rajone, Klaipėdos savivaldybė netenka apie 500 eurų gyventojų pajamų mokesčio nuo šių dviejų gyventojų. Jei šeima uždirba daugiau, mes netenkame dar daugiau“, – pastebėjo L. Skrupskelienė.

Klaipėdos savivaldybės taryba klausimą žada svarstyti šį ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Staroveras

Staroveras portretas
Na niekaip negaliu suprast, kodel negalima is tu puses milijono kompensuojamu pinigu pastatyti nauja vaiku darzeli ir patalpinti ten 111 vaiku?

Media

Media portretas
Nežinau, kam cia trūksta vietų darželiuose..ne bent elitui

Klpd.

Klpd. portretas
Jau seniai šis kompensavimas Lygių galimybių tarnybos yra pripažintas NETEISĖTU. Baikit finansuoti privatų verslą visų mūsų pinigais. PRIVATUS YRA PRIVATUS! Geriau valstybiniams darželiams tą sumą skirkit - ten visada trūksta pinigų...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių