Miesto griuvenos keičia veidą

Klaipėdoje tvarkomos griuvenos. Uostamiestyje netrukus bus mažiau seniai nenaudojamų pastatų, nes savininkai imasi juos prikelti naujam gyvenimui.

Pamatė keičiamą stogą

Neseniai klaipėdiečiai pastebėjo, kad buvęs odos ir venerinių ligų dispanceris Kūlių Vartų gatvėje jau dengiamas nauju stogu.

Naujasis pastatų komplekso savininkas nusiteikęs artimiausiu metu keliuose jų pradėti veiklą, o per porą metų įrengti ir pagrindinį statinį.

Ilgą laiką ir šalia Biržos tilto esanti teritorija buvo atitverta dideliais akmenimis, prieš tai buvo iškasinėta.

Čia šiomis dienomis vėl pluša archeologai, jie ketina patikslinti buvusio miesto svarstyklių pastato pamatų vietas. Po to ilgai neturėtų užtrukti ir statybos.

Sklypą išsinuomojusios bendrovės siekis –  pastatyti šioje vietoje namą, labai primenantį anksčiau čia stovėjusį pastatą.

Veikiausiai šioje vietoje atsiras dar vienas viešbutis.

Pirko katę maiše

Ko gero, seniausia miesto piktžaizdė yra buvęs "Baltijos" kino teatras. Projektai būsimiems darbams lyg ir yra parengti.

Klaipėdiečių pyktį užsitraukę šio objekto savininkai patys yra tapę savotiškais situacijos įkaitais.

Kai prieš daug metų jie įsigijo apgriuvusį pastatą, kuris užima visą kvartalo kampą, jų nuosavybė siekė kitą Žvejų ir Vežėjų gatvės kampą.

Buvusį kino teatrą įsigijęs savininkas pirko visą statinį, užtveriantį ir dalį gatvės. Vėliau paaiškėjo, kad pagal bendrąjį miesto planą numatyta atverti Kalvių gatvę ir sujungti ją su Tiltų gatve.

Dideliu namu ji buvo užtverta sovietmečiu. Toks planas atidengti gatvę pažeidžia pastato savininko interesus, nes jo pirkinys sumažėja ne vienu kvadratiniu metru.

Įsigijęs vienokį statinį, savininkas įpareigojamas atstatyti kur kas mažesnį. Dėl to ir bylinėtasi.

Paveldosaugininkų žiniomis, kompromisas rastas, tačiau kol kas reikalai nejuda.

Duobės tebetelkšo

Miesto įvaizdį vis dar gadina netoli Senosios turgavietės kelios po archeologinių kasinėjimų likusios duobės, žyminčios buvusių pastatų vietas.

Tai yra privačios teritorijos, tačiau savininkai kol kas dėl nesuprantamų priežasčių čia nieko nedaro.

Savivaldybės valdininkai norėjo paraginti savininkus imtis bent kokių nors veiksmų, dėl to kėlė jiems žemės mokesčius, tačiau kol kas ši vieta lieka tamsiąja senamiesčio dėme.

Kol kas niekas nevyksta buvusio dujų fabriko bokštuose, kurie yra Trilapio ir Liepų gatvės kampe.

Paveldosaugininkai neturi labai didelių priekaištų jų savininkui, nes teritorija yra tinkamai aptverta ir prižiūrima.

Esama žinių, kad ruošiamasi abu bokštus uždengti stogais.

Gal pritrūko pinigų?

Šaulių gatvėje buvęs "bravoras" traukia praeivių akį. Raudonų plytų pastatas nėra lengvai prieinamas paaugliams ir benamiams.

Būta planų šį pastatą įkomponuoti į prekybos pasažą, tačiau kol kas judesio čia nesimato.

Lygindami dabartinę situaciją su buvusia prieš dešimtmetį, paveldo saugotojai tikina, esą dabar jau negali piktintis.

Savininkai bando rengti įvairius projektus, yra užsandarinę visas angas. Gali būti, kad įgyvendinti savo siekius savininkams kol kas trukdo pinigų stoka.

"Viskas po truputį juda į priekį. Galbūt ne taip, kaip norėtume, bet vis tik juda", – dalijosi optimistinėmis nuotaikomis Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.


Šiame straipsnyje: griuvenosKlaipėdamiestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

gff

gff portretas
istorinės Kalvių gatvės atkūrimas - būtina sąlyga užsitęsusiam šio senamiesčio kampelio atstatymui.

Vilius Karalius

Vilius Karalius portretas
Toje nuotraukoje ne griuvesiai, o atkasti "Salamander-Haus" pamatai. Tokiu galima atkasti palei visa Dange. Bet jei jau cia "griuvesiai", tai viesbutis kaip ir netiks... Ka pasakys "paveldo" atstovai? :D

vis tik

vis tik portretas
senovinę Kalvių gatvę reikia atkurti, manau, esant dabartinėms architektūros ir statybų galimybėms, galima rasti visiems priimtiną estetine prasme išeitį - svarbu, kad būtų paisoma miesto interesų...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių