Laikrodžių muziejaus kiemelyje – „kalbanti“ ekspozicija

Miesto istorija išeina už muziejų sienų. Šiandien Laikrodžių muziejaus kiemelyje bus atidaryta "kalbanti" ekspozicija, pakviesianti į savotišką kelionę laiku po senąją Klaipėdą, kur praeities šešėliai sugrįžta į XXI amžių.

Parodos kuratorė ir idėjos autorė Agnė Jonikaitė teigė, kad šios naujos ekspozicijos tikslas yra, jog žmonės, einantys Liepų gatve, užsuktų į Laikrodžių muziejaus kiemelį, kuriame išgirs įgarsintą pasakojimą apie muziejaus pastato ankstesniųjų gyventojų istorijas.

"Pastato languose bus matomi buvusių gyventojų siluetai, o kiemelyje eksponuojami kai kurie artefaktai, susiję su žmonėmis, kurie gyveno šiame pastate. Aktorius Vaidas Jočys įgarsino pirmąjį šio pastato šeimininką – anglų pirklį Augustą Ludwigą Simpsoną", – pasakojo A.Jonikaitė.

Kiti šios kalbančios ekspozicijos balsai yra Arūno Gelūno (Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius), Dovilės Kazonaitės (operos solistė), Romualdo Martinkaus (Laikrodžių muziejaus vedėjas).

Mūsų siekis, kad klaipėdiečiai ir svečiai atkreiptų dėmesį į senuosius miesto pastatus, taip pat ir Laikrodžių muziejaus, kuris saugo 200 metų miesto istoriją.

Parodoje "Sugrįžę iš praeities" pasakojama apie Laikrodžių muziejaus pastatą, saugantį aštuonių šeimų, trijų įstaigų ir muziejaus įkūrimo istoriją.

Lankytojai bus kviečiami susipažinti su uostamiestį kūrusiomis asmenybėmis: anglais – pirkliu A.L.Simpsonu ir gydytoju Johannu Augustu Muttray, vokiečiais – fabriko direktoriumi Alfredu Theodoru Scharffenorthu ir bankininku Johannesu Bienemannu Hirschbergeriu, lietuvių banko direktoriumi Petru Šernu ir kitais, prisidėjusiais prie Klaipėdos miesto veido formavimo.

"Paroda šįkart surengta už muziejaus sienų, mūsų siekis, kad klaipėdiečiai ir svečiai atkreiptų dėmesį į senuosius miesto pastatus, taip pat ir Laikrodžių muziejaus, kuris saugo 200 metų miesto istoriją. Rengiant šią parodą labiausiai sujaudino pažintis su bankininko J.B.Hirschbergerio provaikaičiais, kurie parodė senas nuotraukas, kuriose įamžinta ponia Katrina Hirschberger su savo dvynukais – dukra ir sūnumi. Labai skaudu, bet berniukas mirė per Pirmąjį pasaulinį karą. Tai paveikė emociškai", – kalbėjo A.Jonikaitė.

Paroda atidaroma šiandien 17 val. Kiemelis bus atviras muziejaus darbo laiku, o lankytojai išgirs pasakojimą vos įžengę į kiemelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių