Pereiti į pagrindinį turinį

Mamų su vežimėliais nepageidauja

2008-12-17 09:00
Mamų su vežimėliais nepageidauja
Mamų su vežimėliais nepageidauja / Nerijaus Jankausko nuotr. Nuostata: D.Berletė savo sūnelio saugumo neiškeistų į kavos puodelį ar dėžutę šokolado.

Mažylius vežimėliuose vežiojančios mamos kai kuriose miesto parduotuvėse ir kavinėse priskiriamos nepageidaujamiems asmenims.

Neįleido į vidų

Pusės metų sūnelį auginanti klaipėdietė Diana Berletė laisvą valandėlę mėgdavo užsukti į šokolado parduotuvėlę J.Karoso gatvėje. Tačiau po to, kai pardavėja jos su vežimėlyje gulinčiu kūdikiu neįsileido vidun, moteris tikino daugiau nei su vaiku, nei viena čia nebeužsuksianti.

"Tąkart parduotuvėje nebuvo nė vieno pirkėjo. Išeinanti moteris palaikė atviras duris, nes pamatė, kad man sudėtinga perkopti laiptelį ir įvežti vežimėlį. Tačiau tarpduryje išdygo pardavėja, kuri iki tol pati gėrė kavą. Ji pareiškė, kad su tokiais vežimėliais neįleidžiama. Kitas reikalas, jei vaikas sėdėtų sportiniame vežimėlyje. Paklausiau jos, ką man daryti, ir išgirdau pasiūlymą palikti vaiką už durų. Nuo tokio pasiūlymo netekau žado. Apsisukau ir išėjau", – tikino D.Berletė.

Moteris liko nesupratusi, kodėl pardavėja jos neįsileido. Juk tuščioje parduotuvėje ji nebūtų niekam trukdžiusi. D.Berletė liko nenupirkusi artimiesiems dovanoti planuotų saldumynų.

Panašių atsitikimų būta kitose parduotuvėse. Ne kartą mamos paprašytos nevažiuoti su vežimėliais į mažesnes parduotuves didžiuosiuose prekybos centruose. Čia neleidžiama įsivežti ne tik vaikų, bet ir prekybinių vežimėlių.

Apgailestavo dėl incidento

Parduotuvės "A.J. šokoladas" direktorė Sonata Tomkienė tikino, kad šįkart įvyko nesusipratimas. Neįleidusi į parduotuvę mamos su vežimėliu pardavėja dirba neseniai, tad tikriausiai persistengė žiūrėdama tvarkos.

"Mūsų parduotuvė nedidukė, viduje nedaug vietos, tad mamos dažniausiai vežimėlius palieka lauke. Tačiau tąkart pirkėjų nebuvo, moterį galima buvo aptarnauti. Apgailestaujame dėl nesusipratimo, darbuotoja galėjo pasielgti kitaip. Pas mus dažnai užsuka mamos su vaikučiais, nes šalia yra poliklinika ir ligoninė", – kalbėjo S.Tomkienė.

Parduotuvės "Zara", įsikūrusios prekybos centre "Akropolis" darbuotoja Sandra tikino, kad neleisti žmonių su vežimėliais reikalauja taisyklės. Mat, jeigu pirkėjas bandytų pavogti prekę, įdėjęs ją į vežimėlį, prie įėjimo įrengti signalizatoriai nesureaguotų. Dėl tos pačios priežasties neįleidžiama ir su prekybiniais vežimėliais.

Nors taisyklių nuostata griežta, prekybininkė tikino, kad mamyčių nediskriminuoja. Joms leidžiama įsivežti mažylius, o pardavėjos palydi dažniausiai vaikiškų drabužių skyriuje besilankančias pirkėjas ir padeda išsirinkti prekes.

Baiminasi dėl saugumo

Moterys nesiryžta palikti mažylių be priežiūros. Baiminamasi ne tik vežimėlio ar kūdikio pagrobimo, bet ir chuliganiškų išpuolių.

"Kas iš to, kad aš matysiu vaiką pro parduotuvės langą. Jeigu koks nestabilios psichikos žmogus ar tiesiog chuliganas apvers ar pastums vežimėlį, vaiko išgelbėti nebespėsiu", – piktinosi D.Berletė.

Palikti be priežiūros vaikus nepataria ir vaikų teisių saugotojai. Daugelyje užsienio šalių už tai baudžiama.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos viršininkė Gražina Aurylienė tikino, kad vaikų palikti be priežiūros negalima ir trumpam, nes tai vertinama, kaip reali grėsmė jų saugumui.

Paliko klykiantį kūdikį

G.Aurylienė pasakojo, kad už mažylių palikimą vežimėliuose mamų neteko bausti, tačiau ne kartą mažylius teko gelbėti.

"Prieš keletą metų susijaudinę praeiviai telefonu pranešė, kad prie vienos parduotuvės stovi vežimėlis su klykiančiu kūdikiu. Kitą kartą pranešta apie tai, kad keletą valandų vaikas vežimėlyje buvo paliktas šalia vieno baro. Kai nuskubėjome į vietą, paaiškėjo, kad mama jame linksminosi. O visai neseniai žmonės susirūpino kelias valandas automobilyje be priežiūros palikto vaiko saugumu. Tada sužinojome, kad mama poliklinikoje turėjo reikalų, – prisiminė G.Aurylienė. – Vaikų vienų vežimėliuose palikti negalima. Atvirkščiai, reikia skatinti, kad mamos kartu su vaikučiais galėtų ne tik apsipirkti, bet ir kavos išgerti ar kitaip pailsėti".

Bausti ar daryti kitokią įtaką parduotuvių administracijai, kad ši įsileistų mamas su vežimėliais, Vaikų teisių apsaugos tarnyba negali. Tačiau G.Aurylienė tikino būtinai pasikalbėsianti su šokolado namų vadove ir galbūt informuosianti kitų parduotuvių darbuotojus, kad diskriminuoti mamas su vaikais nevalia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų