Kūčių išvakarėse – tylos valanda: klaipėdiečiai kviečiami solidarizuotis su COVID-19 aukomis

  • Teksto dydis:

Kūčių išvakarėse Lietuvos gyventojai raginami sustoti ir solidarizuotis. Tai yra pagrindinis akcijos „Tylos ir solidarumo valanda“ kvietimas visiems: stabtelėti ir susimąstyti, išreiškiant solidarumą su tais, kam COVID-19 pandemija tapo netekčių ar sunkių išbandymu laikotarpiu.

Prieš pat didžiąsias žiemos šventes akciją inicijavę Nacionalinis savanorių pagalbos koordinavimo centras „Stiprūs kartu“ ir Lietuvos savivaldybių asociacija gruodžio 23-ąją kviečia Lietuvos žmones simboliškai nuo 19 iki 20 val. užgesinti šventines puošmenas, išjungti kalėdinių eglučių šviesas, tylos minute pagerbti tiesiogines ir netiesiogines COVID-19 aukas.

Jei mūsų nelabai veikia vaizdai iš ligoninių, iš visų pusių sklindantys prašymai ir raginimai, kviečiu šią tylos ir susikaupimo valandą paprasčiausiai apsidairyti aplinkui ir pažvelgti į šalia esančių artimųjų veidus.

Prie akcijos jungiasi ir šalies savivaldybės – miestuose ir rajonuose šį vakarą valandai gesinamos šventinės eglės, kitos puošmenos. Klaipėda nuo 19 iki 20 valandos užgesins pagrindinę miesto Kalėdų eglę, Šiaurinę žvaigždę, kitas Teatro aikštės dekoracijas, Karlskronos ir Atgimimo aikščių, Liepų gatvės šventinį apšvietimą ir dekoracijas. Mero raginimai solidarizuotis ir jungtis prie akcijos buvo išsiųsti ir senamiesčio kavinėms, kitoms miesto įmonėms ir įstaigoms.

„Pasitikime didžiąsias žiemos šventes susikaupę ir linkėdami savo artimam tik gero. O meilę šiuo metu galime išreikšti tik nors ir trumpam sustoję, atsisakę šventinio bėgimo, skubėjimo, susibūrimų. Šį vakarą sustokime visi kartu ir nors mintimis išreikškime supratimą ir palaikymą tiems, kuriems šiuo metu sunku, kurie kovoja dėl sveikatos, gyvybių, o ypač tiems, kurie, deja, savo artimųjų jau neteko... Tik bendromis jėgomis ir sutelkta vienybe įveiksime neeilinį mums visiems tekusį didžiulį išbandymą ir iššūkį. Tebūnie simbolinis šio vakaro stabtelėjimas bei šventinių puošmenų išjungimas palaikymo ženklas visiems nukentėjusiems ir nebylus paraginimas skeptikams dar kartą pagalvoti ir tiesiog susimąstyti - kokioje sudėtingoje ir pavojingoje situacijoje esame visi iki vieno, kokios rizikos ir kokie pavojai supa mus ir mūsų artimuosius. Visi be išimties esame negailestingos ir žūtbūtinės kovos su galinga pandemija fronte ir ta stabtelėjimo valanda tebūnie ir proga visa tai suvokti ir susivokti“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Svarbus simbolinės tylos ir solidarumo valandos akcentas – pirmoji jos minutė taps tylos minute, skirta pagerbti tiek nuo COVID-19 infekcijos mirusius žmones, tiek ir netiesiogines koronaviruso aukas – žmones, kurių didžiąja dalimi netekome todėl, kad dėl sveikatos sistemai kilusių iššūkių ar kitų pandemijos sukeltų aplinkybių jie laiku nesulaukė kokybiškos medicinos pagalbos arba ji buvo ribota.

Kartu su solidarumo išraiška akcija „Tylos ir solidarumo valanda“ tikimasi paskatinti susimąstyti ir tuos, kurie nenori ar nepajėgia atsisakyti įprastinio gyvenimo tempo bei ritmo nuolat bėgant.

„Jei mūsų nelabai veikia vaizdai iš ligoninių, iš visų pusių sklindantys prašymai ir raginimai, kviečiu šią tylos ir susikaupimo valandą paprasčiausiai apsidairyti aplinkui ir pažvelgti į šalia esančių artimųjų veidus. Juk taip paprasta – sustoti privalome dėl savęs ir dėl jų. Tai – kiekvieno mūsų asmeninė atsakomybė, kurią jausdami ir ėmęsi atitinkamų veiksmų padėsime ir tiems, kurie dėl mūsų kovoja pačiose pirmose pandemijos fronto eilėse – medikams, policijos pareigūnams, socialiniams darbuotojams ir daugeliui kitų“, – sako Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

„Augantys koronaviruso infekcijos plitimo rodikliai, šiurpinanti mirčių statistika, viltį prarandančių medikų pagalbos šauksmas yra signalas apie tai, kas dabar svarbiausia. Sykiu tai – žinia, kad, deja, ne visi supranta, kaip svarbu šiandien susitelkti, būti vieningiems. Deja, tikroji realybė yra tokia, kad dabar jau tiesiog gyvybiškai svarbu sustoti. Suvokimas, kad šiandien tai yra būtina ir privalu, prilygsta šalies, tėvynės gynybai, saugant ir gelbėjant bendrapiliečius, prisidedant prie juos gelbstinčių, savo pačių sveikata rizikuojančių medikų, pareigūnų, savanorių ir visų tų, kurie įvairiais būdais kovoja su pandemija“, – sako Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“ iniciatorius, Šaulių sąjungos Pelėdų būrio vadas, žurnalistas, laidų vedėjas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis.

Jis taip pastebi, kad šių dienų raginimas kovoti su nematomu priešu COVID-19, skirtingai nei kvietimas į kitų rūšių karus, išskirtinis tuo, kad daugumos žmonių šiuo atveju prašoma ne rizikuoti, o priešingai – asmenine elgsena sumažinti riziką savo ir kitų žmonių saugumo labui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Katras gudruolis sumąstė "solidarizuotis su aukomis"? Čia kaip - susideginti ar užsikasti po žeme? Gal galvokime, ką sakome ar rašome.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių