Kodėl savivaldybė nenori mažiau mokėti už skęstančiųjų gelbėjimą? (papildyta)

Klaipėdos valdžiai nusispjauti į sunkmetį. 400 tūkst. litų jai – ne pinigai. Tokią sumą būtų galima sutaupyti įgyvendinus privačios įstaigos siūlymą perpus pigiau gelbėti skęstančiuosius. Tačiau klerkams gerai taip, kaip yra.

Reanimuotų paplūdimyje

Pasiūlymą gerokai pigiau gelbėti skęstančiuosius savivaldybei pateikė nuolatine netvarka pliažuose nepatenkintas sporto klubas "Geležinė ranka".

"Manome, kad šią paslaugą atliktume geriau nei dabartinė tarnyba", – tvirtino klubo direktorius Vladas Kuizinas.

Klubas siūlosi paruošti profesionalią 15 gelbėtojų komandą, kuri bus pajėgi teikti pagalbą visus metus.

Vasaros sezono metu sporto klubas į darbą priimtų 35–40 darbuotojų. Vietoj dabar paplūdimiuose dirbančių slaugytojų į darbą būtų priimti gydytojai reanimatologai.

Techniką įsigytų patys

Sporto klubas nusipirktų po keturis keturračius ir vandens motociklus, paplūdimiuose įrengtų 4–5 mobilius stebėjimo bokštelius.

Įstaiga pati pasiryžusi specialiais ženklais pažymėti maudymuisi tinkamas ir pavojingas vietas. Taip pat periodiškai tikrinti jūros dugną.

Sporto klubas siūlė pats visuose pliažuose pastatyti ir informacinius stendus.

Iniciatoriai pasirūpintų ir trumpuoju telefono numeriu, kuriuo būtų galima pranešti apie nelaimę. Tokie numeriai jau ketverius metus veikia Palangoje.

 

Klerkų atsainumas stebina

Pratęsti ketinta ir gelbėtojų budėjimo laiką – būtų budima ne iki 21, kaip yra dabar, o iki 22 val. Prireikus būtų galima gelbėtojus iškviesti ir naktį.

Norima išplėsti ir prižiūrimo paplūdimio ruožą Melnragėje – nuo molo iki vadinamosios Juodosios tvirtovės ribų.

Paplūdimiuose sporto klubas pasiryžęs įrengti tinklinio ir vaikų žaidimo aikštelių.

V.Kuizinas teigė, kad įstaiga visas šias paslaugas galėtų teikti už 480 tūkst. litų per metus. Šiemet Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybai iš miesto biudžeto skirta apie 900 tūkst. litų.

"Manėme, kad pasiūlymas sudomins valdžią, bet sulaukėme neigiamo atsakymo. Ir tik po dviejų mėnesių, kai kreipėmės į Vyriausybės atstovę. Keista, kad neįdomu. Negi nenori sutaupyti?" – stebėjosi sporto klubo vadovas.

Valdininkams trūksta laiko

Rašte, kurį iš savivaldybės gavo "Geležinė ranka", nurodoma, kad pateiktas pasiūlymas yra nepriimtinas, nes šios paslaugos yra viešųjų pirkimų objektas.

Savivaldybė privalo skelbti konkursą joms įsigyti.

Pabrėžiama, kad šiuo metu gelbėjimo paslaugas teikia biudžetinė įstaiga Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnyba.

"Negalime perduoti paslaugos privačiai įmonei. Reikia skelbti konkursą ir ją pirkti. Turime per mažai laiko, kad ką nors galėtume pakeisti – prasidės vasaros sezonas", – komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

Jis tvirtino, jog dar tik ketinama svarstyti, ar pirkti skęstančiųjų gelbėjimo paslaugą kitą sezoną. Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vadovo paprašyta pateikti, kiek lėšų reikia jos veiklai.

"Kai pamatysime, kokia reali kaina, diskutuosime", – svarstė V.Karmanovas.

Prasidėjo gelbėtojų atrankos

Klaipėdoje skęstančiųjų gelbėjimo tarnyba jau pradėjo gelbėtojų atrankas.

Pirmojoje atrankoje užsiregistravo 70 žmonių. Pernai užsiregistravusiųjų buvo per 100.

Atrinkti bus 30 žmonių. Gegužės 11-ąją jiems bus organizuojami kursai. Gegužės pabaigoje bus renkama antroji grupė. Iš viso ieškoma apie 70 gelbėtojų. Tiek pat jų buvo ir pernai.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki tvirtino, jog didžiausias dėmesys kreipiamas į pretendentų plaukimo įgūdžius.

"Kurie geriausiai plaukia, tie ir pereina atranką. Šios vasaros gelbėtojų lygis bus tikrai aukštas", – neabejoja vyriausiasis specialistas.

A.Siakki teigimu, gelbėtojomis nori dirbti ir aštuonios merginos.

"Ateina ir anksčiau dirbusių žmonių. Buvę gelbėtojai iš naujo turi dalyvauti atrankose", – pabrėžė specialistas.

Papildyta:

Nesutariama dėl kursų

Šiemet Vyriausybės sprendimu gelbėtojai įtraukti pavojingų specialybių sąrašą. Prasidėjo diskusijos, kas turi apmokyti šį darbą norinčius dirbti asmenis.

Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Narų rengimo skyriaus viršininkas Stanislovas Rapalis aiškino, jog pagal Darbų saugos įstatymą žmogus, dirbantis pavojingą darbą privalo turėti kvalifikacinį pažymėjimą.

„Šio darbo negali dirbti žmogus, atėjęs iš gatvės. Jis privalo turėti plaukiko-gelbėtojo pažymėjimą. Pastarasis išduodamas, išklausius kursus pagal Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintą programą. Priešingu atveju, jei studentui dirbančiam gelbėtojų kas nors atsitiktų, kiltų problemų - klausimų, ar jis galėjo dirbti šį darbą“, - pabrėžė viršininkas.

S.Rapalio teigimu, Ugniagesių gelbėtojų mokykla - vienintelė įstaiga Lietuvoje turinti licenziją ruošti šios specializacijos darbuotojus.

Į Klaipėdos ir Palangos gelbėtojus pretenduojantiems asmenims organizuoja šias paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai.

V.Urbonas tvirtino, kad jų įstaigoje mokymus veda kvalifikuoti specialistai, kurie yra baigę Tarptautinius gelbėtojų kursus Vokietijoje. Vadovas pabrėžė, kad jų organizuojami mokymai parengti pagal patvirtintą Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintą programą plaukikas-gelbėtojas.

„Lietuvos gelbėtojų asociacija, kuriai priklausome ir mes, yra Tarptautinės gelbėtojų asociacijos narė. Mūsų darbuotojai specialiai praėjo jų organizuojamus kursus, kad galėtų mokymus rengti vietoje. Tokia kvalifikacija galioja visoje Europos Sąjungoje. Taigi darbuotojai yra tinkamai apmokomi - jiems išduodamas gelbėtojo-plaukiko pažymėjimas“, - pabrėžė vadovas.

S.Rapalio nuomone, šie pažymėjimai yra mėgėjiški.

Kursus Palangos gelbėtojams organizuoja šią paslaugą teikiančios įstaigos Palangos vandens motociklų sporto klubas nariai, kurie yra baigę Ugniagesių mokyklos organizuojamus kursus. V.Urbonas pabrėžė, kad jų įstaigoje taip pat yra žmonių, kurie išklausė šiuos kursus.


Šiame straipsnyje: gelbėtojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pamąstymai

Pamąstymai portretas
1.Viena buvusio policininko "tvirtoji ranka" skelbėsi gelbėjanti "Atlantą". Kurioje lygoje jis dabar lošia? 2. Geruose ketinimuose daug dėmesio buvo skirta gelbėjimo stoties pastatų ir inventoriaus "užvaldymui. Labai jau primena 90-ųjų miesto aukcionų "dvasią" Gal trūksta pinigų "..... " išlaikymui.

nona

nona portretas
400 lt už riziką gyvybei, čia yra daug??? Nejuokinkit... Kažko nepatikimai man atrodo ta " "Geležinė" ranka ". Neskaidru.

Vladas K.

Vladas K. portretas
O kur V.Urbonas? Slepiasi už šluotos?
VISI KOMENTARAI 25

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių