Laivų parado renginiai kvies pramogauti

  • Teksto dydis:

Gegužės 16-ąją klaipėdiečius ir miesto svečius kvies jau šeštasis Klaipėdos laivų paradas. Kuršių mariose nušvisianti įspūdinga kelių dešimčių laivų vilkstinė taps vakaro kulminacija, tačiau nuo ankstaus ryto į miestą kvies pusšimtis įvairių renginių, kuriuos dovanos Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos, tarptautinės akcijos „Muziejų naktis“, Gatvės muzikos dienos rengėjai.    


 

Gegužės 16-ąją klaipėdiečius ir miesto svečius kvies jau šeštasis Klaipėdos laivų paradas. Kuršių mariose nušvisianti įspūdinga kelių dešimčių laivų vilkstinė taps vakaro kulminacija, tačiau nuo ankstaus ryto į miestą kvies pusšimtis įvairių renginių, kuriuos dovanos Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos, tarptautinės akcijos „Muziejų naktis“, Gatvės muzikos dienos rengėjai.     

Lauks beveik pusšimtis renginių

 „Laivų parado savaitgalis dar niekada nebuvo toks turtingas. Labai džiaugiuosi, kad prieš šešerius metus gimusi, laivybos sezono pradžią žyminti šventė tapo gražios įvairių renginių organizatorių bendrystės liudininku. Neabejoju, kad visus gegužės 16-ąją vykstančius renginius vienija vienas bendras tikslas – sukurti šventę sau, savo miestui ir jo žmonėms“, - sakė „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Startą gegužės 16-osios renginiams duos nuo 10 val. lankytojų lauksianti prekybinė mugė, geriems darbams nuo 10.30 val. kvies Danės upės valymo akcija.  

11 valandą vyks iškilmingas Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimas, kuris duos startą iškilmingiems Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginiams. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai susipažins su Klaipėdoje dislokuotų Lietuvos kariuomenės dalinių veikla, ginkluote, technika, įranga, galės aplankyti karinius laivus. Nuo 12 val. džiugins Karinių jūrų pajėgų orkestro muzikinė programa.

Daugybė renginių į miesto gatves ir erdves kvies nuo vidurdienio. 12 val. bures pakels miesto simboliu tapęs burlaivis „Meridianas“, o Danės upėje, tradiciškai, prasidės Klaipėdos baidarių ir kanojų jaunių pirmenybės. Nuo vidurdienio lankyti ekspozicines sales, jungtis į įvairias edukacines veiklas kvies Muziejų nakties dalyviai.

Daugiau jūrinių akcentų

Dar daugiau gražių akimirkų miestui dovanos Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir jos studentai. Be tradicinių renginių: eisenos, studentų priesaikos prie Albatroso paminklo yra parengusi Klaipėdos miestui dovanų. 

„Atgimimo aikštėje bus papuoštas jūrinėmis signalinėmis vėliavomis gėlių laivelis, ten pat  įsikurs jūrinės dirbtuvės, kur būsimieji jūrininkai mokins rišti jūrinius mazgus, perduoti vėliavėlių pagalba pranešimus ir kt. Miesto erdvėse skambės ir LAJM jūrinio vaikinų choro atliekamos jūrinės dainos, šantės. Studentai pakels ir Klaipėdos miesto simbolio, burlaivio Meridiano, bures“, - sakė doc.dr. Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos karjeros centro vedėja Genutė Kalvaitienė.

Laivų parado metu Kruizinių laivų terminale klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti vienintelį Lietuvoje esantį povandeninį laivą „Lituanika“. Povandeninio laivo autorius – Kretingoje gyvenantis gydytojas Jonas Velžys.

Kvies į Šiaurinį ragą

Nuo vidudienio įvairūs renginiai klaipėdiečius bei miesto svečius kvies ir į Šiaurinį ragą. Čia vyks žuvienės virimas, nacionalinio rekordo fiksavimas, koncertuos folkloro, liaudies muzikos ansambliai, 16 val. lauks „Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimai“.

Savo renginiais miestą džiugins 70-metį mininti „Smiltynės perkėla“.

„Jau 70-imt metų esame tam, kad sujungtume Klaipėdos krantus, todėl šią progą, kuri žymi ne tik mūsų veiklos sukaktį, bet ir ilgametę draugystę su miesto žmonėmis, pažymėsime skulptūros „Kartu sujunkime krantus“ atidengimu bei pakviesime į šventinį koncertą“, - sakė Darius Butvydas, „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius.

Koncertinėje programoje - Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė, Eglė Jakštytė, grupės „Džentelmenai“ ir „Patruliai“. Trokštančius dar daugiau įspūdžių ar iš arčiau pamatyti Suskystintų gamtinių dujų terminalą, už simbolinį mokestį plukdys greitaeigis laivas „Smiltynė“. Laivas iš Šiaurės rago plukdys 12.30 val., 14 val., 15.30 val. ir 17 val.

Rinks ryškiausią laivą

20.30 val. Kruizinių laivų terminalo scenoje prasidės didysis vakaro koncertas, kuriame klaipėdiečius sveikins Violeta ir Vilius Tarasovai. Koncerto finaliniu akcentu taps vilkiko TAK-6 šokis Kuršių mariose ties Kruizinių laivų terminalu. Šiemet specialiai sudaryta komisija ir vėl rinks ryškiausią, gražiausiai iliuminuotą laivą. Tiesa, į apdovanojimą pretenduoti galės tik tie laivai, kurie organizatoriams bus atsiuntę užpildytas dalyvio registracijos anketas.

„Šiuo metu esame gavę 27 tokias anketas, ir registraciją planavome baigti gegužės 1-ąją, visus nespėjusius užsiregistruoti tą raginu padaryti. Anketų lauksime visą šią savaitę“, - sakė Goda Giedraitytė.

Tradiciškai mariose vyksiantį naktinį laivų paradą vainikuos įspūdingas fejerverkas, kurį visiems klaipėdiečiams ir šventės dalyviams dovanoja Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija.

Pristatys „Brabander“ įgulą

Laivų paradas startą duos visiems vasarą į Klaipėdą viliosiantiems renginiams. Pagrindinio šventinio koncerto metu, klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus pristatytas vienas gražiausių šios vasaros renginių – Baltic Tall Ship Regatta 2015, kuri į Klaipėdą kvies birželio 5-8 dienomis. Renginį reprezentuos unikalaus konkurso „Tapk škunos „Brabander“ įgulos nariu“ laimėtojai, kurie kartu su škuna „Brabander“ papuoš naktinių laivų flotilę.

 „Keturi įgulos nariai jau išaiškinti, o šį penktadienį paaiškės ir penktasis laimėtojas. Kitą savaitę konkursas persikelia į renginio televiziją LRT, todėl kam azarto nestinga kviečiu dalyvauti. Būtent Klaipėdos laivų parado metu, naujieji įgulos nariai pirmąjį kartą užlips ant „Brabanderio“ denio“, - sakė R. Žiubrys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių