Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos futbolo vadovo turtų kilmė domina prokurorus

2012-03-24 12:01
Lietuvos futbolo vadovo turtų kilmė domina prokurorus
Lietuvos futbolo vadovo turtų kilmė domina prokurorus / Aliaus Koroliovo nuotr.

Kontroversiškai vertinamais ryšiais pagarsėjęs naujasis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovas Julius Kvedaras neatskleidžia, koks jo atlyginimas. Bet jam teks parodyti savo piniginės turinį prokurorams, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėto praturtėjimo.

Slepia atlyginimą?

Krizės kamuojamą Lietuvos futbolą pasišovęs gelbėti prieštaringos reputacijos naujasis LFF prezidentas J.Kvedaras nenori atskleisti savo pajamų šaltinių. Pagal LFF įstatus ši organizacija yra viešas asmuo, bet naujasis prezidentas atsisakė nurodyti, kokio dydžio atlyginimą jis gauna iš federacijos.

Motociklu „Harley Davidson“ besipuikuojantis ir nekilnojamojo turto ne tik Palangoje, bet ir kitose šalies vietose įsigijęs 63 metų J.Kvedaras yra linkęs greitai įsiplieksti, ypač, jei užsimenama jo apie prieštaringą praeitį.

Niekam ne paslaptis, kad Lietuvos futbolo generolu tapęs vyras ne kartą yra užfiksuotas mafiozais tituluojamų asmenų apsuptyje.

Neseniai prieštaringos reputacijos futbolo veikėju susidomėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai, o Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėto J.Kvedaro praturtėjimo.

Mėgsta prabangą

Ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėto J.Kvedaro praturtėjimo inicijavo Vilniaus apskrities mokesčių inspekcija. Sostinėje pradėtas tyrimas neseniai perduotas į Kauną – pagal LFF prezidento gyvenamąją vietą.

Mokesčių inspektoriai nustatė, kad J.Kvedaras, įsigydamas motociklą „Harley Davidson“ ir pirkdamas nekilnojamojo turto Palangoje esančiose Sermiesčio ir Kankorėžių gatvėse patyrė daugiau išlaidų, negu galėjo turėti pajamų.

„J.Kvedaras parodymus davė vasarį. Jis paminėjo keturis asmenis, kurie, anot apklausiamojo, jam skolino pinigų. Tarp jų – J.Kvedaro sugyventinė ir trys vyrai, kurių versijos kol kas neišklausytos“, – dienraščiui sakė Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Puzinas.

Linkęs slapukauti

Besiaiškindami J.Kvedaro pajamų šaltinius tyrėjai paprašė jiems reikalingų dokumentų ir iš LFF.

Prieš tapdamas federacijos prezidentu J.Kvedaras daug metų dirbo šios organizacijos generaliniu sekretoriumi.

Paklaustas, kokį atlyginimą gaudavo būdamas generaliniu sekretoriumi ir kiek uždirba dabar, jis nenorėjo to pasakyti.

„Nesu viešas asmuo“, – netikėtai pareiškė naujasis LFF prezidentas, nors jo vadovaujamos organizacijos įstatuose nurodoma, kad federacija yra viešas juridinis asmuo.

Toks slapukavimas priminė dar vieną miglotą jo gyvenimo laikotarpį, apie kurį J.Kvedaras kalba labai nenoriai ir susierzina, paklaustas apie savo ryšius su Kauno kriminalinio pasaulio veikėjais.

Lialka ir „Paloma“

Kalbos apie glaudžius J.Kvedaro ryšius su Vilijampolės „daktarų“ gaujos atstovais sklando jau bemaž du dešimtmečius.

Prieš keliolika metų kriminalinėse suvestinėse buvo skelbta nuotrauka, kurioje J.Kvedaras nusifotografavęs su vienu reketo pradininkų Kaune laikomu Valdemaru Ramoška. Jis yra vienas nuožmiausių anų laikų laikinosios sostinės nusikalstamo pasaulio lyderių, pravarde Knopkė, skandalingai išgarsėjusio Ričardo Ramoškos vyresnysis brolis.

Nuotrauka daryta „daktarų“ gaujos pamėgto restorano „Vilija“ atidarymo iškilmėse. Restorano patalpose buvo registruota bendrovė „Paloma“, kurioje buvo įdarbintas ir dabartinis LFF prezidentas.

Kalbama, kad „daktarų“ aplinkoje jis buvo vadinamas Lialka.

Puotavo su mafiozais

Kriminalinės policijos parengtoje pažymoje užfiksuota, kad 1995 m. vasarą buvęs „daktarų“ gaujos šulas, triskart teistas Alvydas Viktoras Laurinavičius, pravarde Luras, audringai su margaspalve kauniečių mafiozų kompanija šventė įkurtuves.

Į dvarelį primenančius Luro namus nuošalioje vietoje šalia Nemuno tuomet susirinko Kauno „daktarų“ štabo branduolys – Henrikas Daktaras, Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas, Egidijus Abarius, pravarde Goga, Vidmantas Siaurusevičius, pravarde Siauras. Taip pat tuomečiame kriminaliniame pasaulyje labai įtakingi Jonas Bielskis ir Vitalijus Kostiučenka, pravarde Kaulas.

Kriminalistų duomenimis, šiek tiek vėliau prie minėtos puotos dalyvių prisijungė ne tik J.Kvedaras, bet ir kiti sporto pasaulio veikėjai.

2004 m. Kauno organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos (ONTT) pažymoje H.Daktarui buvo uždrausta bendrauti su 71 asmeniu. Tarp jų – ir J.Kvedaru.

Stebina, kad J.Kvedaras, tuomet vos kojas apšilęs LFF, nepabūgo sudalyvauti ir triukšmingame gimtadienyje, kur susirinko visas Kauno mafijos branduolys – Goga, Guzas, Deivis Ganusauskas, pravarde Mongoliukas, Jonas Romeika, pravarde Romėnas.

Sukruto Seimo nariai

Paprašytas papasakoti, kokie reikalai jį suvesdavo su nusikalstamo pasaulio personomis, J.Kvedaras dienraščiui atkirto, kad esą jam įkyrėjo šnekėti šia tema.

„Jeigu ką nors konkrečiai su tais asmenimis būčiau turėjęs, seniai būčiau ten... Aš užaugęs tame rajone, aš į futbolą atėjau iš bokso. Vieni žmonės, su kuriais kartu augau, dabar pasiekė didelių aukštumų – vienas yra rektorius, kitas – teisėjas, o kiti nuėjo į kitą pusę. Tai ką dabar padaryti? Aš nuėjau į sportą“, – kalbėjo į Lietuvos futbolo valdovo sostą atsisėdęs J.Kvedaras.

Jo praeitis sukėlė įtarimų Seimo nariams ir jie prieš keletą mėnesių kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą.

Lėšas skirsto sugyventinė?

Įtakingo futbolo funkcionieriaus galimi ryšiai su nusikalstamu pasauliu, pasak Seimo narių, kelia pagrįstų abejonių dėl J.Kvedaro tinkamumo eiti pareigas.

Kreipimąsi pasirašę parlamentarai Aleksandras Sacharukas, Valdemaras Valkiūnas ir Jonas Stanevičius teigia, jog J.Kvedaro veikla „meta šešėlį visos LFF veiklos skaidrumui ir leidžia įtarti, kad Lietuvos futbole šiandien galbūt klesti korupcija, neskaidrios bei neteisėtos finansinės ir varžybų klastojimo machinacijos“.

„Didelį susirūpinimą kelia klausimas, kokiu būdu LFF skirstomos lėšos ir kokio dydžio atlyginimai mokami jos vadovams, – teigia Seimo nariai. – LFF Finansų skyriaus vadovo pareigas eina J.Kvedaro sugyventinė Dalia Žigelienė, pats J.Kvedaras gyvena itin prabangiai – važinėja brangiais automobiliais ir motociklais, gyvena didžiuliame name Kaune. Jeigu paaiškėtų, kad tokį gyvenimo lygį jam užtikrina atlyginimas, gaunamas iš LFF, tuomet keltinas klausimas, kieno interesus iš tiesų gina LFF ir kokie jos tikslai.“

Siunčia pas popiežių

Į Seimo narių raštą J.Kvedaras reagavo, kaip jam būdinga, šiurkščiai.

„Tegul jie kreipiasi kur nori, kad ir į popiežių. O ką, man dabar į visokius sacharukus reaguoti? Ar jie nesveiki, ar kvailiai? Išeitų, kad aš per savo gyvenimą nesugebėjau užsidirbti motociklui ir nekilnojamajam turtui. Motociklais važinėju nuo jaunystės ir esu turėjęs visų markių tarybinius motociklus“, – dienraščiui pareiškė J.Kvedaras.

Nors naujasis LFF prezidentas ir bando sumenkinti Seimo narių priekaištus, prokurorams jie nepasirodė nerimti. Valstybinei mokesčių inspekcijai atlikus pirminį patikrinimą, nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą ir atlikti išsamų J.Kvedaro gautų pajamų ir išlaidų patikrinimą.

Apie LFF finansinius reikalus J.Kvedaras aiškino labai miglotai.

Paprašytas papasakoti, kokie yra jo ne kartą minėtų investuotojų iš Vokietijos motyvai finansiškai remti Lietuvos futbolą, J.Kvedaras aiškino: „Aš turiu gerų kontaktų su vokiečiais nuo seno. Jie Lietuvos futbolo viziją gali paremti finansiškai. Lietuvoje nelabai kas nori remti. Kodėl jiems atrodo svarbu remti Lietuvos futbolą? Kai geriau pažinsite vokiečius, suprasite. Jiems futbolas yra viskas, dėl to jie nori remti. Jie yra geranoriški žmonės.“

Miglotai apie planuojamas investicijas kalbančio J.Kvedaro finansinė padėtis šiuo metu taip pat gana miglota: prokuroro nutarimu apribotos jo nuosavybės teisės į motociklą „Harley Davidson“ ir Palangoje, Kankorėžių gatvėje, esantį žemės sklypą ir pastatą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų