Kvapų tyrėjų skundai nepasiekia?

Siekdama sumažinti taršą mieste, savivaldybė iš tarptautinės kompanijos užsakė oro kokybės tyrimus. Klaipėdiečiai jau ne kartą skundėsi, kad, pasklidus nepakeliamam kvapui, bendrovės atstovams, kurie turėtų atvykti ir paimti oro taršos mėginius, prisiskambinti nepavyksta. Žmonės piktinasi, kad tūkstančius eurų kainavusi paslauga esą egzistuoja tik "ant popieriaus".

Į skambučius neatsiliepia

Tarptautinės bendrovės "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" veikla pastaruoju metu klaipėdiečių stebima per padidinamąjį stiklą.

Tyrimais siekiama nustatyti, ar ore aptinkami cheminiai junginiai neviršija leistinų normų ir ar nekenkia klaipėdiečiams. Viso tyrimo metu numatyta atlikti per 100 analizių.

Sutartyje dėl oro kokybės tyrimų atlikimo ir taršos modeliavimo numatyta, kad, pasklidus nemaloniam kvapui, visuomenės atstovai gali iškviesti paslaugos vykdytoją, kuris per vieną valandą paims oro mėginį nurodytu adresu ir oro taršos sklidimo kelyje.

Kiekvienoje iš penkių miesto dalių iki 2020-ųjų balandžio 11 d. planuojama ištirti po šešis oro taršos atvejus.

Vis dėlto, panašu, kad viskas vyksta ne taip sklandžiai, kaip tikėtasi.

Su redakcija susisiekęs Vitės bendruomenės asociacijos valdybos pirmininkas, miesto šiaurinės dalies atstovu kvapų kontrolei išrinktas Ruslanas Schneiderat tikino, kad šių tyrimų organizavimas jam pasėjo rimtų abejonių.

Anot R.Schneiderat, su kvapų tyrėjais susisiekti nepavyksta jau kurį laiką.

"Dar liepos pradžioje norėjau pranešti apie dvoką. Skambinau nurodytu telefono numeriu. Niekas neatsiliepė. Mėnesio pabaigoje per susitikimą su bendrovės atstovais mums buvo pasakyta, kad taip nutiko dėl techninių kliūčių. Kompanijos vadovė pažadėjo, kad mums visada bus atsakyta per valandą. Šią savaitę, trečiadienį, netoli Vitės kapinių gyvenantys klaipėdiečiai man pranešė apie smarvę. Ir vėl bandžiau susisiekti bendrovės pateiktais kontaktais. Kaip ir anksčiau, niekas nekėlė ragelio, neperskambino", – piktinosi vyras.

Nors smarve skundėsi ne vienas gyventojas, nepavykus pasikviesti kvapų tyrėjų, mėginiai paimti nebuvo.

Kvietė penkis kartus

Esą tai ne pirmas atvejis, kai "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" specialistai neišgirsta klaipėdiečių prašymo ir neatvyksta paimti oro mėginių tyrimams.

R.Schneiderat tikinimu, penktadienį ryte Smilties Pylimo g. 3 namo gyventojas pranešė apie rajone pasklidusią, nosį riečiančią smarvę.

R.Schneiderat dar kartą bandė susisiekti su bendrovės specialistais. Tačiau ir vėl nesėkmingai.

Atrodo, kad įsigijome katę maiše.

"Visus kartus, kai kvietėmės specialistus, buvo jaučiamas mazuto kvapas. Iš viso skambinau penkis kartus. Jokios reakcijos nesulaukiau. Peršasi nuojauta, kad tyrimų kokybės niekas nekontroliuoja. Atrodo, kad įsigijome katę maiše", – stebėjosi vyras.

Kvietimų skaičius – ribotas

Pašnekovą stebina tai, kad penkių miesto zonų atstovams specialistus galima pasikviesti iš viso 15 kartų per vasarą.

"Yra penkios zonos. Į kiekvieną jų specialistai per vasarą atvykti gali tik po tris kartus. Taip nupirkta paslauga. Tai reiškia, kad jeigu, pavyzdžiui, birželį smarvė kankins tris kartus, liepą ir rugpjūtį kreiptis nebegalėsime. Jeigu iš kitų miesto zonų niekas nesikreiptų, tada galėčiau prašyti, kad galimybė išsikviesti specialistą man būtų perleista", – pasakojo vyras.

Žadėjo išsiaiškinti

Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialistas Vitalijus Čiapas teigė, kad savivaldybės atstovai į gyventojų skundus nedelsdami sureaguos.

"Nuo paslaugų teikimo pradžios buvo vienas atvejis, kai dėl techninių kliūčių žmonėms susisiekti su specialistais nepavyko. Daugiau apie kitus trukdžius dėl komunikacijos iš bendrovės informacijos neturime", – tikino V.Čiapas.

Nesklandumus pašalino?

Pasak bendrovės "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" vyresniosios aplinkosaugos specialistės Rūtos Kurienės, prisiskambinti specialistams nepavyko dėl techninių kliūčių.

Turėjome techninių nesklandumų.

"Turėjome techninių nesklandumų. Šiuo metu su bendruomenės atstovu jau susisiekta. Bandome užtikrinti, kad tie nesklandumai būtų išspręsti ir sukurtume sklandų bendravimą. Šiuo metu linija jau tikrai veikia. Pranešimus gyventojai teikti gali. Tik norime pabrėžti, kad linija naudotis gali ne visi gyventojai, o tik paskirti bendruomenių atstovai", – tikino R.Kurienė.

Anot jos, miesto savivaldybė apie šią situaciją taip pat jau informuota.

Rezultatai normos neviršijo

"Klaipėda" primena, kad dar liepą miesto savivaldybėje klaipėdiečiai ir valdininkai išgirdo pirmuosius oro kokybės tyrimus atliekančios bendrovės "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" pateiktus rezultatus.

Jie atskleidė, kad klaipėdiečių jaučiama smarvė žalos sveikatai nekelia, o ore sklandantys cheminiai junginiai neviršija leistinų normų.

Tąkart teigta, kad nuo tyrimo pradžios bendrovės atstovai buvo sulaukę trijų iškvietimų dėl ore tvyrančios smarvės. Nuvykus pagal vieną jų, kvapai jau buvo išsisklaidę. Du tyrimai atlikti pietinėje ir šiaurinėje miesto dalyse.

"Jų metu paimta po tris mėginius. Iš viso išanalizuoti šeši mėginiai. Nustatytos juose buvusios lakios ir pusiau lakios organinės medžiagos. Atvykus kvapas buvo jaučiamas, kvapų tarša fiksuota. Tačiau tuo metu, kai buvo imami mėginiai, nustatytos medžiagos teisės aktais įtvirtintų normų neviršijo", – liepą komentavo R.Kurienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uostytojas

Uostytojas portretas
Europa-prie sovetu taip nesmirdedavo

...

... portretas
Neina nei priskambint,nei uzregistruot,kol prisikasi prie registravimo jiems vis slaptazodis netinka...

gikas

gikas portretas
Klounai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių