Klaipėdos SGD tapo pavyzdžiu Lenkijai

Šiuo metu Lenkijoje intensyviai analizuojama suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statyba Gdansko įlankoje.

Lenkų planai dėl Ukrainos

Lenkijoje analizuojama, kokio dydžio SGD terminalo jiems reikėtų. Lenkijos dujų tiekimo kompanijos „Gaz-System“ prezidentas Marcinas Chludzinskis net prabilo apie tai, kad Gdansko įlankoje turėtų būti statomas ne vienas, o du plaukiojantys SGD terminalai.

Vienas SGD terminalas arba FSRU (Floating Storage Regasification Unit) įrenginys būtų skirtas pačios Lenkijos reikmėms, kitas – Centrinės Europos šalims Slovakijai, Čekijai, gal ir kitoms aprūpinti.

Tarp galimų Gdansko SGD terminalo vartotojų įvardijama ir Ukraina, kuri dujų iš Rusijos nebegaus, todėl pirks jas iš Vakarų ir gabensis per Lenkiją.

Jau dabar Lenkijos „Gaz-System“ ir Ukrainos dujų transportavimo sistemos operatorius yra pasirašę sutartį abiejų šalių dujų sistemos sujungimo ir tam tikro dujų kiekio perdavimo į Ukrainą užtikrinimo.

Ketinama atlikti išsamius tyrimus, kokios kitos šalys ir kokį kiekį dujų galėtų importuoti per planuojamą statyti Lenkijos SGD terminalą.

Vizija: pristatomas toks preliminarus pieštas būsimojo Gdansko SGD terminalo vaizdelis. Portalmorski.pl nuotr.

Ar bus pavojus Klaipėdos SGD?

Tiek pristatant Lenkijos FSRU, tiek kalbant apie technologijas, kaip pavyzdys pateikiamas Klaipėdoje veikiantis SGD terminalas.

Lenkams jis labai gerai žinomas, nes šiuo metu didelė dalis šios šalies Šiaurės Vakarų regiono dujomis aprūpinama per Klaipėdos SGD.

Šiandien kyla pagrindinis klausimas, ar, pastačiusi Gdansko SGD terminalą, Lenkija atsisakys aprūpinimo dujomis paslaugos iš Klaipėdos SGD terminalo?

Lenkija planuoja statytis 6,1 mlrd. kub. m metinio pajėgumo Gdansko SGD terminalą. Jis būtų gerokai pajėgesnis, nei šiuo metu veikiantis Klaipėdos SGD.

Šiandien kyla pagrindinis klausimas, ar, pastačiusi Gdansko SGD terminalą, Lenkija atsisakys aprūpinimo dujomis paslaugos iš Klaipėdos SGD terminalo?

To gali ir neįvykti. Lenkija ir Lietuva jau dabar yra sujungta dujotiekiu. Jei per Lenkiją tranzitu keliaus dujos į Ukrainą, kurių kiekis ateityje, po karo atstatant Ukrainą, tik didės, dujų aprūpinimo rinka bus didelė. Kaip sakoma, po saule vietos užteks ir Lenkijos, ir Klaipėdos SGD terminalams.

Derasi dėl FSRU laivo

M. Chludzinskis teigė, kad jau gauti leidimai prie Gdansko, jo šiaurinėje dalyje, planuoti ir tiesti dujotiekio trasą į būsimą FSRU Gdansko įlankoje.

Anot jo, intensyvios derybos vyksta ir dėl FSRU laivo nuomos. Įvardijęs, kad dėl regione susidariusios geopolitinės situacijos Gdansko SGD terminalo statybos klausimas tapo gana skubotas, M. Chludzinskis skelbė, kad sutartį dėl išdujinimo įrenginių nuomos planuojama pasirašyti dar šiemet apie rugsėjo mėnesį.

Paties Gdansko SGD terminalo paleidimo terminas numatomas 2027–2028 m. Iki to laiko numatoma įrengti ir naujas beveik 250 km ilgio atšakas iš Gdansko apylinkių į Lenkijos dujų sistemos vamzdynus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joooo

joooo portretas
Paziurekit paskuti Lubio interviu......

Vejai

Vejai portretas
Taip viskas gerai ,kad is imones masiskai bega zmones .

patvoriniams

patvoriniams portretas
kaip pradėjo skalyti 5 kolona ir karbauckinės šiukšlės
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių