Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė gimstamumo dar neveikia

2009-03-20 09:00
Krizė gimstamumo dar neveikia
Krizė gimstamumo dar neveikia / Vytauto Liaudanskio nuotr. Optimizmas: miesto parkuose būreliai mamų su kūdikiais verčia tikėti, kad pesimistinės prognozės apie netolimą lietuvių tautos išnykimą yra perdėtos.

Miesto parkai ir poilsio aikštelės pražydo mamytėmis su kūdikiais. Pastaruoju metu vaikų gimsta kur kas daugiau nei ekonominio pakilimo laiku, tačiau žinovai šio reiškinio nesieja su sunkmečiu.

Medikai pyksta ant politikų

Sausa statistika skelbia, kad pernai mieste gimė kur kas daugiau vaikų nei prieš metus, o 2007-aisiais daugiau nei 2006-aisiais. Galima spėti, kad moterys ir šiemet pagimdys daugiau nei pernai vaikų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Ginekologijos – Akušerijos departamento Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Vytautas Rauba įsitikinęs, kad toks mažylių pagausėjimas sietinas su neseniai pasibaigusiu ekonominiu pakilimu ir jaunų žmonių optimistiniu požiūriu į gyvenimą bei sunkmetį.

Gydytojas piktinosi eskaluojama tema apie neteisėtai dideles išmokas gaunančias nėščiąsias ir kaltino dėl to ne moteris, o įstatymų leidėjus. "Nėštumo nesufalsifikuosi. Valdžios vyrai verkšlena dėl tautos nykimo, bet nesupranta, kad gimstamumą reikia skatinti, o ne persekioti būsimąsias mamas", – apmaudavo gydytojas.

Nors iš atskirų mėnesių gimstamumo rodiklių negalima daryti didelių išvadų, statistika rodo, kad prasidėjus krizei gimstamumas nesumažėjo.

Pirma – karjera, po to – vaikas

Klaipėdos teritorinės statistikos valdybos Statistikos skyriaus vedėja Alvydė Kiulkienė įsitikinusi, kad gimstamumas padidėjo dėl kelių priežasčių. Viena jų – padaugėjo santuokų, tad daugiau susituokusių porų nusprendžia susilaukti vaikų.

Pernai Klaipėdos apskrityje įregistruotos 2953 santuokos, tai yra 161 sutuoktinių pora daugiau nei ankstesniais metais. Be to, dabar matoma mažylių gausa yra ekonominio pakilimo išdava.

Vis daugiau vyresnio amžiaus moterų nusprendžia gimdyti dar vieną vaiką, nes dabar keturiasdešimtmečiai dar yra geros fizinės formos ir pajėgūs išauginti pagranduką, kai vyresnieji vaikai jau pasiekė pilnametystės ir pasuka savarankiško gyvenimo keliu.

Be to, vis vyresnės moterys ryžtasi pirmajam gimdymui būdamos vyresnės. Tai vadinama atidėtu gimdymu. Daugybė aktyviai karjeros siekusių moterų susigriebė, kad gali pavėluoti susilaukti palikuonių.

Vyresnės mamos – kantresnės

Klaipėdos gimdymo namų darbuotojos pastebėjo, kad maždaug nuo praėjusio rudens gimdančių moterų labai padaugėjo. Čia dirbantiems medikams darbo per akis ir todėl, kad į uostamiestį atvažiuoja gimdyti moterys iš aplinkinių rajonų.

Medikės džiaugiasi, kad vis dažniau gimdyti ryžtasi kelis vaikus jau turinčios vyresnės moterys, nes jos yra kantresnės ir labiau džiaugiasi mažylių atėjimu į šį pasaulį bei moka mėgautis kiekviena motinystės akimirka.

Kaip gimstamumą paveiks sunkmetis, kol kas dar sunku spręsti. Tokios nuomonės laikosi statistikos specialistai bei medikai. Gydytojas V.Rauba dar nesutiko nė vienos būsimosios mamos, kuri apgailestavo užgriuvus sunkmečiui nenutraukusi net ir neplanuoto nėštumo.

"Turtas ir laimė nesusiję, – tikino V.Rauba – Yra buvę ir gerokai sunkesnių laikų. Laimė, kad jauni žmonės ne taip greitai pasiduoda panikai ir gąsdinimams apie sunkų metą."

Nors spėjama, kad kai kurios moterys ryšis gimdyti dar vieną vaiką, siekdamos išsaugoti darbo vietą, tačiau tokios tendencijos nebuvo kam patvirtinti.


Klaipėdoje gimė vaikų

2008 metais – 2038

2007 metais – 1860

2006 metais – 1792

2005 metais – 1608

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų