Kruizinio laivybos sezono startas

Šią savaitę daugelyje Baltijos jūros šalių startuoja kruizinės laivybos sezonas. Didžiausia Baltijos jūros įžymybė šį sezoną bus 330 metrų ilgio laivas „Royal Princess“, kuris į Klaipėdą neužsuks.

Šią savaitę daugelyje Baltijos jūros šalių startuoja kruizinės laivybos sezonas. Didžiausia Baltijos jūros įžymybė šį sezoną bus 330 metrų ilgio laivas „Royal Princess“, kuris į Klaipėdą neužsuks.

Klaipėda aplenks Rygą

Gegužės 8 dieną Klaipėdoje kruizinės laivybos sezoną atidarys vienas didesnių šį sezoną į Klaipėdos uostą užsuksiančių laivų ‚Costa Pacifica“. Jis atplukdys 3 780 keleivių. Tas pats laivas viena diena anksčiau – gegužės 7-ąją atidarys kruizinės laivybos sezoną ir Rygos uoste.

Palyginus Klaipėdos ir Rygos uostus, šių metų ypatybė ta, kad Klaipėda pagal atplaukiančių kruizinių laivų kiekį pirmą kartą aplenks Rygos uostą. Pas mus per visą sezoną lankysis 64 laivai, Rygoje planuojami 58 kruizinių laivų apsilankymai.

Nei Ryga, nei Klaipėda negali lygintis su Talinu. Jame per sezoną lankysis 302 laivai. Jie atplukdys per 470 tūkst. jūrų turistų. Penki laivai jau lankėsi pirmosiomis sausio dienomis.

Oficialiai kruizinės laivybos sezonas Taline atidarytas balandžio 28 dieną, kai apsilankė kruizinis laineris „Discovery“ su 655 keleiviais. Daugiausia jame buvo turistų iš Didžiosios Britanijos, Airijos, JAV, Australijos, Meksikos, Indijos ir Prancūzijos.

Rekordinio dydžio laivai

2014 metais Taline lankysis ir rekordinio dydžio 330 metrų ilgio kruizinis laineris „Royal Princess“ su 8,8 metro gramzda. Šis laivas ir kituose Baltijos uostuose, tokiuose, kaip Sankt Peterburgas, Sokholmas, Helsinkis, Ahusas, Varnemiundė, taps rekordinio dydžio. Iki šiol didžiausias į šiuos uostus įplaukęs kruizinis laivas buvo 317 metrų ilgio „Celebrity Eclipse“. Šis laivas birželio 17 dieną atplauks į Klaipėdą ir taps rekordiniu laivu.

Šiuo metu ilgiausi pasaulyje kruiziniai laivai yra „Allure of the Seas“ ir „Oazis of the Seas“ – po 360 metrų, „Queen Mary 2“ yra 345 metrų ilgio, „Liberty of the Seas“, „Freedom of the Seas“ ir „Independence of the Seas“ – po 339 metrus.

Praplėstos galimybės

Kopenhagoje, Sankt Peterburgas, Stokholme kruizinės laivybos sezonai jau prasidėjo prieš porą savaičių. Šiuose uostuose lankysis beveik visi po Baltijos jūrą plaukiojantys laivai – per sezoną apie 350.

Kasmet sulaukiantis vis daugiau kruizinių laivų Talinas pasistatė dar vieną kruizinę prieplauką, kuri bus atidaryta gegužę.

Klaipėdos uosto kruizinių laivų priėmimo galimybės taip pat žymiai prasiplėtė. Pastatytas Klaipėdos keleivių terminalas, kuris gali priimti net ir tiek laivų, kiek jų lankosi Klaipėdos uoste. Kol kas tiek laivų nėra.

Iš 64 planuojančių į Klaipėdą užsukti laivų vos trys švartuosis Klaipėdos centriniame terminale prie 80 ir 81 krantinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių