Mediciną stumia į privačias rankas?

Klaipėdos miesto poliklinikoje įdarbinus tris specialistus, kurių poreikis yra didelis, jų paslaugas dėl biurokratinių formalumų atsisako apmokėti Teritorinė ligonių kasa. Įstaigos ir miesto vadovai šokiruoti, esą tokiu būdu nemokama medicina stumiama į privačias rankas.

Paslaugos tapo mokamos

Pasak Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, užsibrėžti tikslai – turėti gerai veikiančią miesto polikliniką, kurioje būtų galima suteikti pačias įvairiausias pirmines paslaugas pacientams, įgyja pagreitį.

Poliklinikoje įdarbinti specialistai (pulmonologas, nefrologas ir reanimologas), kurių joje nebuvo dešimtmečius.

„Klaipėdos gyventojams, kuriems reikalingos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos, turime teikti jas operatyviai. Tačiau išgirdome labai rimtą problemą, kad Teritorinė ligonių kasa (TLK) atsisako finansuoti tų naujų specialistų darbą. Ir tai didžiulis iššūkis mums, nes žmonės, išgirdę, kad už atskiras medicinos paslaugas reikia mokėti, yra šokiruoti“, – pabrėžė meras.

Sunkiai suvokiama pozicija

A. Vaitkus teigė, kad jam sunkiai suvokiama Sveikatos ministerijos, kurios jurisdikcijoje yra TLK, pozicija.

„Išgirdome TLK finansavimo atsisakymo motyvus. Jos atstovai teigė, kad pagal ministerijos reikalavimus iki pernai lapkričio 1 d. poliklinikos turėjo pateikti visą poreikį medicininių paslaugų, kurios bus apmokėtos iš Sveikatos fondo. Šie specialistai priimti po šios datos, todėl finansavimas jų paslaugoms neskiriamas“, – kalbėjo meras.

Gal taip iš rinkos yra stumiama nemokama medicina į privatininkų rankas?

Kitaip tariant, naujai priimtų specialistų paslaugos pacientams yra mokamos.

Maža to, šie gydytojai negali siųsti pacientų tyrimams, nes TLK to neapmokės, negali išrašyti siuntimo papildomai konsultacijai, negali išrašyti kompensuojamųjų vaistų, nors prieš įdarbinant tuos specialistus poliklinikoje buvo gautos visos licencijos ir higienos pasai, įsigyta reikalinga aparatūra.

„Manyčiau, kad tos paslaugos pacientams turėtų būti visiškai nemokamos. Kodėl žmogus, mokantis mokesčius valstybei, turi mokėti už tai, kas jam priklauso nemokamai? TLK direktorė labai suabejojo, ar mes ir po Naujųjų, dabar pateikę prašymą, dėl šių paslaugų gausime finansavimą kitiems metams“, – kalbėjo Klaipėdos miesto poliklinikos vadovas Jonas Sąlyga.

Arvydas Vaitkus. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Specialistai gali išeiti

Jei konsultantų paslaugos nebus apmokamos iš TLK, jie gali apsispręsti nebedirbti poliklinikoje ir miesto gyventojai neteks jiems reikalingų paslaugų.

Anot A. Vaitkaus, Sveikatos apsaugos ministerija deklaruoja, kad kuo daugiau žmogui būtų padedama pirminėje stadijoje diagnozuoti ligas, paskirti tinkamą gydymą, skirti reikalingus medikamentus, tačiau reali situacija kitokia.

„Poliklinikos vadovybė tokiu sudėtingu laikotarpiu atrado reikiamus specialistus, juos prisikalbino dirbti įstaigoje, kad būtų teikiama jų paslauga nemokamai. Ir staiga TLK praneša, jog apmokėjimo už šias paslaugas neskirs. O ligoniai sužino, kad už paslaugas jiems reiks susimokėti patiems. Ir kuo tai skiriasi nuo privačios medicinos? O gal taip iš rinkos yra stumiama nemokama medicina į privatininkų rankas?“ – retoriškai klausė meras.

Poliklinika iki lapkričio turi pateikti prašymą TLK dėl pulmonologo, nefrologo ir reanimologo specialistų paslaugų finansavimo, tačiau atsakymas, ar bus skirtos lėšos, paaiškės tik kitų metų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsimenat kaip buvo, o AS zinau kaip jums BUS RYTOJ.

Atsimenat kaip buvo, o AS zinau kaip jums BUS RYTOJ. portretas
baudziauninkai, norit nemokamo gydymo? IDIOTAI, taigi patys atsisaket tarybinio NEMOKAMO gydymo ir nuseket kaip avinau banda paskui Landzbergio komunistu gauja i kapitalistini roju ,,kaip Svedijoj,, Dabar jeigu norit susigrazinti NEMOKAMA GYDYMA, PRIVALOT nuversti ta pasvinkusi supuvusi kapitalizma. Kito kelio, AVINAI JUS neturit. Kitas kelias jums tiktai i kapines bet pirma darbdavys kartu su nacistiniu rezimu jums vilna nukirps.

Privačiu draudimu iki 2000 eurų

Privačiu draudimu iki 2000 eurų  portretas
apdrausti ministerijų valdininkai !!! Matyt konservatorių " medicinos dulkės " nebetiki medicinos paslaugomis, kurioms vadovauja ? O gal valdininkų algos mažos gydytis pas privatininkus, o gal prastai įžiūri eiles ir terminus , toje ŠVIESLENTĖJE ? kuri kiek kainavo , o klaipėdiečiai pacientai nemokamo gydymo turi teisės gauti ? Blogesnės Vyriausybės nei konservatorės premjerės Šimonytės , aš neprisimenu . Ligoninės, ambulatorijos uždarinėjamos, nemokamų paslaugų KURIAS klaipėdiečiams norėtų suteikti Klaipėdos meras ir poliklinikos vadovas, neapmoka ? ! Konservatoriupetrošiai su liberaliais " sujungė " ligonines ...vienžo ..Griovėjai, man tik vienas žodis ...Nepamirškite už juos vėl balsuoti ...

Pritariu, proteguojama privati , nes

Pritariu, proteguojama privati , nes  portretas
Papildomu sveikatos draudimu darbuotojus šiuo metu draudžia Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Teisingumo, Susisiekimo bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos. Visose institucijose darbuotojai pagal individualius poreikius gali pasirinkti iš kelių draudimo variantų. Maksimali suma, kompensuojama ministerijų darbuotojams – 2000 eurų. !!!!!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių