Klaipėdos sukilimo dalyviams – gėlės ir padėkos

Uostamiestyje antradienį minima svarbi data – lygiai prieš 96 metus įvyko Klaipėdos krašto savanorių sukilimas prieš prancūzus. Šia proga Skulptūrų parke pagerbti žuvę karinės akcijos dalyviai.

Minint Klaipėdos krašto sugrąžinimo Lietuvai 96-ąsias metines, miesto valdžios atstovai tradiciškai padėjo gėlių ant 1923-ųjų sukilimo vado Erdmono Simonaičio ir Jurgio Lėbarto kapų.

J. Lėbartas – vienas Tilžės akto signatarų, pasirašiusių, kad Mažoji Lietuva būtų prijungta prie Didžiosios Lietuvos. Jis dalyvavo sukilime ir dėl to buvo suimtas.

Nusipelnęs lietuvis ir jo bendražygiai buvo prisiminti vidurdienį vykusioje ceremonijoje Skulptūrų parke.

Iškilmėse dalyvavo miesto meras Vytautas Grubliauskas, klaipėdietis kandidatas į šalies prezidentus Gitanas Nausėda, politinių partijų atstovai, Klaipėdos įgulos kariai, šauliai, karinis orkestras, Lietuvininkų bendrijos atstovai ir uostamiesčio choro "Aukuras" nariai.

Ceremonijos metu į susirinkusiuosius kreipėsi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Anot jo, ši data šalies istorijoje įrašyta aukso ir kraujo raidėmis. Meras vylėsi, kad Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetis bus minimas taip pat pagarbiai, kaip pernai – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

Tų metų įvykius V. Grubliauskas pavadino žygdarbiu, atliktu ne dėl garbės ar apdovanojimų, bet dėl laisvės ir vieningos valstybės.

Sveikinimo kalbą sakiusi Lietuvininkų bendrijos "Mažoji Lietuva" atstovė Edita Barauskienė atkreipė dėmesį, kad artėjant šimtmečiui Klaipėdoje turėtų atsirasti atminimo ženklas sukilimo vadams. Jos žodžiais, tai buvo ne vienos dienos žygis, o ilgas kelias, kurį, artėjant šimtmečiui, galėtų aprašyti ir istorikai.

Pasibaigus sveikinimo kalboms, prie paminklo sukilimo dalyviams buvo padėtos gėlės, žuvę vyrai pagerbti tylos minute. Skambėjo Lietuvos himnas, o netrukus – ir Klaipėdos kariliono varpai.

Nuo 16 val. iki nakties prie paminklo vieningai Lietuvai "Arka" bus galima pasižiūrėti ugnies instaliaciją, o 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje vyks knygos ir filmo "Paskutinis, užvėręs vartus" pristatymas.

Sukilimo renginiai šia diena neapsiribos. Norinčiuosius pramankštinti kojas, naktį iš penktadienio į šeštadienį kviečia tradicinis žygis "Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais". Šiais metais jis skiriamas Lietuvos šaulių sąjungos šimtmečio jubiliejui. Startas – 22 val. Kretingos mieste, Rotušės aikštėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Labai įdomios "sukilėlių " žūties aplinkybės, jos kažkodėl subtiliai nutylimos :)

na taip

na taip portretas
kovojo.Turėjo 1 šautuvą visiems kovotojams.Ir tas pats medinis

PALANGA

PALANGA  portretas
irgi kažkam priklausė
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių