Pereiti į pagrindinį turinį

Kraujo centrui uostamiestyje – gelbėjimosi ratas

2013-02-06 12:47
Kraujo centrui uostamiestyje – gelbėjimosi ratas
Kraujo centrui uostamiestyje – gelbėjimosi ratas / Vytauto Petriko nuotr. Bronius Pliuškys.

Dar prieš paskelbiant bankrotą Kaune veikiančiam Kraujo donorystės centrui, jos Klaipėdos filialas tapo naujai įsteigtos viešosios įstaigos Kauno kraujo centro padaliniu, kuris veikia toliau, o jo darbuotojai tikisi pagaliau sulaukti daugiau nei pusmetį vėluojančių algų.

Bėgo nuo bankroto

Kai į Kauno apygardos teismą dėl neatsiskaitymo kreipėsi buvę Kraujo donorystės centro darbuotojai, taip pat keturi juridiniai asmenys, įmonei paskelbtas bankrotas.

Bendrovės vadovui Artūrui Jonui Venslauskui uždrausta sudaryti bet kokius sandorius. Areštuotu bendrovės turtu teismas leido disponuoti tik paskirtam bankroto administratoriui.

Tačiau nuo šių metų sausio 1 d. didžioji dalis bankrutuojančios bendrovės Kraujo donorystės centro turto išnuomota naujai sukurtai viešajai įstaigai Kauno kraujo centrui, kurio žinion perėjo ir bendrovės padaliniai didžiuosiuose miestuose.

Tikėtina, kad viešosios įstaigos įsteigimas buvo viena iš galimybių sušvelninti bankroto padarinius. Į naujai įkurtą įstaigą perėjo dirbti bankrutuojančios bendrovės darbuotojai, taip pat išnuomotas bendrovės turtas.

Nebesieks pelno

Viešosios įstaigos Kauno kraujo centro steigėjas ir direktorius gydytojas Rimgaudas Šepetys teigia, kad pagal įsigaliojusius įstatymus kraujo donoryste nebegalėjo užsiimti pelno siekiančios bendrovės, o tik viešosios įstaigos.

„Yra įkurta viešoji įstaiga, kuri neturi teisės siekti pelno ir visus pinigus privalo naudoti progresui ir darbuotojams“, – teigė R.Šepetys.

Nuo šių metų sausio 1 d. Klaipėdoje veikiantį Kraujo donorystės centro padalinį perėmusios viešosios įstaigos Kauno kraujo centro vadovas sakė, kad bus siekiama optimizuoti uostamiesčio skyriaus veiklą.

„Tariuosi su akreditacine tarnyba, kad Klaipėdos mobilusis punktas būtų mūsų įstaigos padalinys, kuris ne tik paims kraują iš donorų, bet ir laikys jo atsargas bei išduos jį ligoninėms“, – vylėsi R.Šepetys.

Esą dabar dėl kelių maišelių kraujo neapsimoka siuntinėti mašinos iš Kauno į Klaipėdą. Skyrius neturi laboratorijos ir gali tik imti kraują.

Optimistinės prognozės

Įstaigos vadovas R.Šepetys tikina, kad Kauno kraujo centras, pasvarstę realias savo galimybes, iš bankrutuojančios bendrovės perėmė dalį įsiskolinimų. Su kreditoriais patvirtino realų skolų grąžinimo grafiką.

„Mano giliu įsitikinimu, darbuotojai pamirš, kas yra algų vėlavimas. Algas už sausio mėnesį planuojame mokėti jau kitą savaitę, o jei bus galimybė, darbuotojus tuo galbūt nudžiuginsime ir šią savaitę“, – pažadėjo R.Šepetys.

Dėl finansinės situacijos bankrutuojančioje bendrovėje Kraujo donorystės centre vien Klaipėdos padalinyje iš darbo išėjo pusė darbuotojų. Liko 12 žmonių.

„Žinoma, mums aktualu algos, kurių žmonės yra negavę jau daugiau nei pusę metų. Tikime, kad tie visi bankroto dalykai, kurie vyksta, tiesiogiai mūsų nebeliečia“, – sakė VšĮ Kauno kraujo centro Klaipėdos filialo vadovas Bronius Pliuškys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų