Pereiti į pagrindinį turinį

Kyšininkų gaudytojų darbas – perniek

2009-02-26 09:00
Kyšininkų gaudytojų darbas – perniek
Kyšininkų gaudytojų darbas – perniek / Nerijaus Jankausko nuotr. Pozicija: viešėdamas Klaipėdoje vidaus reikalų ministras R.Palaitis neslėpė, kad nepritaria amnestijai.

Dėl planuojamos skelbti amnestijos rankas trina ne tik vagys, bet ir kyšius ėmę valdininkai. Jei amnestija būtų skelbiama, jie net nebūtų teisiami.

Ministrai – prieš amnestiją

Pritilusios kalbos apie galimą Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo amnestiją vėl suaktyvėjo, kai prokurorai buvo paprašyti suskaičiuoti, kiek žmonių būtų atleisti nuo atsakomybės.

Vakar popiet galutiniai duomenys apie žmones, kuriuos gali nuo kaltės išvaduoti amnestija, turtėjo pasiekti Seimo narį Valentiną Mazuronį. Generalinė prokuratūra paprašė apygardų prokuratūrų suskaičiuoti ir pranešti šiuos duomenis iki antradienio.

Vakar tikslių skaičių dar nebuvo, tačiau šalies teisėsaugos fronto darbuotojų sluoksniuose kilo nerimas, negi amnestija iš tiesų bus skelbiama.

Po Naujųjų daugelis tikėjo, kad amnestijos nebus. Apie tai viešai prasitarė ir uostamiestyje viešėjęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Tąkart, bendraudamas su Klaipėdos žurnalistais, jis minėjo, kad jo nuomonė dėl amnestijos sutampa su teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus nuostata. Abu ministrai įsitikinę, kad šiuo metu amnestija taptų tikra meškos paslauga visuomenei.

A.Šimkus išliptų sausas

Kiek nuteistų bei laukiančių teismo asmenų Klaipėdoje sulauktų malonės, uostamiesčio prokurorai neatskleidžia.

Kad ir kiek jų būtų, baiminamasi, jog priėmus tokį amnestijos įstatymą, kokį sumodeliavo ją Seimui pateikęs Antanas Valionis, atsakomybės išvengtų ne tik užkietėję vagys, bet ir susikompromitavę valdininkai.

Tūkstantmečio amnestijos projekte numatyta, kad amnestija netaikoma tik didelį kyšį paėmusiems valdininkams ir pareigūnams. Visi kiti, kurie iki praėjusių metų lapkričio 1 dienos buvo įtarti iššvaistę jiems patikėtą turtą ir iki amnestijos paskelbimo buvo dar nenuteisti ar nuosprendžiai jiems dar neįsiteisėjo, trina rankomis. Pagal įstatymo projektą jie net nebūtų teisiami.

Jei būtent toks amnestijos įstatymas bus priimtas, Klaipėdoje labiausiai džiaugsis buvęs Miesto ūkio departamento viršininkas Alfonsas Šimkus bei keli kiti susikompromitavę asmenys, apie įtarimus kuriems viešai dar nebuvo pranešta. Sostinėje tame pačiame kontekste skambėtų kur kas garsesnės pavardės.

Ne vien žodžiai ir emocijos

Paklaustas, kodėl domisi galimu amnestuojamųjų skaičiumi, V.Mazuronis tikino norįs iš esmės pasiruošti įstatymo projekto svarstymui ir apsispręsti, ar pritardami tokiai amnestijai žengtų teisingą žingsnį.

Be aptakiai apibrėžiamų tikslų, V.Mazuronis tikino norėjęs įsitikinti ir kita amnestijos reikalingumo puse.

„Manyčiau, kad nereikėtų skubėti skelbti amnestiją. Tam mes ir renkame informaciją. Reikia paanalizuoti, ar padarydami tokius žingsnius mes nepabloginsime situacijos. Turiu omenyje ir valdininkų nebaudžiamumo skatinimą. Kai įstatymas pristatomas, būna gražūs žodžiai ir emocijos. O mes norime žinoti tikrąją situaciją“, – „Klaipėdai“ šnekėjo V.Mazuronis.

Gerai informuoti šaltiniai teigia, kad toks amnestijos įstatymas, koks yra pateiktas A.Valionio, labiausiai naudingas susikompromitavusiems valdininkams ir yra tikras galvos skausmas korupcijos atvejus tiriantiems pareigūnams. Mat visas jų pastarojo meto darbas tiesiu taikymu nukeliautų į šiukšliadėžę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų