Pereiti į pagrindinį turinį

Kontrabandiniais rūkalais prekiaujantys romai įkyrėjo juodai (papildyta)

2010-05-11 12:31
Susirinkimas: prie parduotuvės kasdien būriuojasi keliolika romų – ir vyrų, ir moterų, ir vaikų.
Susirinkimas: prie parduotuvės kasdien būriuojasi keliolika romų – ir vyrų, ir moterų, ir vaikų. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Žvejybos uosto rajoną okupavę prekeiviai atvirai terorizuoja gyventojus. Prie parduotuvės nuolat besibūriuojantys romai kontrabandinių cigarečių neperkantiems klaipėdiečiams jau spardo užpakalius.

Įkyrūs ir įžūlūs

Prie buvusios „Juodkrantės“ parduotuvės, kurios patalpose dabar veikia prekybos centras „Maxima“, kasdien būriuojasi keliasdešimt čigonų.

Nuo ryto iki vakaro prie parduotuvės trinasi ne tik vyrai, bet ir moterys, merginos su mažais vaikais.

Visų jų pramoga – spjaudyti saulėgrąžas ir užgaulioti praeivius. O verslas – pardavinėti kontrabandines cigaretes ir kvaišalus. Rūkalus čigonai siūlo itin įkyriai ir įžūliai.

Tamsaus gymio moterys turi ir kitų užsiėmimų. Jos praeiviams čiumpa už rankų ir siūlosi išburti ateitį.

Spyrė moteriai

Klaipėdietė Sigita tokio perdėto čigonių dėmesio buvo šokiruota ir kaip reikiant išgąsdinta. Ji ant piršto mūvi brangų žiedą, todėl išsigando, kad už rankos čiupusi čigonė gali jį numauti.

„Baisiau ir būti nebegali. Niekaip nesuprantu, kaip tokios blogybės yra toleruojamos. Nejaugi niekas jų negali išvaikyti? Šlykštu“, – baisėjosi kita Klaipėdos gyventoja Danutė.

Ji patyrė šoką, kai nuo čigonų nukentėjo ne tik morališkai, bet ir fiziškai. Moteris ėjo į parduotuvę, o prie jos durų susibūrę stovėjo keliolika romų, pro kuriuos buvo sunku prasibrauti.

„Netyčia rankine užkabinau vieną čigonę bjauriu veidu. Atsiprašiau, tačiau ji man taip spyrė į užpakalį, kad iki šiol negaliu atsigauti. Tiek pragyvenau, esu solidaus amžiaus, bet manęs dar niekas nėra taip spardęs. Tikrai esu sukrėsta, kad kitataučiai gali būti tokie nedraugiški, kai mes juos toleruojame. Dirbau akušere, todėl ne vienai čigonei padėjau pagimdyti. O dabar jos mane spardo“, – nuoskaudą liejo klaipėdietė.

Policininkai tik paglostė

Smurtą patyrusi moteris paskambino policijai. Kai atvyko pareigūnai, čigonai susispietė į krūvą ir pradėjo rėkti, kad pensininkė pati juos puolė, o dabar ieško priekabių.

„Viskas baigėsi tuo, jog policininkai mane paglostė ir pasakė, kad nieko negali padaryti, nes įstatymai nedraudžia stovėti prie parduotuvės“, – apie beviltišką kovą su prekijais pasakojo Danutė.

Ji tikino niekaip nesuprantanti, kaip šitaip viešai ir nevaržomai klesti nelegali prekyba cigaretėmis, kurias paprastai perka tik valkatos ir paaugliai.

Kova su vėjo malūnais

Moteriai antrino ir parduotuvės „Maxima“, kurios prieigose trainiojasi tie prekeiviai, direktorė Dalia Kairienė.

„Baisu, kad Lietuvoje negalime susitvarkyti su keliolika čigonų, kurie atvirai tyčiojasi ir iš mūsų įstatymų, ir žmonių“, – piktinosi pašnekovė.

Ji neslėpė, jog jau ne kartą skambino policijai, kad pareigūnai pažabotų nelegalią prekybą cigaretėmis ir kvaišalais, tačiau visos pastangos primena kovą su vėjo malūnais.

Esą čigonai policininkus pergudrauja – jie prie savęs turi po vieną ar du pakelius rūkalų, o kitus laiko automobiliuose, kurie būna palikti prie parduotuvės.

Kenčia ir bijo

„Reikia užfiksuoti cigarečių pirkimo ir pardavimo arba gabenimo faktą. Tada pagauni, surašai protokolą ir atiduodi teismui“, – kovos su draudžiamą prekybą įsukusiais čigonais būdus įvardijo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos miesto 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Lasickas.

Jis tvirtino, jog tramdyti čigonų nelegalią prekybą – darbas kasdienis. O problemą esą mato tik žurnalistai, nes skundų dėl kitataučių elgesio sulaukiama tik iš jų, o ne iš gyventojų.

„Kol pareigūnai aiškina, kad negali įrodyti, jog čigonai prekiauja kontrabandinėmis cigaretėmis, mes privalome kentėti. Mūsų valytojos nebespėja kuopti romų šiukšlių, neturime pajėgų juos išvaikyti, gėda, kai su čigonais susiduria į parduotuvę ateinantys svečiai iš kitų miestų. Kitataučiai nieko nebijo, todėl ir elgiasi įžūliai, agresyviai. Esame priversti gyventi baimėje“, – guodėsi D.Kairienė.

Papildyta:

Nors klaipėdiečiai koneveikia pareigūnus, kad šie tingi ar nesugeba kovoti su kontrabandinius rūkalus pardavinėjančiais čigonais ir kitais uostamiesčio gyventojais, skaičiais sako visą ką kitą.

Per praėjusią savaitę Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos miesto 2-ojo policijos komisariato pareigūną surašė 20 administracinių teisės pažeidimų protokolų už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis ir jų gabenimą.

9 iš tų 20 protokolų buvo surašyti čigonėms, kurios rūkalų siūlė prie buvusios „Juodkrantės“ parduotuvės.

Tačiau joms didelės baudos negresia, nes romų tautybės moterys, ne kartą pabuvojusios teisme, puikiai išmano įstatymus. Jos žino, kad legaliai su savimi gali turėti keturis pakelių cigarečių su nelietuviškomis banderolėmis. Pareigūnai sučiupo tas, kurios turėjo po penkis ar šešis pakelius, todėl jos bus teisiamos už labai nedidelio kiekio kontrabandinių rūkalų gabenimą ir gali atsipirkti kelių tūkstančių litų bauda.

Įdomu tai, kad pareigūnams įkliuvo tik čigonės moterys. Tai yra todėl, kad pagal romų tradicijas vyrai neprivalo dirbti - šeima ir pragyvenimo šaltiniais turi rūpintis moterys.

Policininkų tvirtinimu, jie nuolat patruliuoja prie buvusios „Juodkrantės“ parduotuvės, tik dažnai yra nepastebimi, nes persirengę civiliais rūbais.

Be to, pabrėžiama, jog čigonų verslą skatina ir patys klaipėdiečiai, kurie iš jų noriai perka kontrabandines cigaretes. Jų pakelis yra beveik dviem litais pigesnis nei parduotuvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų