Kur dingo M. Gandhi akiniai?

Rusnėje stovintis paminklas Mahatmai Gandhi ir Hermannui Kallenbachui nukentėjo nuo vandalų. Indijos tautinio išsivadavimo lyderio M.Gandhi skulptūra liko be akinių.

Akinius chuliganai nuplėšė dar rudenį, tačiau pritaisyti šios skulptūros dalelės nepavyksta jokiems specialistams, nes metalo lydinys nepasiduoda virinimui ar litavimui.

Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė tikino, jog akinius vandalai, nors ir nuplėšė, bet paliko vietoje.

"Jie buvo nuplėšti, bet mes juos laikėme, kad per žiemą jų kas nors visai nepradangintų. Du kartus bendruomenės pirmininkas mėgino juos prilituoti. Nepadeda jokie chemikalai ir lydiniai. Antrą kartą kvietė specialistą. Akinių metalas "nedraugauja" su skulptūros metalu. Neišeina jų prilituoti", – aiškino seniūnė.

Rusniškiai suka galvas, kaip pritvirtinti akinius, ir nežino, kokį metalo derinį naudojo skulptūros autorius Romas Kvintas.

"Nėra ko paklausti. R.Kvinto nebėra tarp gyvųjų.  Miręs ir Editos Mildažytės vyras Gintautas Vyšniauskas, kuris prisidėjo prie paminklo atsiradimo", – dūsavo D.Drobnienė.

Kol kas rusniškiai eksperimentuoja ir viliasi atrasią būdą, kaip pritvirtinti akinius.

Paminklas buvo pastatytas 2015-aisiais. Šalia M.Gandhi įamžintas žydų architektas H.Kallenbachas, kurio vaikystė prabėgo Mažojoje Lietuvoje, Rusnėje.

Šeimoje augo šeši broliai ir viena sesuo. Tėvas Kalmanas Leiba Kalenbachas buvo melamedas, bet Rusnėje nedirbo mokytoju. Čia jis turėjo didelę lentpjūvę, sėkmingai prekiavo mediena.

Turimi duomenys rodo, kad šeimos lentpjūvė ir gyvenamasis namas stovėjo netoli Nemuno, kuriame maudytis mėgo visa šeima.

Baigus architektūros studijas, H.Kallenbachą likimas nubloškė net į Pietų Afriką.

1904 m. H.Kallenbachas susipažino su M.Ghandi, o po kelerių metų tapo jo politiniu bendražygiu ir net pagrindiniu jo veiklos finansiniu rėmėju, kartu organizavo taikias protesto akcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Sovietinio mastymo konjunktūra tik apie virinimą tesuvokia. Tereikia išgręžti skylutes, rankiniu būdu įsriegti sriegius, pritvirtinti varžteliais. Galvutes nupjauti , truputį padekoruoti ir bus patikimai pritvirtinta. Kiekvienas šaltkalvis, (ir netik) tai gali padaryti.

Artūras

Artūras portretas
Pridėkite lentelę,kad Lietuvoje jam atlikta akių operacija...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių