Ministerija: “Žmonės neturi mokėti už nesuteiktą paslaugą”

“Atliekų turėtojas neturi mokėti įmokos už komunalinių atliekų tvarkymą, kai jam nepastatytas konteineris ir (ar) nenurodyta vieta, kur jis galėtų atsikratyti susidariusių atliekų”, - konstatuojama Aplinkos ministerijos sekretoriaus A.Spruogio pasirašytame atsakyme į Seimo nario Evaldo Jurkevičiaus paklausimą.

Klaipėdietis parlamentaras į Aplinkos ministeriją kreipėsi gavęs uostamiesčio sodininkų bendrijos “Švyturys” skundą. Sodininkai teigė buvę šokiruoti 2008-ųjų pabaigoj gavę sąskaitą, reikalaujančią sumokėti daugiau nei 4000 Lt vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą liepos - gruodžio mėn., nors nurodytu laikotarpiu jokių paslaugų „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ (KRATC) jiems nesuteikė - bendrijos teritorijoj net nebuvo pastatyti atliekų surinkimo konteineriai.

Šia istorija susidomėjus Seimo nariui, KRATC bei Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus darbuotojai pasirūpino, kad į sodininkų bendriją „Švyturys“ būtų atgabenti konteineriai, nuo š.m. pradžios jie nuolat ištuštinami, tačiau sąskaita už nesuteiktą paslaugą iki šiol nepanaikinta. Bendrijai skaičiuojama skola.

Parlamentaras tikisi, kad valdininkus pasielgti protingai ir teisingai paakins Aplinkos ministerijos specialistų išreikšta pozicija: „Pagrindinė savivaldybių užduotis komunalinių atliekų tvarkymo srityje - užtikrinti visuotiną, kokybišką, vartotojui patogią ir prieinamą komunalinių atliekų tvarkymo paslaugą. <...> Nesudarius sąlygų gauti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugą ar jos negavus dėl savivaldybės, komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratoriaus  ar komunalinių atliekų tvarkymo paslaugą teikiančio atliekų tvarkytojo kaltės, įmoka atliekų turėtojui neturėtų būti skaičiuojama“.

Beje, kitą savaitę paaiškės, ar Klaipėdos savivaldybės įvesta vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą apskritai yra teisėta. Ją nustačiusius Klaipėdos miesto tarybos sprendimus Teismui yra apskundę Seimo nariai I. Šiaulienė ir E. Jurkevičius bei Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba. Klaipėdos apygardos administracinis teismas savo verdiktą žada skelbti balandžio 3 d.


Šiame straipsnyje: šiukšlių rinkliava

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių