Menora švies ir per pandemiją: Klaipėdos žydai ruošiasi Chanukai

Klaipėdos, kaip ir pasaulio, žydai ruošiasi Chanukai. Šiemet ši tradicinė judėjų žiemos šventė prasidės ketvirtadienį vakare ir truks aštuonias dienas. Uostamiestyje renginys neplanuojamas, tačiau Lietuvininkų aikštėje pastatyti menorą ir įžiebti žvakes miesto valdžia leidimą davė.

Žydų bendruomenės tinklalapyje skelbiama, kad Chanuka šiemet prasidės saulei nusileidus gruodžio 10 d., ketvirtadienį vakare, o baigsis gruodžio 18-ąją, penktadienį.

Pradedant 25-ąja žiemos mėnesio kislevo diena (europietiškame kalendoriuje ši diena kasmet ne ta pati), aštuonias dienas yra švenčiama Chanuka (hebr. atsinaujinimas, apšvietimas), skirta pergalingam Judėjos sukilimui, kuris įvyko II a. pr. Kr., prieš helenistinę valdžią paminėti.

Šventė, kaip pagrindinis šių įvykių akcentas, pabrėžė ne karinę, o dvasinę pergalę – Šventyklos apšvietimą (pagal kurį ir pati šventė gavo savo pavadinimą).

Chanuka žydų tautos sąmonėje iškilo ne kaip vienos kariuomenės pergalė prieš kitą, bet tikėjimo prieš prievartą, dvasinės šviesos prieš priespaudos tamsą, judaizmo prieš jo persekiotojus, monoteizmo prieš pagonybę laimėjimas.

Ketvirtadienį vakare Lietuvininkų aikštėje turėtų būti uždegta tradicinė menora, tam leidimas yra gautas.

Leidimo renginiui šiuo pandemijos metu žydų bendruomenė net neprašė. Juolab nuo trečiadienio sugriežtinus karantiną, apie jokį viešą susiėjimą negali būti nė kalbos.

Tad šiemet Chanuka veikiausiai bus švenčiama tik savo šeimose.

Beje, per Chanuką tradiciškai valgomas riebus, aliejuje keptas maistas, pavyzdžiui, latkės ir sufganiyot (spurgos su džemu viduje).

Latkės – bulviniai blynai, kuriuos pamėgo žydų diasporos visame pasaulyje, nors originalios Chanukos latkės buvo gaminamos iš sūrio.

Klaipėdoje gyvena nedidelė, bet gana aktyvi maždaug 300 žydų bendruomenė.


Šiame straipsnyje: MenorapandemijašviesaChanuka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
MOSHIAKAS ateina, MOSHIAKAS ateina. Gojai ant kelienuuuuu ....... Aleliujaaaaaa ....

Algis

Algis portretas
Švies chanukija, kaip nuotraukoje,menora - septynšakė žvakidė.

Arabas >> Anonimui

Arabas >> Anonimui portretas
Kokie dar beigeliai pas arabus? Beigeliai žydų maistas, jų kulinarijos produktas. Teisybė ta, kad už visokias Maksimos barankas daug skanesni.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių