Maisto atliekų rūšiavimui klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 konteinerių komplektų

  • Teksto dydis:

Nuo 2024 m. visoje Lietuvoje maisto atliekos bus rūšiuojamos ir surenkamos atskirai. Kad klaipėdiečiams rūšiuoti būtų patogiau, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) nemokamai suteikia specializuotą įrangą: vieną virtuvinį kibirėlį ir vieną 60 l talpos lauko konteinerį su sandariu dangčiu ir kvapų neutralizavimo filtru.

Šiuo metu Klaipėdos individualių valdų savininkams KRATC siunčia laiškus su Konteinerio priėmimo aktu, kurį reikia pasirašyti ir grąžinti bendrovei vienu iš šių būdų:

1. Nuskenuoti (nufotografuoti) ir atsiųsti elektroniniu paštu rinkliava@kratc.lt.

2. Pasirašyti aktą savitarnoje https://mano.kratc.lt/.

3. Išsiųsti pasirašytą aktą pašto laišku adresu: Liepų g. 15, LT–92138, Klaipėda.

4. Atnešti pasirašytą aktą į KRATC biurą Liepų g. 15, Klaipėdoje.

5. Atnešti pasirašytą aktą į kitus KRATC Klaipėdos padalinius: biurą Tomo g. 2; aikšteles Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A, Plieno g. 13.

Tik kai KRATC gauna Klaipėdos gyventojo pasirašytą dokumentą, konteineriai yra atgabenami į jo namus, paliekami teritorijoje arba šalia vartelių. Spalio mėnesį pradėjus šį pasiruošimo etapą klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 maisto rūšiavimo komplektų.

„Maisto atliekų rūšiavimas yra naujas mums, bet jis jau daugelį metų vykdomas kitose Europos valstybėse. Kaip prieš penkiolika metų Klaipėdoje pradėjome rūšiuoti antrines žaliavas – stiklą, popierių, plastiką – tai irgi atrodė nauja. Dabar tai įprasta kasdienybė ir nekyla klausimų, kodėl tai verta daryti“, – sakė Ramunė Šličienė, KRATC direktorės pavaduotoja.  

Maisto atliekų rūšiavimas mažina aplinkos taršą, jas perdirbus išgaunamas ekologiškas kuras – biometanas, o apdorota biomasė paverčiama derlingu kompostu. Taip pat nebemetant maisto į komunalinių atliekų konteinerius, ten pakliuvusios pakuotės būna švaresnės ir tinkamesnės perdirbimui.

Maisto atliekų rūšiavimas Lietuvoje, o taip pat ir Klaipėdoje, bus privalomas nuo kitų metų. Šiuo metu vyksta pasiruošimo etapas: konteineriai dalinami individualių valdų gyventojams, į esamus pusiau požeminius įmontuotos sandarios metalinės kapsulės, daugiabučių kiemuose įrengiami papildomi konteineriai. Planuojama, jog naudotis maisto rūšiavimo konteineriais uostamiesčio gyventojai bus pakviesti po Naujųjų metų.

Jei turite klausimų dėl rūšiavimo tvarkos ar maisto konteinerių dalinimo Klaipėdos mieste, kreipkitės į KRATC el. p. rinkliava@kratc.lt, skambinkite 8 800 13344.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Koks ten filtras? Servetele?

Neūkiška kontora

Neūkiška kontora portretas
Sausio 15 naujus konteinerius pūdo neleidž naudotis

Blaivus

Blaivus portretas
Man nereikia. As smarves nenoriu namie. Uztenka kai Grinda, LEZ pakvepina.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių