Klaipėdos valstybinėje kolegijoje – neramumai

Klaipėdos valstybinėje kolegijoje nerimsta aistros, kurias įžiebė vadovybės pradėta vykdyti permainų politika. Atleidimai iš darbo ir neaiškios naujos pareigybės piktina įstaigos darbuotojus.

Nešvarūs konkursai

Prisistatyti nepanorę asmenys skundėsi esą Klaipėdos valstybinėje kolegijoje naikinamos vienos pareigybės ir atsiranda kitos.
„Naujos darbo vietos išvedamos kaip Mičiūrino laikais. Skelbiamas vietinės reikšmės konkursėlis, šiek tiek pakeičiamas pavadinimas ir jau atsiranda naujas postas.

Viskas išsprendžiama greitai – užtenka susitikimo prie keturių akių“, – teigė situacija nepatenkinti asmenys.

Pasak jų, dar nėra aišku, kokia situacija yra su pavaduotojo infrastruktūrai vieta.
„Jau vaikšto naujas žmogus, pratinasi. Kiek girdėjome, naujos vadovybės – „savas“. Kyla klausimas, kokia situacija yra su šio asmens kompetencija pareigybei. Ar buvo vykdomas konkursas?“ – klausia incognito norėję likti žmonės.

Pokyčiai kolegijoje palietė ir auščiausią vadovybę.

Nuo birželio 1-osios Klaipėdos valstybinei kolegijai laikinai vadovauja Gražina Markvaldienė, prieš tai dirbusi tos pačios kolegijos Technologijų fakulteto dekane, kuri pakeitė šalių susitarimu postą palikusį Valerijų Kuznecovą.

Mažėja studentų

G.Markvaldienė situacijos švietimo įstaigoje nedramatizavo. Ji patikino, jog kolegijoje vyksta pokyčiai, kuriuos reikėjo pradėti jau anksčiau, kad įstaigos finansinė būklė būtų sėkmingai subalansuota.

Pasak jos, pokyčių programa buvo pristatyta Akademinei ir Kolegijos taryboms bei visai švietimo įstaigos bendruomenei ir neva buvęs visuotinis supratimas bei sutarimas, kad permainos prasidėjo ir neišvengiamai vyks toliau.

Laikinoji kolegijos direktorė teigė, kad viena priežasčių, kodėl reikia galvoti apie personalo optimizavimą ir darbuotojų atleidimą, yra sumažėjęs studentų skaičius.
„Norinčių studijuoti jaunuolių mažėja ne tik mūsų įstaigoje – esame priartėję prie demografininės duobės krašto. Nenuostabu, kad daugelis aukštojo mokslo įstaigų ieško būdų, kaip šį sunkų laikotarpį išgyventi“, – sakė G.Markvaldienė.

Anot jos, dramatiškų dalykų, vykstančių kolegijoje, ji nemato, tačiau pripažino, kad tam tikrų netekčių teks patirti.

„Apskritai visi pokyčiai prasidėjo dar tada, kai direktoriumi buvo V.Kuznecovas. Manau, permainų kolegijoje reikėjo imtis dar seniau, kad dabar situacija įstaigoje būtų palankesnė ir aiškesnė“, – kalbėjo laikinai direktoriaus pareigas einanti moteris.

Nauji etatai – būtini

Kaltinimus esą kolegijos direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai kompetencija neatitinka jo pareigybių, G.Markvaldienė griežtai neigia.

Anksčiau šias pareigas užėmęs asmuo parašė pareiškimą, kad palieka pareigas.
„Kolegijoje ūkio dalis beveik neatostogauja, o nuolatinių problemų, kurias reikia spręsti, – apstu. Skubiai buvo rasta alternatyva.

Dabartinis direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai turi statybų specialybės magistrą, sertifikatus, leidžiančius vertinti statinių ir remonto darbų kokybę, kompetencijos sprendžiant ūkinius reikalus, projektinio darbo patirties“, – pasakojo laikinoji direktorė.

Pašnekovė aiškino, kad kitais mokslo metais kolegijoje turėtų atsirasti tik dvi naujos pareigybės. Tačiau jas sukurti įstaiga yra įpareigota vykdomų projektų.

„Technologijų fakultete atidarius Transporto inžinerijos ir taikomųjų tyrimų centrą, bus įsteigtas šio centro vadovo etatas. Fakultetas iš vidinių rezervų, optimizavus laborantų etatus, suformuos naują darbo vietą. Tai – normali praktika. Pagal kokybės sistemos diegimo įgyvendinamą projektą spalį turėtų atsirasti kokybės valdymo specialisto etatas.

Šioms pareigybėms užimti bus organizuojami konkursai“, – kalbėjo G.Markvaldienė.
Pasak jos, nemažo visuomenės dėmesio susilaukęs baseino uždarymas buvo vienintelis logiškas problemos sprendimo būdas.

Kolegija, kurios pagrindinė funkcija yra teikti aukštąjį išsilavinimą, dėl patirtų nuostolių nebegalėjo sau leisti investuoti pinigų į baseino išlaikymą. Buvusio Klaipėdos valstybinės kolegijos direktoriaus įsakymu birželio 15 d. baseinas buvo uždarytas.

„Sprendžiant baseino išlikimo klausimą, buvome susitikę su suinteresuotais asmenimis, kurie pažėrė daug patarimų, kaip ateityje baseinas galėtų tapti komerciškai naudingu. Tačiau konkrečių pasiūlymų, kaip vykdyti baseino veiklą, kad būtų galima užsidirbti, nesulaukėme“, – teigė pašnekovė.

Išėjo pats

Kiek daugiau nei mėnesį kolegijos direktoriumi nesantis V.Kuznecovas pasakojo, kad pats Kolegijos tarybai pateikė siūlymą nutraukti sutartį šalių sutarimu.

„Taryba prieš dvejus metus surengė konkursą, kurį laimėjęs tapau direktoriumi. Naujas konkursas vadovo postui užimti dar nėra paskelbtas, nes jam parengti reikia laiko. Kolegijai vadovauti buvo skirta laikinai pareigas einanti direktorė. Viešas konkursas bus organizuotas kiek vėliau“, – sakė buvęs įstaigos direktorius.

Pasak jo, didžiausia problema kyla su kolegijos savivaldos organais, kuriuos sudaro beveik vien šioje įstaigoje dirbantys žmonės.
Akademinėje taryboje dirba tik Klaipėdos valstybinės kolegijos darbuotojai, Kolegijos taryboje – jie sudaro daugumą.

„Klaipėdos valstybinės kolegijos direktoriumi esą negali būti žmogus, esantis iš minėtų dviejų kolegijos savivaldos organų. Kyla paradoksali situacija. Direktorius tampa atsakingas už sprendimus, kurių priimti negali. Dėl šios priežasties ir pasiryžau nutraukti darbo santykius “, – sakė V.Kuznecovas.

Anot jo, profesijų pasirinkimas kinta, o pastaruoju metu mažiau populiarios tampa pedagoginės disciplinos.

„Stojimas į šias profesijas yra sumažėjęs, tad natūralu, jog turi mažėti ir pedagoginis personalas. Birželį kolegijoje pasibaigė krūvio formavimas kitiems mokslo metams. Nieko keisto, kad atleidžiami žmonės demonstruoja nepasitenkinimą“, – kalbėjo buvęs direktorius V.Kuznecovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Labai teisingai pasakyta. Pedagogai turi pradeti suvokti,kad dirbti su penkių studentų grupėmis yra didelė prabanga ne tik kolegijai, bet ir uiversitetui. Pedagoginių studijų mažas studentų skaičius labai išpučia etus ir taip "valgo" kitų studijų programų krepšelių pinigus. Be to, darbuotojo atleidimas yra normalus dalykas. Kai pasikeitė studijų orientacija iš studijų orientuotų į dėstytoją (t. y. mokymą) į studijas orientuotas į studentą (t. y. mokymąsi) daugeliui seniai dirbančių dėstytojų tai tapo nesuvokiamu dalyku. Žinau, ką skaitantys dėsytojai pasakys.... Bet studentai tai palaikys, nes yra pakankamai tokių, kurie jokių permainų nenori - sutvarko popierius dėl vaizdo, o dirba, kaip dirbe prieš penkiolika metų. O dar paaiškėja, kad jo kvalifikacija neatitinka reikalavimų - režisierė dėsto ne meno srities studijose. O kaip pasakai, kad tamsta netinki pagal išsilavinimą, tai tada jau ir puola purvus drabstyti. Tokie jau tie lietuviai. Nepripažins, kad "netinku", bet rėkt garsiau ..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių