Kretingalės miesteliui suteiktas herbas

Skandalingai nuskambėję Kretingalės herbo rinkimai baigėsi ir netoli Klaipėdos esantis miestelis jau turi savo simbolį. Laimėtoju paskelbtas į konkursą pavėlavusio Valstybinės heraldikos komisijos nario Arvydo Každailio darbas.

Bemaž pusmetį seniūnijoje virė kova dėl 10 tūkst. litų. Tiek pinigų buvo skirta miestelio herbui sukurti. Tačiau dešimtys konkurso dalyvių projektų buvo atmesti.
Tarp jų – ir klaipėdiečio dizainerio Kęstučio Mickevičiaus, vieno iš Klaipėdos miesto herbo atnaujinimo autorių, pasiūlymas.

Laimėtoju pripažintas Valstybinės heraldikos komisijos nario dizainerio A.Každailio darbas. Nors jis konkursui buvo pateiktas tada, kai pasibaigė paraiškų priėmimo laikas.

Be to, A.Každailis yra Valstybinės heraldikos komisijos narys, tačiau pagal įstatymus esą jis gali kurti ir pateikti savo darbus, bet negali dalyvauti savo darbo svarstyme ir balsavime.

Naujasis Kretingalės herbas yra raudonas tiltas su trimis ietigaliais sidabriniame skyde. Tokia pat simbolika bus ir miestelio vėliavoje bei antspaude.

"Simbolika heraldikoje – svarbiausias dalykas. Šiuo atveju tiltas yra riba, tilto simbolika – jungti du krantus, judėjimus, religijas, idėjas. O ietigaliai simbolizuoja XIII a. šito krašto pasipriešinimą germanizacijai. Tai – atminties dalykas", – dienraščiui dar prieš pusmetį teigė A.Každailis.

Kretingalės bendruomenės narys dailininkas Valentinas Dilginas pripažino, kad tai buvo geriausias sprendimas, nepaisant to, kad pradžioje buvo nepatenkintųjų, kad konkurse atsirado pavėlavęs dalyvis.

"Tas herbas bent jau matysis europiniame kontekste. Tai – geriausias pasirinkimas. Ietigaliai atitinka mūsų tris pilkapius. Palikome tilto simbolį kaip Mažosios ir Didžiosios Lietuvos ribą.

Mes džiaugėmės ir patys palaiminome visą tą reikalą. Ypač tas herbas gerai atrodo ant antspaudo", – teigė V.Dilginas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių