Pereiti į pagrindinį turinį

Miestiečiai nebenori šildytis

2014-04-03 13:42
Kauniečiai brangiau už šildymą mokės nuo sausio
Kauniečiai brangiau už šildymą mokės nuo sausio / Tomo Raginos nuotr.

Dalis klaipėdiečių jau nori užbaigti šildymo sezoną savo name. Gyventojai piktinasi, kad jiems nėra leidžiama tai padaryti. Tačiau specialistai pabrėžia, kad išjungti šildymą dar tikrai per anksti.

Patys surengė apklausą

Dauguma Panevėžio gatvės 19 daugiabučio namo, kuriame yra 30 butų, gyventojų šildymo sezoną norėjo užbaigti kovo 31-ąją. Anot klaipėdiečių, taip jie darydavo kasmet.

Ankstesniais metais nuo balandžio 1-osios šiame name nebešildavo radiatoriai.

Šiemet Panevėžio gatvės 19 namo gyventojai taip pat bandė užbaigti šildymo sezoną. Klaipėdiečių teigimu, butuose yra šilta. Kai kuriuose termometro stulpelis dieną rodo 20 laipsnių šilumos.

Name buvo surengta apklausa, ar būstų savininkai pritartų, jog šildymo sezonas būtų baigtas nuo balandžio 1 d. Apklausos lapai buvo pakabinti skelbimų lentoje. Pritariantys gyventojai galėjo pasirašyti.

Tokiam siūlymui pritarė daugumos, 23 butų, savininkai.
Raštas buvo pristatytas šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojui. Tačiau šis atsisakė užbaigti daugiabutyje šildymo sezoną.

"Civiliniame kodekse yra numatyta, kad pritarus daugumai (50 proc. +1) butų savininkų galima name anksčiau užbaigti šildymo sezoną nei oficialią jo pabaigą paskelbia savivaldybė. Nesuprantu, kodėl prižiūrėtojas atsisakė tą padaryti. Aiškino, kad dar negalime", – piktinosi gyventojai.

Baigti dar anksti

Klaipėdiečiai pasakojo, kad name gyvena daug pensininkų, kuriems svarbus kiekvienas litas. Jie nori sutaupyti pinigų.

Tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėjos Violetos Gembutienės, prižiūrėtojo sprendimas šioje situacijoje yra teisingas.

"Norint daugiabutyje anksčiau išjungti šildymą, reikia gauti daugumos pritarimą, bet ir temperatūra butuose turi atitikti higienos normas – būti ne žemesnė nei 18 laipsnių", – aiškino vedėja.

V.Gembutienės teigimu, užbaigti šildymo sezoną dar anksti. Pastarosiomis paromis vidutinė temperatūra siekė tik 2,5 laipsnio šilumos.

"Naktimis dar spaudžia šaltukas. 23 gyventojai pritarė šildymo išjungimui, bet yra dar 7. Gali būti pažeistos jų teisės. Gal jie turi mažų vaikų ar sergančius senelius ir šiluma jiems reikalinga", – svarstė vedėja.

Pasipila nepatenkintųjų skundai

Pasak V.Gembutienės, kai šildymas daugiabučiame name yra užbaigiamas anksčiau ar pradedamas vėliau nei paskelbiama oficiali jo pradžia ir pabaiga, savivaldybė sulaukia skundų.

"Žmonės piktinasi, kad negali išmaudyti vaikų, nes šalta, kad susirgo ir pinigų turės vaistams išleisti daugiau nei sutaupys", – komentavo vedėja.

Prieš kelerius metus vienas atvejis, kai name šildymas buvo išjungtas anksčiau, nesilaikant higienos normų, vos nesibaigė teismais.

"Nieko čia nesutaupysi, jei šildymą atjungi keliomis dienomis anksčiau. Bus daugiau išlaidų, jei reikės jį vėl įjungti. Sekame orų prognozes. Savaitgalį jau prognozuojama 15 laipsnių šilumos. Jei atšils, skelbsime šildymo sezono pabaigą. Tikrai nieko nelauksime. Reikia vadovautis ne tik taupumu, bet ir protingumo kriterijais", – teigė vedėja.

Miesto savivaldybė pastebėjimų, kad jau reikia baigti šildymo sezoną, dar nesulaukė.

Šildymo sezono oficiali pabaiga skelbiama, kai tris paras vidutinė temperatūra siekia 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų