Lietuvos jūrų muziejus augina ir medūzas

Lietuvos jūrų muziejuje auginamos medūzos. Anot specialistų, pirmosios medūzos į muziejų atkeliavo tiesiai iš Olandijos, šiuo metu jas augina muziejaus biologai.

Kaip nurodyta muziejaus "Facebook" paskyroje, medūzos gyvenimas yra kelių tarpsnių.

"Pirmajame etape medūzos sudeda kiaušinėlius, iš kurių išsirita lervos. Jos nusėda ant akvariumo sienelių ir virsta mažais polipais. Polipas – dar tik medūzos užuomazga. Medūzos gyvenimas susideda iš dviejų stadijų: polipo ir jau tos, kurią mes matome muziejaus akvariume ar jūroje – suaugusios medūzos", – teigė muziejaus atstovai.

Kaip rašo specialistai, polipai ant akvariumo sienelės arba natūralioje aplinkoje, pavyzdžiui, ant akmens, daugindamiesi nelytiniu skilimo būdu sudaro kolonijas.

"Laboratoriniame akvariume polipai maitinami ką tik išsiritusiais vėžiagyviais – artemijų nauplijais. Muziejuje nuolat yra auginama tokia polipų kolonija. Kai norime išauginti naują medūzų būrį ekspoziciniam akvariumui, reikiamą kiekį polipų padedame trims keturioms savaitėms į šaldytuvą. Taip dirbtinai jiems sukuriame žiemos poilsio efektą", – skelbė muziejus.

Po trijų savaičių medūzos išimamos, pakeliama jų temperatūra. Po to dalis polipų pradeda strobiliuoti – nuo jų atsiskiria efyros. Tai esą pirminė jau pelaginės medūzos forma.

Kai užauga iki penkių centimetrų dydžio, medūza keliauja į akvariumą ekspozicijoje.

Ten gyvena aštuonis mėnesius, po to jos pakeičiamos naujomis, išaugintomis iš tos pačios polipų kolonijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių