Lietuvos pajūryje vėl apsireiškė retas svečias

  • Teksto dydis:

Nidos paplūdimyje poilsiautojas užfiksavo gana retai Lietuvos pajūryje pasitaikantį dumblinį krabą. Šis Atlanto vandenyno pakrantės vėžiagyvis – invazinis padaras, veikiausiai čia atkeliavęs su laivų balastiniais vandenimis.

Poilsiautojas Simas iš Širvintų Nidos paplūdimyje aptiko mažyčius vos kelių centimetro dydžio krabus.

Juos užfiksavęs vyras informaciją perdavė Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistams, kurie patvirtino, jog tai invazinis padarėlis – dumblinis krabas (lot. Rhithropanopeus harrisii), kuris užauga iki 20 mm dydžio.

Jie Lietuvos pajūryje stebimi nuo 2002 metų. Manoma, kad šie krabai iki mūsų krantų atkeliavo su laivų balastiniais vandenimis per Klaipėdos uostą.

Tais pačiais metais šių krabų ypač daug stebėta ties Klaipėdos jachtklubu, taip pat sugauta ir kitose uosto vietose.

Dar po dvejų metų ši rūšis identifikuota kaip nauja krabų rūšis Lietuvos pajūryje.

Dumbliniai krabai yra kilę iš Atlanto vandenyno pakrantės, daugiausia aptinkami Meksikos įlankoje ir Naujojo Bransviko upės deltoje.

XIX a. pabaigoje jie pasirodė Europoje. Pirmieji krabai buvo sugauti Nyderlanduose, Zuider Zee įlankoje, o dabar paplitę Baltijos, Šiaurės, Juodosios ir Azovo jūrų pakrančių zonose.

Su laivais ši rūšis išplito ir kituose pasaulio regionuose.

Dumblinių krabų rūšį 1874 m. pirmąkart aprašė T. Maintlandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Jei invaziniai, vadinasi, reikia naikinti ! Pvz., kaip Sosnovskio barščius ar kanadinius uosius, nes pastarieji tiesiog klesti Lietuvoje, bet pastarieji nenaikinami, o "aplinkosaugininkai" nekreipia į tai dėmesio : greit išnyks lietuviški medžiai, pamatysim liūdną vaizdelį...

Vartotojas

Vartotojas portretas
Gal iki 20 cm, o ne 20mm:)

Pakrante

Pakrante portretas
Vėl krabas išdygo !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių