Kuršių mariose – mažųjų laivelių atgimimas

Mažųjų laivelių judėjimas Kuršių mariose vėl atkuto. Išaugę į Smiltynę besikeliančių poilsiautojų srautai išjudino ir bendrovės "Smiltynės perkėla" keltų konkurentus – keleivius plukdančius laivelius.

Mažųjų laivelių judėjimas Kuršių mariose vėl atkuto. Išaugę į Smiltynę besikeliančių poilsiautojų srautai išjudino ir bendrovės "Smiltynės perkėla" keltų konkurentus – keleivius plukdančius laivelius.

Slėgė nesutarimai

Bemaž 10 metų Mažųjų laivelių savininkų asociacija kovėsi su valstybine įmone "Smiltynės perkėla" dėl vietos po saule. Ir vieni, ir kiti užsiima keleivių plukdymu per marias.
Mažųjų laivelių kapitonai buvo kaltinami, kad plukdo daugiau keleivių nei leistina, kad neturi pakankamai gelbėjimosi liemenių, kad laivininkai ant denio šlitinėja dvelkdami alkoholiu.

Juos nuolatos tikrindavo įvairiausi inspektoriai, o laivininkai dievagodavosi, kad keleivių saugumą garantuoja. Ir vis grasino Konkurencijos tarybai pateikti skundą dėl esą nesąžiningos konkurencijos.

Įtampa atslūgo, kai Danės upėje pagaliau buvo įrengtos krantinės, kuriose niekieno netrukdomi švartavosi mažieji laiveliai, o "Smiltynės perkėlos" keltai įsikūrė Šiaurės rage.

Verslas atkuto

Mažųjų laivų asociacijos "Pajūrio laivai" vadovas Algirdas Valentinas tikino, kad jų verslas šiais metais atsigauna.

"Atkuto delfinariumas, atkuto ir laivininkai. Šiuo metu per Kuršių marias kelia 6–7 laiveliai. Apmaudu, kad antra tiek neplaukia, nes kai kurie nenori dirbti, kiti savininkai neranda specialistų, galinčių plukdyti žmones", – pasakojo A.Valentinas.

Pasak mažųjų laivininkų, nepaisant bendrovės "Smiltynės perkėla" sprendimo "paleisti" vieną kelto maršrutą į delfinariumą, jiems konkurencijos nesudarė.

"Jie vis tiek nesugebės visų žmonių perkelti, pažiūrėkite, kas vyksta savaitgaliais, kiek žmonių laukia šios paslaugos. Esu tikras, kad tas reisas į delfinariumą jiems yra nuostolingas. Manau, kad tai yra neekonomiška, kai žmonių minios laukia persikelti į Smiltynę, o jie plaukia į delfinariumą", – tikino A.Valentinas.

Reikia išnaudoti šansą?

Pasak mažųjų laivelių savininkų, vėl iškyla būtinybė pradėti žmones kelti į Smiltynę, nors dabar jų maršrutas driekėsi tik iki delfinariumo.

"Mums dabar yra šansas vėl uždirbti, bet niekas nebenori dirbti, štai kur bėda. Kai kuriems pinigai per maži, neapsimoka. Visi nori uždirbti didelius pinigus ir greitai. O dabar sąlygos geros, kaip niekada. Keltas turi savo prieplauką, mes švartuojamės prie krantinių. Dabar visi ūkiniai klausimai išspręsti, tik reikia dirbti", – teigė A.Valentinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių