Koronavirusas Klaipėdoje: pacientų mažėja, situacija ligoninėje gerėja

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio sergamumo koronavirusu tendencijos rodo teigiamus ženklus. Nors medikams darbo kol kas daug, tačiau stebimas susirgusiųjų skaičiaus mažėjimas, kitą savaitę tikimasi atnaujinti uždarytų Klaipėdos universitetinės ligoninės skyrių darbą, svarstoma ir apie galimybes atnaujinti kai kurių planinių medicinos paslaugų teikimą.

Ligoninėje – 60 žmonių

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio teigimu, ligoninėje dirbama intensyviai, tačiau pastebima, kad ligonių mažėja.

Šiuo metu ligoninėje gydoma 60 Covid-19 infekcija sergančių žmonių. 7 pacientai gydomi reanimacijoje, 4 ligoniams reikalinga plaučių ventiliacija, 2 iš jų – dėl koronaviruso.

Anot A.Janušonio, ligoninėje per Velykas buvo įrengti 2 hemodializės aparatai, kurių iki šiol korpuse, kuriame gydomi infekcija užsikrėtę žmonės – nebuvo. Dabar ligoninėje gydomi 4 virusu užsikrėtę pacientai, kuriems būtina ir hemodializė.

Teigiama, kad ligoninės laboratorija dirba be trukdžių. Joje iš viso jau atlikta kiek per 5,7 tūkst. tyrimų, 272 iš jų – teigiami.

Virusas „pasirodė“ vėliau

Uostamiesčio ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje situaciją dėl viruso Klaipėdoje apibendrindamas V.Janušonis išskyrė ir atvejį kai vienam pacientui buvo atlikti du tyrimai dėl koronaviruso, kurie buvo neigiami, tačiau po kelių dienų virusas vis dėlto patvirtintas.

Pasak vyriausiojo gydytojo, situacija kai inkubaciniu periodu vienas tyrimas yra neigiamas, tačiau po kelių parų gaunamas teigiamas rezultatas yra normalu.

Nedirba 500 medikų

Šiuo metu dėl viruso jau yra patikrinti 1298 Klaipėdos universitetinės ligoninės darbuotojai – beveik visi čia dirbantys medikai. Pasak V.Janušonio, jau yra pasveikę 7 medikai.

Tiesa, pastebima, kad nemažai medikų vis dėlto nedirba. Maždaug apie 500 medikų dėl įvairių priežasčių turi nedarbingumo pažymas arba yra išėję atostogų.

Vyriausiasis gydytojas patikino, kad nors dalies medikų komandos ir nėra, tačiau darbas ligoninėje vyksta įprastai, turimų pajėgų pakanka.

Rengiasi atnaujinti veiklą

Tvirtinama, kad šiuo metu asmens apsaugos priemonių ligoninė turi pakankamai, suformuotas ir rezervas. V.Janušonis teigė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, kuri gaunamas priemones dar turi skirstyti ir kitoms sveikatos priežiūros įstaigoms, sau pasilieka mažiau nei pusę skiriamų priemonių.

Neseniai buvo kilęs skandalas dėl situacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, buvo vykdomi patikrinimai, uždaryti kai kurie ligoninės skyriai.

V.Janušonis penktadienį tvirtino, kad šiuo metu ruošiamasi uždarytų skyrių atidarymui. Tikimasi, kad ateinančios savaitės eigoje tai padaryti pavyks. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas teigė, kad situacija ligoninėje iš tiesų jau gerėja, kai kurie trūkumai jau pašalinti.

Reaguodamas į Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko raginimą būti supratingais, R.Grigaliūnas patikino, kad jo vadovaujama įstaiga nebus stabdis, tačiau dirbama pagal teisės aktus.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas taip pat pastebėjo, kad Sveikatos apsaugos ministerija mano, kad ateityje jau būtų galima pradėti atnaujinti dalį planinių medicinos paslaugų.

V.Janušonis teigė manantis, kad šeimos gydytojai jau galėtų atnaujinti tam tikrus planinius darbus ir padėti pacientams, kurie neserga koronavirusu, tačiau turi kitų bėdų.

Nebėra laisvų vietų

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus teigė, kad jau dvi savaites ligoninei tenka priimti viso regiono ligonius, kuriems reikalinga skubi pagalba. Šį egzaminą, pasak jo, ligoninės komanda išlaikė.

Ligoninės darbuotojai yra tiriami dėl koronaviruso ir kol kas, anot D.Steponkaus, nėra užfiksuota susirgimų atvejų.

Vyriausiojo gydytojo teigimu, šiuo metu asmens apsaugos priemonių ligoninėje užtenka, tačiau nerimą kelia tai, kad negalima užtikrinti pastovaus tiekimo. Tačiau pastebima, kad panaši situacija yra ir kitose šalyse.

Teigiama, kad ligoninė šiuo metu yra padalyta į dvi dalis. Viename „švariame“ korpuse gydomi Covid-19 nesergantys žmonės, o kitame priimami tyrimų rezultatų dar laukiantieji. Šis korpusas yra visiškai užpildytas.

Priims kitų miestų pacientus

Nuo balandžio 10 d. Klaipėdoje veikia ir karščiavimo klinika. Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė teigė, kad per visą šį laiką klinikoje apsilankė apie 10 pacientų.

Tvirtinama, kad jeigu pacientų srautas didės klinika yra pasirengusi dirbti trimis pamainomis, nuo ryto iki vakaro, 7 dienas per savaitę.

Kaip ir tikėtasi, Klaipėdoje įkurta karščiavimo klinika tampa regionine. Jau yra pasirašytos sutartys su Klaipėdos rajono, Palangos, Neringos savivaldybėmis. Sutartis derinama ir su Skuodo rajono savivaldybe.

Klinikai vadovaujantis Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis teigė, kad pacientų srautas auga. Penktadienį pirmoji klinikos medikų pamaina turėjo 8 pacientus, keli numatyti buvo ir antrai pamainai.

Vertinant tai, kad sudaromos sutartys ir su kitais miestais, pasak S.Dabravalskio, ruošiamasi dideliam srautui pacientui. Tiesa, kol kas klinikoje kitų savivaldybių gyventojų nebuvo sulaukta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasė Skyrienė

Stasė Skyrienė portretas
KUL Klaipėdoje yra pati geriausia ligoninė, ten dirba patys geriausi gydytojai ir slaugytojos, slaugytojų padėjėjos , virėjos ,valytojos labai draugiškas kolektyvas, kuriam vadovauja geras vadovas V. Janusonis Ačlū Jūsų kolektyvui, kad rūpinatės pacientais.

ant to paties grėblio meras

ant to paties grėblio meras portretas
siūlau surengt galimybių studijas, kaip mums visiems geriau išeiti iš šitos komplikuotos situacijos, galima pradėti nuo pusės lemo, vistiek niekas neskaičiuos, o vasara visiems per džiazą sutriubinsiu, būsim atsiskaitę :) aš pats geriausias meras, tikėkit manim nevykėliai

naglas

naglas portretas
Šunys loja-ligoninė dirba
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių