Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos turguje - miniatiūrinės voveraitės

2010-06-16 05:00
Gėrybės: pelno besivaikantys grybautojai nesibaimina baudų ir pardavinėja net centimetro nesiekiančius grybus.
Gėrybės: pelno besivaikantys grybautojai nesibaimina baudų ir pardavinėja net centimetro nesiekiančius grybus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Uostamiesčio prekyvietėse pasirodę pirmieji grybai pirkėjus jau nustebino mažu savo dydžiu ir stebėtinai aukštomis kainomis.

Litras – nuo 8 iki 10 litų

Dešimties litų už litrą voveraičių prašantys grybautojai neretai išklauso pirkėjų keiksnojimų dėl vos centimetro ilgio pardavimui surinktus grybus.

Šiemet pirmieji grybai pasirodė anksti dėl vyravusių šiltų ir lietingų orų. Į mišką pirmieji grybautojai ėmė traukti dar prieš savaitę. Tuomet litrą voveraičių ar raudonikių buvo siūloma įsigyti už 15 litų.

Šią savaitę grybų kainos pajūryje krito. Dabar litras parduodamas už 10, o Senajame turguje antradienį pigiausiai voveraičių litrą buvo galima įsigyti už 8 litus.

Tačiau prekybininkai siūlė tik Šilutės ir Jurbarko miškuose suriktus grybus.

Rauna pardavimui

Ant prekystalių puikavosi tik itin nedidelės voveraitės. Vos kelių centimetrų dydžio grybus pardavinėjančios prekeivės sulaukė net pirkėjų priekaištų.

„Gal jūs tuos grybus pincetais rinkote? Prekiaujant milimetrų dydžio galima ir baudos susilaukti“, – piktinosi viena pirkėja.

Tačiau nežinia kieno surinktomis gėrybėmis prekiavusios merginos tikino, kad nežino, kur ir kaip grybai buvo rinkti. Kita iš Jurbarko rajono atvykusi pardavėja aiškino, kad ji tik perparduoda aplinkinių gyventojų sugrybautuosius.

„Anksti rytą prie vartų randame padėtus grybus. Išveždami braškes į pajūrį ir juos čia parduodame. Net nežinau tiksliai, kokiuose miškuose buvo grybauta“, – pasakojo atvykėlė.

Močiutės aplink Saugų gyvenvietę (Šilutės raj.) surinktus grybus pardavinėjanti anūkė tikino, kad senolė jau ne pirma savaitė grybauja.

Šį savaitgalį Švėkšnos miškuose tikrai buvo galima išvysti grybautojų automobilių. Tačiau gausiais laimikiais nė vienas grįžtantis iš miško negalėjo pasigirti. Nors dygstančių voveraičių miške jau yra, bet jų kepurėlės nesiekia net vieno centimetro.

Niekas nekontroliuoja

Nors Lietuvoje galioja grybų rinkimą ir supirkimą reguliuojančios taisyklės, tačiau panašu, kad jų laikytis niekas neketina.

Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės draudžia rinkti į Raudonąją knygą įrašytus grybus. Jose teigiama, kad negalima rinkti, parduoti ir supirkti voveraičių, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis nei 1 cm, baravykų, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis nei 1,5 cm.

Už pažeidimus baudžiama pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą nuo 25 iki 1 tūkst. litų bauda.

Vakar kalbinti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai aiškino, kad girdėjo, jog tokios taisyklės yra, tačiau negalėjo atsakyti, ar Klaipėdos turgavietėse nors vienas prekybininkas buvo nubaustas už kelių milimetrų dydžio surinktus grybus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų