Ministrių etika visuomenininkams sukėlė abejonių: esą kenkia Vyriausybės įvaizdžiui

Lietuvos piliečių sąjungos pirmininkas, klaipėdietis visuomenininkas Dionyzas Varkalis neslepia – šią savaitę bus išsiųstas kreipimasis ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei bei Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai dėl Ekonomikos ir inovacijų bei Teisingumo ministerijų vadovių viešojo etiketo laikymosi. Esą tam tikri šių ministrių veiksmai kenkia Vyriausybės įvaizdžiui.

Mažai pagarbos valstybingumui?

„Esame susirūpinę dėl viešojoje erdvėje kilusios informacijos netinkamo Laisvės partijos deleguotų LR teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos ir LR ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės viešojo elgesio suderinamumo su tarnybinėmis pareigomis“, – rašoma kreipimesi.

Klaipėdietis D.Varkalis tvirtino niekada nemanęs, kad turės rengti tokį raštą, bet esą kitos išeities nėra, nes valstybininko reputacija žeminama ypač įžūliai.

„Teisingumo ministrės E.Dobrovolskos elgesys, teikiant teisės aktų projektus Seimui, susijusius su valstybinės kalbos pakeitimais, Stambulo konvencijos ratifikavimu, tradicinės šeimos statuso pakeitimu, cenzūros įvedimu dėl nuomonės pareiškimo visais klausimais yra nesuderinami su LR Konstitucija ir etinėmis darbo veiklos nuostatomis“, – rašoma kreipimesi.

Įžvalga: visuomenininkai nuogąstauja, kad ministrių – A.Armonaitės (kairėje) ir E.Dobrovolskos „reputacijos lygmuo kenkia LR Vyriausybės kabineto įvaizdžiui“. (P. Peleckio / Fotobanko nuotr.)

Rašto autoriai tvirtina, jog minėtos Vyriausybės kabineto narės „akivaizdžiai žemina Lietuvos valstybę ir stokoja pagarbos valstybingumui“.

Taip pat nuogąstaujama, kad E.Dobrovolskos ir A.Armonaitės „reputacijos lygmuo kenkia LR Vyriausybės kabineto įvaizdžiui“.

Kreipimosi autoriai įsitikinę, jog Vyriausybė gali dirbti sklandžiai ir kokybiškai be šių deleguotų Laisvės partijos atstovių ir „įgyti dar didesnį politinį pasitikėjimą Lietuvos piliečių akyse, išgyvenant svarbius pandemijos COVID-19 padarinius“.

„Aktualijos – ne tos“

D.Varkalio tvirtinimu, veikiančios Vyriausybės ministrai neretu atveju ruošia įstatymo pataisas prasilenkdami su Lietuvos Konstitucija.

Maža to, nūdienos aktualijų visiškai nepaisoma.

Mirtis žiūri mums į akis, o jie sprendžia tik išangės problemas.

„Juk mirtis šiandien žiūri mums į akis, o jie sprendžia tik išangės problemas. Ar dabar tai svarbiausias klausimas? Ar šiandien mums būtina atlaisvinti prekybą alkoholiu? Ar tai yra šiandienos aktualija, kai ekonomika žlunga, žmonės serga, ligoninės vėl perpildytos? O dabar sudaryta koalicija su žmonėmis, kurie negali atlikti tiesioginių funkcijų ir skaldo tautą. Ar šiandien reikia tokius įstatymus priiminėti, kur vien tik baudos ir baudos?“ – klausė visuomenininkas.

D.Varkalis stebėjosi: juk per rinkimų kampaniją politikai kalbėjo, kad „naujoviškai“ žiūrės į viską, kad tarsis su žmonėmis, kad bus laisvė.

Tačiau esamas rezultatas daugumos rinkėjų esą netenkina.

„Kažkas balsavo už tą mažumą, o kentėsime tai visi. Taip ilgiau tęstis negali. Kodėl jie negirdi, ką rinkėjai kalba? Kodėl jie bruka savo ideologiją į mokyklas? Amoralumu moralios visuomenės neišauklėsime. Ir jeigu tie žmonės nesupranta, ką jie veikia ministro poste, tegul užleidžia vietą kitiems. Labai liūdna, labai gaila, kad nusigyvenome taip, kad toliau nebėra kur, nes priartėjome prie diktatūros“, – apmaudą liejo D.Varkalis.

Einame link Šiaurės Korėjos

Uostamiesčio visuomenininkai taip pat sunerimę, kad Lietuvos visuomenė yra labai susiskaldžiusi būtent „dėl Laisvės partijos vykdomos, nepriimtinos viešosios etikos atžvilgiu, neatsižvelgiant į Tautos valią, politikos“.

„Pažymime, kad Laisvės partijos 2020 m. rinkiminėje programoje buvo žadama dėl piliečių asmens laisvių išplėtimo, individo teisių garantavimo siekti kokybiškos politikos ir aukštesnio profesionalaus lygio, tačiau dabartinės Vyriausybės nariai, kurie yra deleguoti Laisvės partijos, elgiasi nederamai viešojo intereso atžvilgiu ir laužo LR Konstitucijos nuostatas“, – rašoma kreipimesi premjerei I.Šimonytei.

Todėl prašoma surengti susitikimą su visuomenės atstovais ir aptarti kilusias problemas dėl Laisvės partijos deleguotų narių į ministrų postus ir dėl visos susidariusios situacijos.

Taip pat prašoma Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išnagrinėti, ar minimos ministrės elgiasi deramai viešosios etikos požiūriu.

„Mes niekada nebūtume iškovoję jokios nepriklausomybės, jei būtume taip pasielgę su tauta ir valstybe, kaip elgiamasi šiandien. Mūsų tikslas – demokratinė teisinė valstybė. Šiandien mes einame kur? Į naują diktatūrą, artėjame link Šiaurės Korėjos. O juk mes kalbėjome apie demokratiją. O dabar yra tyčiojamasi iš mūsų vertybių“, – įsitikinęs D.Varkalis.

Portrete – spalvota barzda

Visuomenininkų rašte ministrei pirmininkei ir VTEK atkreipiamas dėmesys ir į tai, jog „keleto ministrų darbo kabinetuose kabo ne LR Prezidento portretas, bet kiti žeminantys istorines asmenybes portretai, todėl minėti ministrai demonstruoja nepagarbą Lietuvos valstybės istorijai“.

„Kai kurių jų kabinetuose ne Prezidento portretas ant sienos kabo, o kažkokios keistos damos ir kažkokio keisto veikėjo spalvota barzda atvaizdas. Ar galima taip tyčiotis?“ – apmaudą liejo klaipėdietis.

D.Varkalio įsitikinimu, ministrui derėtų elgtis kitaip, nes jis yra ne naktinio klubo lankytojas, o – valstybininkas.

„Juk nuo jų sprendimo mūsų visų gyvenimas priklauso. Jie turi būti pavyzdys. O ką mes dabar matome? Matome pasityčiojimą iš tautos, iš istorijos, iš esamos padėties. Tai toliau tęstis negali. Tie ponai, kurie nesuvokia, kur jie pakliuvo, kad jie yra atsakingose pareigose, jie tuoj pat turi užleisti vietą kitiems. Tam yra Etikos komisija, be to, yra premjerė. Juk ji irgi atsakinga ir turi pasakyti, kaip ministrai turi elgtis“, – teigė D.Varkalis.

„Spalvų bijoti nereikia“

Visuomenininkus papiktinęs spalvingas Žemaitės portretas kabo ministrės A.Armonaitės darbo kabinete.

Tuo ji pasidžiaugė savo feisbuko paskyroje Tarptautinę moters dieną.

„Daugelis pastebi ir klausia apie Žemaitės portretą mano kabinete (puikus Jolitos Vaitkutės darbas). Visada pabrėžiu, kad Žemaitę svarbu žinoti ne vien todėl, kad ji buvo vienintelė moteris, pavaizduota ant lito. Ji – įkvepianti, iš savo laikmečio išsiskirianti asmenybė, stebinusi savo biografija ir kūryba“, – feisbuke Kovo 8-osios proga pakomentavo A.Armonaitė.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis savo kabinete pasikabino tos pačios autorės spalvingą J.Basanavičiaus portretą.

Paskui apie tai reportažą parengė nacionalinis transliuotojas.

Tuo reportažu savo feisbuko paskyroje pasidžiaugė pati menininkė J.Vaitkutė. Bet po kelių dienų sulaukė tokios reakcijos, kad buvo priblokšta.

„Skaitau komentarus, kad J.Basanavičius yra su „gėjiška“ barzda, o Žemaitė – su „gėjiškos“ atributikos skara. Dvi minutes pažvengiau, o po to jau norėjau paverkti dėl žmonių, kurie matydami ryškias spalvas susiduria su tariama grėsme savo egzistencijai“, – rašė menininkė.

J.Vaitkutė savo komentare pabrėžė, kad piešdama seriją „Težydi“ ji norėjo, jog istorinės asmenybės „sužydėtų“ spalvomis, nes niekada jų spalvotų matyti neteko.

Menininkė rašė tikinti, kad čia visi galime sutarti – „svarbu gerbti praeitį ir džiaugtis istorine atmintimi nuoširdžiai“.

„Spalvų bijoti nereikia. Jos nepavojingos. Pavojinga yra neapykantos kalba ir baimė“, – įsitikinusi kūrėja.

Tačiau šie spalvingi portretai sukėlė audrą ne tik socialiniuose tinkluose.

Panašu, kad jų atsiradimas kai kurių Vyriausybės narių kabinetuose rimtai papiktino ne tokią jau mažą visuomenės dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio Varkalių .........

Valio Varkalių ......... portretas
....... senai reikėjo atstatydint šitas "ministres"

PETRAS PIKŠRYS

PETRAS PIKŠRYS portretas
Šaunuolis esi, gerbiamas Dionizai.

Fantazija

 Fantazija portretas
Šita bevaikė merha yra tik toko zvezdutė. O šiaip tim tok yra rusų ,ant kurių pastoviai pati varo ,kartu su savo baltarusių draugeliu.
VISI KOMENTARAI 138

Galerijos

Daugiau straipsnių