Pereiti į pagrindinį turinį

Menas padės pažinti svetimšalį

2013-05-05 15:00
Menas padės pažinti svetimšalį
Menas padės pažinti svetimšalį / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Uostamiestyje startavo projektas „Pažink svetimšalį“. Tai – Kaliningrado, Gdansko ir Klaipėdos kūrėjų šiuolaikinio meno mainai.

Pasak Klaipėdos dailės parodų rūmų vadovo Igno Kazakevičiaus, šiuo metu uostamiestyje galima pamatyti praktiškai visą šiuolaikinio Kaliningrado meno įvairovę.

„Kaliningrade išaugo karta, kuri niekada nėra buvusi didžiojoje Rusijoje. Tai tarsi leidžia šiuolaikiniam menui tarpti anklave. Manyčiau, kad panaši situacija egzistuoja ir Klaipėdoje, kuri gana toli nuo Vilniaus. Ir čia yra savotiškas meno anklavas“, – sakė I.Kazakevičius.

Šis projektas – pirmasis dvejų metų programos žingsnis bendradarbiaujant Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui, Nacionalinio šiuolaikinio meno centro Baltijos skyriui ir šiuolaikinių menų centrui „Laznia“ iš Gdansko.

Tai esą nebus tik apsikeitimas parodomis, programa – labai įvairi, vyks viešojo meno ir edukaciniai renginiai. Ketinama sukurti apie 140 meno kūrinių.

„Mes turbūt pirmą kartą turime galimybę Klaipėdoje eksponuoti tiek daug kaliningradiečių menininkų darbų. Tai – mūsų penkiolikos metų darbo rezultatas, nes 1997-aisiais tokių šiuolaikinio meno kūrėjų Kaliningrade buvo vos penki, o dabar čia atvežti 17 autorių labai skirtingų žanrų darbai“, – teigė kaliningradiečių atstovė Jelena Cvetajeva.

Menininkų fotografijos, videomeno ir pridėtinės realybės kūriniai, performansai tarsi klausia: „Kokias asociacijas jums kelia ši keista teritorija, neturinti bendros sienos su didžiąja Rusija? Kuo skiriasi “sovietinis„, “rusiškas„, “nacionalinis„? Kaip visuomeninės laisvės gali lemti šalies vystimąsi?“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų