Skambina pavojaus varpais: Kuršių mariose dūsta žuvys

  • Teksto dydis:

Deguonies koncentracija Kuršių mariose – pavojingai žema. Jau pradėjo kristi mažos žuvys. Taip yra dėl karštų orų, mat Kuršių marių vanduo kai kur sušilo iki 23 laipsnių. Aplinkosaugininkai prognozuoja, kad visoms žuvims pavojingas deguonies stygiaus pikas gali būti vidurvasarį. Dėl taršos jau uždrausta maudytis ir Trakų Babruko ežere, praneša LNK.

Žvejų mėgstamose vietose prie marių – tuščia. „Labai mažai žuvų dabar yra. Ir kimba labai silpnai“, – sako žvejys, jau besipakuojantis meškeres kelionei namo.

O prie marių gyvenanti Nina sako priešingai. Moteris giriasi, kad jai šįryt stebėtinai gerai kibo: „22 vnt. karosiukų pagavau. Ir tokie jie aktyvūs! Ir taip malonu gaudyti! 6 val. jau prie marių sėdėjau. Vieną lynuką pagavau – paleidau, tegu auga“, – sakė ji.

Bet visi žvejai pastebi, kad žuvims prasidėjo kova dėl išgyvenimo.

Didelės žuvys dar nedūsta, bet mažytės žuvelės, mačiau, jau negyvos.

„Šįmet labai mažai. Didelės žuvys dar nedūsta, bet mažytės žuvelės, mačiau, jau negyvos“, – pasakojo kitas žvejys.

Aplinkosaugininkai sako, kad hidrologiniai stebėjimai Kuršių mariose ir Klaipėdos uoste rodo, kad ištirpusio deguonies koncentracija vandenyje yra ties žuvims pavojinga riba.

„Periodiškai krenta deguonies koncentracija. Anksčiau buvo 10–12 miligramų litre, dabar sumažėję iki 5. Kuršių mariose, Klaipėdos uosto teritorijoje – iki 4 miligramų“, – teigė hidrologinių tyrimų specialistas Donatas Bagočius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Jei deguonies koncentracija vandens telkiniuose sumažėja iki kritinio lygio – vandens gyvūnai ima dusti.

„Pagal aplinkos ministro nustatytus kokybės rodiklius paviršiniams vandens telkiniams, lašišinėms žuvims turėtų būti daugiau negu 9 miligramai litre, karpinėms žuvims – daugiau negu 6. Tos ribos tikrai yra jau peržengtos, koncentracija yra tikrai mažesnė Kuršių marių vandeny“, – teigė specialistas.

Aplinkosaugininkai aiškina, kad dėl deguonies stygiaus kalti šilti orai, todėl įšilo ir Kuršių marių vanduo. Ties Juodkrante pakilo iki 23 laipsnių, Klaipėdos sąsiauryje – iki 21. Tai sumažino deguonies tirpumą vandenyje.

„Visoms žuvims deguonis yra svarbus, jam sumažėjus iki faktiškai minimalios ribos žuvis išmeta į krantą. Kaip žinome, klimato kaita prisideda prie visų ekstremalių reiškinių ir tai irgi yra vienas iš reiškinių, kuriam klimato kaita daro įtaką“, – sakė D. Bagočius.

Kylant vandens temperatūrai, greit pradeda daugintis dumbliai, o tai irgi prisideda prie deguonies mažėjimo. Panašius reiškinius žmonės Kuršių mariose jau yra ne kartą matę.

„Gal kokie 3–4 metai atgal, o gal net ir daugiau. Karščiai iš Juodkrantės pusės ėjo“, – pasakojo Nina.

Aplinkosaugininkai sako, kad deguonies Kuršių mariose sušilus orams ir vandeniui sumažėja kasmet.

„Pernai stebėjome, kad temperatūra mariose viršijo 26 laipsnius. Užpernai buvo pasiekta 27 laipsnių šiluma. Tai dar pikas nepasiektas, jis bus kažkada vidurvasarį“, – skaičiavo hidrologinių tyrimų specialistas.

Ne itin malonu sekmadienį buvo ir Smiltynės pliaže. Čia ant kranto jūra išmetė mazuto gabaliukų. Iš kur jie, aiškinasi aplinkosaugininkai. Dėl taršos uždrausta maudytis poilsiautojų pamėgtame Babruko ežere Trakuose, mat didžiulė melsvadumblių koncentracija šiame ežere kelia grėsmę žmonių sveikatai. Dumblių čia prisidaugino irgi dėl didelių karščių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooo \\\\\.../////

Jooo   \\\\\...///// portretas
Pagaus be "Traidenio" šikant tiesiai į vandenį visą gyvenymą neišsimokėsi,o čia NUŽUDĖ ,pilna žodžio prasme,marias ir viskas,kaip vanduo nuo žąsies.____Kur teisybė "laisvoj" lainzbirgo "išvaduotoj" Lietuvoj?

> Šiaip

> Šiaip  portretas
soduose nuotekos valomos tuštinant sodininkų kišenes . Gyvenantys nutaria ir visi privalo už tvenkinio "išvalymą " mokėti . Vyksta rinkliava. O tvenkinyje pilna nuvestų vamzdynų. Pirmininkams ne motai Svarbu pinigai .

Ela

Ela portretas
neteko girdėti ,kad kada nors žuvys žūtų nuo didesnės oro temperatūros ...tai išsigalvojimai. O šią vasarą per aukštų temperatūrų svyravimų net nebuvo. Užterštumas upių , ežerų tai yra ir tai gali pakenkti.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių