Lietuvos vandenyse - taptautinė išminavimo jūroje operacija

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 19-29 dienomis Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje vyks tarptautinė minų paieškos ir nukenksminimo operacija „ATVIRA DVASIA 2013“ (angl. “OPEN SPIRIT 2013“). Tai bus didžiausia Lietuvoje išminavimo jūroje operacija nuo 2010 metų.

Šioje išminavimo operacijoje, kurią organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, dalyvaus 12 karinių laivų ir 4 narų komandos, bei štabo karininkai iš 10 šalių (Belgijos, Danijos, Estijos, Italijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos). Didelė dalis operacijoje dalyvaujančių laivų sudaro NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1 grupės ir Baltijos šalių karinių laivų (BALTRON) junginius.

Be karinių laivų ir vienetų šioje operacijoje taip pat dalyvaus dviejų Lietuvos civilinių organizacijų – Lietuvos saugios laivybos administracijos hidrografinis laivas „Varūna“ bei Klaipėdos universiteto mokslinis tiriamasis ir mokomasis burlaivis „Brabander“. Šie laivai yra aprūpinti jūros dugno tyrimo technika, ir dėl to gali puikiai pasitarnauti būsimai operacijai.

Pagrindiniai minų paieškos ir nukenksminimo operacijos „ATVIRA DVASIA 2013“ tikslai yra sumažinti jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų, likusių nuo I-II pasaulinių karų bei pokario laikotarpio, keliamą riziką Baltijos jūroje, palaikyti NATO „Partnerystė vardan taikos“ iniciatyvą, taip pat skatinti valstybių-dalyvių tarpusavio supratimą ir bendradarbiavimą bei gerinti dalyvaujančių šalių pajėgų sąveiką vykdant bendrą karinę operaciją ir tobulinti  minų paieškos ir nukenksminimo techniką, taktiką ir procedūras.

Operacijoje „ATVIRA DVASIA 2013“ dalyvaujantys laivai Klaipėdos uoste stovės rugpjūčio  rugpjūčio 16-18d. Šio kranto etapo metu numatomi operacijoje dalyvaujančių užsienio šalių laivų ir laivų junginių vadų, bei išminavimo operacijos vadovo susitikimas su Klaipėdos miesto vadovybe, žuvusių JAV karių pagerbimo ceremonija Macikų kapinėse, Šilutės raj. Taip pat vyks sportinės varžybos  tarp pratybose dalyvaujančių šalių laivų įgulų.

Rugpjūčio 17d. 14-17 val., o rugpjūčio 18d. 13-17 val.  visuomenei bus sudaryta galimybė Klaipėdos Kruiziniame ir karo laivų terminale aplankyti ir apžiūrėti išminavimo operacijoje „Atvira dvasia 2013“  dalyvausiančius karinius laivus.

Pastarąjį kartą tokio masto tarptautinė išminavimo operacija Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vyko 2010m. rugpjūčio - rugsėjo mėn.

Tąkart vykusios operacijos Atvira dvasia 2010" (angl. „Open Spirit 2010") metu 16 karinių laivų ir  trys narų komandos iš dešimties valstybių išžvalgė ir  daugiau kaip 85 kv. jūrmylių (apie 160 kv. km) jūros dugno ploto , aptiko ir sunaikino 7 sprogmenis (jūrines minas, torpedą, giluminę bomba ir kt.), taip pat aptikto bei dugno duomenų bazėse pažymėjo per 30 jūrinių minų inkarų ir 187 kitų objektų.

Šeštadienis, rugpjūčio 17d.:

14-17 val. Klaipėdos Kruiziniame ir karo laivų terminale atvirų durų visuomenei valandos išminavimo operacijoje „Atvira dvasia 2013“ dalyvausiančiuose kariniuose laivuose.

Sekmadienis, rugpjūčio 18d.:

13-17 val. Klaipėdos Kruiziniame ir karo laivų terminale atvirų durų visuomenei valandos išminavimo operacijoje „Atvira dvasia 2013“ dalyvausiančiuose kariniuose laivuose.

16.30 val. žuvusių JAV karių pagerbimo ceremonija Macikų kapinėse, Šilutės raj.

Trečiadienis, rugsėjo 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių