Kuršių marių regatoje – pasaulinių varžybų standartai

Šių metų rugpjūčio 1 d. Nidoje startuos vienas iš didžiausių ir įspūdingiausių vasaros renginių - 42-oji Kuršių marių regata „Swedbank“ taurei laimėti. Pagrindinė šiuometinės regatos naujovė buriuotojams - naujos kreiserinių jachtų matavimo ir nugalėtojų nustatymo taisyklės, kurios turėtų paskatinti dalyvauti renginyje daugiau buriuotojų iš Baltijos bei Skandinavijos šalių. 

Pasak Kuršių marių regatos organizacinio komiteto pirmininko Lino Tamkvaičio, atsižvelgiant į pasaulinius buriavimo varžybų standartus, nuo šių metų buvo nuspręsta naudoti naujas kreiserinių jachtų matavimo taisykles.

„Naujomis taisyklėmis „ORC Club“ remiasi ir regatų organizatoriai iš kaimyninių Latvijos, Estijos bei Skandinavijos valstybių. Tad tikimės, kad naujoji tvarka, kuriai pritarė ir Lietuvos buriuotojų bendruomenė, į Kuršių marių regatą pritrauks daugiau naujų dalyvių ir iš minėtų šalių“, - sako L.Tamkvaitis. 

Penktus metus pagrindinį prizą regatai steigiančio „Swedbank“ vadovas Lietuvoje Antanas Danys pritaria, kad Kuršių marių regatos renginys reikalingas ne tik Lietuvos buriuotojų bendruomenei bei buriavimo sportui simpatijas jaučiantiems žmonėms, bet džiugina ir kitus lietuvius ar jų kaimynus. 

42-osios Kuršių marių regatos „Swedbank“ taurei laimėti dalyviai rugpjūčio 3 d. Klaipėdoje dalyvaus „The Tall Ships' Races Baltic 2009“ Burių parade. Pastaroji regata, anot L. Tamkvaičio, išties yra išskirtinis įvykis Lietuvos buriavimo istorijoje, o didžiųjų burinių laivų parado reginys tikrai sužavės ne tik Lietuvos buriuotojus, bet ir krante likusius piliečius. 

42-osios Kuršių marių regatos dalyviai tradiciškai susirungs penkiuose etapuose, kurių metu įveiks beveik 260 jūrmylių distanciją. Bendrojoje įskaitoje bus išaiškinami du absoliutūs nugalėtojai - pagal realiai sugaištą laiką ir pagal perskaičiuotą laiką, atsižvelgiant į jachtų klases. Jie bus apdovanoti jau penktus metus šią regatą remiančio banko „Swedbank“ įsteigtomis taurėmis. 

Visi 42-osios Kuršių marių regatoje dalyvaujantys jachtų klubai taip pat varžysis dėl geriausios klubinės komandos titulo ir prizo. Taškai klubams bus skaičiuojami susumavus klubo visų jachtų iškovotus komandinius taškus. 

Siekiant išsaugoti buriuotojų tradicijas ir perduoti jas iš kartos į kartą, Regatos metu daug dėmesio bus skiriama vaikams, užsiimantiems buriavimo sportu: vyks jaunosios kartos buriuotojų varžybos Kuršių marių regatos OPTIMIST taurei laimėti, o taip pat pirmą kartą - jaunimo iki 16 metų varžybos RS-280 klasės jachtomis. 

Tradiciškai Kuršių marių regatoje vyks jachtų kapitonų bei jų atžalų varžybos „Optimist“ jachtomis, o taip pat publikos bei žurnalistų regatos. 

Praeitais metais įvykusioje 41-ojoje Kuršių marių regatoje abi taures iškovojo Lietuvos buriuotojai. Absoliučiai greičiausia jachta tapo "JIGY JIGY", o greičiausia pagal perskaičiuotą laiką - "ARABELA". 

Kuršių marių regata - tai didžiausia ir žinomiausia Lietuvoje organizuojama regata, kurioje susitinka ne tik mūsų, bet ir kaimyninių šalių buriuotojai. Pirmoji Kuršių marių regata, vadinta „Aplink Kuršių marias“, įvyko 1954 m. rugpjūčio 29 - rugsėjo 4 dienomis. Nuo to laiko ji tapo didele švente ne tik buriuotojų bendruomenei, bet ir Nidos gyventojams bei svečiams.


Šiame straipsnyje: kuršių marių regata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių