Klaipėdos tarybos veikla bus tobulesnė?

Priėmus Savivaldos įstatymą, kilo poreikis pakoreguoti ir miesto tarybos veiklos reglamentą, pagal kurį jau labai greitai turėtų pradėti dirbti naujai išrinktoji taryba. Siekiama, kad politikų veiklos tvarka turėtų būti subalansuota taip, jog visi tarybos nariai galėtų deramai atstovauti rinkėjams, daugiau galimybių rasis ir opozicijai.

Kadenciją baigiantys Klaipėdos politikai tobulina tarybos reglamentą, pagal kurį visai netrukus dirbs jau naujoji taryba.

Vienas patobulinimų – numatyta tarybos mažumos valanda.

Tai yra ne rečiau kaip kartą per pusę metų vieno iš tarybos posėdžių pabaigoje tarybos mažuma arba opozicija turės teisę užduoti klausimų merui, vicemerui ar vicemerams, savivaldybės administracijos direktoriui, komitetų pirmininkams, komisijų pirmininkams ir gauti atsakymus.

Tokių dalykų iki šiol nebuvo, aš tai siūliau ne vieną kartą. Šito labai trūko, nes būdavo kaip pupomis į sieną.

Tarybos mažumos valanda turėtų trukti ne trumpiau kaip vieną valandą.

Pirmiausia teisę užduoti iki dviejų klausimų turės opozicijos lyderis, po to – kiti tarybos mažumos atstovai.

Tarybos mažumos atstovams uždavus visus klausimus, jeigu taryba nenuspręstų kitaip, būtų sudaroma galimybė tarybos daugumos atstovams pateikti savo klausimų.

Nina Puteikienė. Vytauto Petriko nuotr.

„Tokių dalykų iki šiol nebuvo, aš tai siūliau ne vieną kartą. Šito labai trūko, nes būdavo kaip pupomis į sieną, valdančioji dauguma iki šiol turėjo teisę negirdėti ir neatsakinėti į tarybos mažumos klausimus. Tai yra naujas dalykas. Apskritai naujasis reglamentas yra modernesnis, demokratiškesnis, ir aš tuo džiaugiuosi“, – kalbėjo Klaipėdos tarybos narė Nina Puteikienė, nusprendusi nebesiekti tarybos nario mandato kitai kadencijai.

Naujame tarybos reglamente buvo nubrauktas apmokėjimas politikams už pasiruošimą posėdžiams, bet klaipėdiečiai tarybos nariai nusprendė šį punktą palikti.

„Juk būna ir po 40 tarybos posėdžio klausimų, kuriems reikia pasiruošti. Tarybos narys gaišta laiką, ir natūralu, kad už tai būtų sumokėta“, – mano N. Puteikienė.

Tarybos veiklos reglamentą kilo poreikis pakoreguoti priėmus naująjį Savivaldos įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių