Kodėl Neringos politikai nesiteikia atsiskaityti savo rinkėjams?

Neringos išrinktieji metų metus nesiteikia rinkėjams pateikti tarybos narių ataskaitų. Ar tai reiškia, jog šios savivaldybės politikai nemato reikalo atsiskaityti neringiškiams? Vieni jų vietoje pristatytų darbų guodžiasi sveikatos bėdomis, kiti prie politinės veiklos priskiria net ir savo pomėgius.

Neturi kuo girtis?

Iš penkiolikos tarybos narių pernai veiklos ataskaitą pateikė tik vienas politikas –  buvęs Neringos meras, o dabar tarybos narys Vigantas Giedraitis.

Visi likusieji Neringos politikai šliejosi prie Neringos mero Dariaus Jasaičio kasmet rengiamos mero ir tarybos narių ataskaitos.

V.Giedraitis turėjo ką pasakyti rinkėjams ir 2017 m. Be jo, ataskaitą suraitė ir tarybos narys Andrius Bagdonas.

2016 m. rinkėjams atsiskaitinėjo tik vienintelis A.Bagdonas, kaip ir 2015-aisiais.

2014 m. neringiškiams nuveiktus darbus vardijo A.Bagdonas ir tarybos narys Arūnas Burkšas.

Politikams – kitos taisyklės, nei valstybės tarnautojams.

Šie du politikai – vieninteliai, ataskaitas teikę ir 2013 m.

Kodėl Neringos savivaldybės tarybos nariai nesiteikia atsiskaityti savo rinkėjams?

Į šį klausimą buvęs Neringos meras V.Giedraitis tikino nežinantis atsakymo.

"Gal jie su rinkėjais bendrauja socialiniuose tinkluose? Aš socialiniuose tinkluose nedalyvauju, pasirinkau šį bendravimo su rinkėjais būdą. Negaliu atsakyti už kitus kolegas. Iš tiesų tai yra pareiga ir tokią prievolę numato teisės aktai", – sakė V.Giedraitis.

Jis pripažino, kad metų pabaigoje yra sudėtinga suformuluoti savus nuopelnus.

"Kartais parašau ir galvoju, jog per trumpai surašiau. Per daug girtis taip pat gal ne itin gražu būtų. Nelabai turiu kuo ir pasigirti", – prisipažino V.Giedraitis.

Už fotografijas – nė cento

V.Giedraitis į savo ataskaitą kaip darbą įtraukė ir fotografijų albumo "Tarp vėjų ir vandenų" išleidimą savivaldybės lėšomis.

Išimtis: Neringos tarybos narys, buvęs Neringos meras V.Giedraitis yra vienas iš nedaugelio politikų, teikiančių ataskaitas. Į nuopelnų sąrašą šis politikas įtraukė ir savo pomėgį fotografuoti.

Kodėl politikas savo privatų pomėgį įtraukė į tarybos nario ataskaitą?

"Mano fotografijų objektas yra gamta. Tačiau rengiau parodą, kurioje fiksavau ir pačius neringiškius. Kiekvieni metai žmogų kitomis spalvomis nudažo. Parengiau fotoparodą "Neringiškiai ir ne tik", kurią sudaro per 80 darbų. Ankstesnių fotoparodų darbus neatlygintinai padovanojau viešajai įstaigai "Neringos pirminis sveikatos centras", – pasakojo V.Giedraitis.

Paklaustas, ar gavo naudos dėl to, kad fotoalbumą padėjo išleisti Neringos savivaldybė, V.Giedraitis patikino, jog iš to negavo nė cento.

"Aš jokios finansinės naudos negavau. Būdamas tarybos nariu negalėčiau net pretenduoti į tai, tai jau etikos klausimas. Savivaldybė nusprendė išleisti reprezentacinę knygą. Jos tiražas priklauso nuo poreikio, kiek savivaldybė užsako, tiek leidykla ir atspausdina", – patikino V.Giedraitis.

Parašyti – zuikio dainos

Kitas ilgametis Neringos savivaldybės tarybos narys A.Burkšas tikino rašyti mėgstantis, todėl ataskaitose išliedavo viską.

"Kurį laiką tikrai teikiau ataskaitas, tačiau vėliau įsivyravo kažkokia mada tų ataskaitų neteikti. Aš nežinau, kodėl. Bet vėliau nusistovėjo tokia tvarka, kad tarybos narių ataskaitos buvo teikiamos kartu su Neringos savivaldybės mero ataskaita. Man parašyti ataskaitą – zuikio dainos. Rašyti man patinka ir tai nėra sudėtinga. Bet žmonės veikiausiai neateitų į susitikimą, kuriame vienas tarybos narys teiktų savo ataskaitą. Kai visa taryba su meru teikia, gal ir įdomiau yra", – nuomonę išsakė A.Burkšas.

Užuojauta: A.Burkšas tikina, jog ataskaitų rašymas jam nėra kančia, rinkėjams politikas net guodėsi kojos skausmais, dėl kurių negalėjo dirbti. Politiko žmona V.Burkšienė, kol dirbo miesto taryboje, turėjo savo specialią paskyrą feisbuke, kur pasisakydavo įvairiais klausimais.

Ketverius metus kartu su vyru Neringos taryboje yra dirbusi ir Valentina Burkšienė.

"Ji yra pasakiusi, jog gatvėje per ketverius metus nė vienas miestietis nepaklausė jos nuomonės. Mūsų žmonės – nedrąsūs. Rašyti reikia? Na, jie rašo. Gal feisbuke, kitais vardais, ir ne itin gražiai, daugiau "koliojasi", – juokavo A.Burkšas.

Beje, V.Burkšienė, kol dirbo miesto taryboje, turėjo savo specialią paskyrą feisbuke, kurioje pasisakydavo neringiškiams rūpimais klausimais.

"Jis vadinosi "Valentinos tarnystė Neringai". Ji ten skelbė visą informaciją", – prisiminė A.Burkšas.

Pats A.Burkšas 2014 m. savo ataskaitoje rinkėjams guodėsi ne itin daug nuveikęs, nes turėjo rimtą kojos traumą, todėl daugybę laiko praleido sveikatos įstaigose.

"Taip, labai skaudėjo", – prisiminė tarybos narys.

Tų metų politiko ataskaitoje galima rasti ir savotiškų perliukų. Anuomet Liberalų frakcijai priklausęs A.Burkšas nepabijojo pažerti kritikos valdančiajai daugumai.

"Iš esmės niekas nepasikeitė taryboje 2014 metais svarstant strateginius klausimus. Tarybos dauguma daro savo "namų darbus" kitose auditorijose ir neretai klausimai pateikiami jau tarybos posėdžio metu. (…) Deja, taryba yra viso labo administracijos sausus, techninius "teisės aktus" šventinanti institucija", – rašoma A.Burkšo ataskaitoje.

"Ne tik tarybose, bet ir Seimo frakcijose tai vyksta. Jei kiekvienas aiškintųsi visa tai taryboje, būtų nesibaigiantys posėdžiai. Posėdžiai – ne pasitarimai", – kalbėjo A.Burkšas.

Darbai kartojasi

Vienintelis iš šios savivaldybės politikų tvarkingai veiklos ataskaitas pildantis A.Bagdonas taryboje pluša nuo 2011 m. ir nevengia ataskaitose vardyti nuveiktus darbus.

Andrius Bagdonas / Redakcijos archyvo nuotr.

Tiesa, 2013 ir 2014 m. politikas kartojasi vardindamas savo nuopelnus.

Apie 2013 m. pradėtus rinkti parašus dėl jaunimo centro įsteigimo A.Bagdonas užsimena ir 2014 m.

"Džiaugiuosi, kad 2014 m. Neringos savivaldybės tarybos sprendimu buvo priimtas sprendimas įkurti atviras jaunimo erdves ir buvo atsižvelgta į jaunimo poreikius. Žinoma, siūliau racionalesnį sprendimą rekonstruojant sporto mokyklą įrengti jaunimo ir sporto centrą, bet šis mano pasiūlymas palaikymo nesulaukė", – tikino A.Bagdonas.

2015 m. politikas rinkėjams taip pat guodėsi, kaip ir jo kolega A.Burkšas.

Tiesa, ne dėl sveikatos reikalų, bet kitokių skausmų.

Dėl viešai išsakyto sakinio "Neringoje įsivyravo liūdna tendencija pareigas dalinti pagal partinę priklausomybę" A.Bagdonui teko bylinėtis ir įrodyti, jog jis nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso principų.

Kitose ataskaitose tarybos narys akcentavo, kad savivaldybės tarybos posėdžio metu nepritarė vietinės rinkliavos mokesčio didinimui norintiesiems atvykti į Neringą lengvuoju automobiliu iki 20 eurų.

"Nepritariau tiems sprendimams, kurie, mano nuomone, buvo neteisingi, neracionalūs, politizuoti bei tenkinantys tik individualius poreikius ar verslo grupių interesus", – kiekvienoje ataskaitoje pakartoja tarybos narys.

"Visuose miestuose tarybos nariai atsiskaito rinkėjams ir laikosi reglamento. Nors ir nedaug, bet, manyčiau, kiekvienas tarybos narys rastų ką parašyti savo rinkėjui", – svarstė A.Bagdonas.

Politikams – kitos taisyklės

Vyriausybės atstovė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse Daiva Kerekeš tikino, jog Vyriausybės atstovo tarnyba prižiūri tik savivaldybių viešo administravimo subjektus.

Daiva Kerekeš / Redakcijos archyvo nuotr.

"Tai yra tarybos, o atskirų tarybos narių mes neprižiūrime. Pareigą teikti veiklos ataskaitas jie turi. Tai reglamentuoja Vietos savivaldos įstatymas. Tarybos narys yra atskiras ir nepriklausomas, jam nurodymų šiuo klausimu nelabai kas gali duoti", – tikino D.Kerekeš.

Tad kas turėtų kontroliuoti ar prižiūrėti, kaip tarybos narys vykdo savo pareigas?

"Kas galėtų sureaguoti? Manyčiau, jog savivaldybių etikos komisijos", – sakė D.Kerekeš.

D.Kerekeš nuomone, moraliniu arbitru, vertinant vieną ar kitą politiką, turėtų tapti pats rinkėjas.

"Tai rinkėjas, eidamas į rinkimus, turi lemiamą balsą. Jis ir vertina, ar tarybos narys tinkamas ar ne. Tiesa, rinkėjas nelabai kreipia dėmesį į tai, buvo ataskaita ar nebuvo. Gal mažose savivaldybėse visi gyvai žino, kas ką veikia?" – svarstė D.Kerekeš.

Panašu, jog už Vietos savivaldos įstatymo reglamentų nesilaikymą nėra kam taikyti sankcijas.

"Vyriausybės atstovo tarnyba neturi tokių įgaliojimų, kurie leistų taikyti sankcijas ar prižiūrėti, kaip vienas ar kitas tarybos narys vykdo savo pareigas. Sankcijų įstatymas nenumato. Politikams – kitos taisyklės, nei valstybės tarnautojams. Tarybos nariai dirba visuomeniniais pagrindais ir jiems taikomi kiti reikalavimai", – aiškino D.Kerekeš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kam ? VSIO ZAKANNO !!! DDDDDDDDDDDDDDD diziausio vagies zodzia !

Verygai

Verygai portretas
Nerašyk išgėręs...

Veryga

Veryga portretas
Bagdono straipsnelis
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių