Mirė skulptorė V. Skirgailaitė

  • Teksto dydis:

Eidama 87-uosius metus trečiadienį mirė skulptorė Violeta Skirgailaitė, ketvirtadienį pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

„Skulptorė ir pedagogė V. Skirgailaitė buvo viena iš pirmųjų jaunųjų menininkų, XX amžiaus viduryje atvykusių į Klaipėdą, čia prigijusių ir sugebėjusių prisidėti prie naujo uostamiesčio vizualinio lauko tradicijos formavimo to meto skurdžioje meninėje-kultūrinėje pajūrio dirvoje“, – teigiama pranešime.

Anot jo, V. Skirgailaitė buvo išskirtinai svarbi Klaipėdos kultūros ir meno asmenybė, savo darbu palikusi gilius pėdsakus kelių kartų kūrėjų likimuose.

Skulptorė su kitais dešimt menininkų 1973 metais padėjo pagrindus Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus atitikmens įsikūrimui. Du dešimtmečius ji vadovavo šiam skyriui.

V. Skirgailaitė gimė 1935 metais Kuršėnuose, mokėsi S. Žuko taikomosios dailės technikume Kaune, 1964 metais baigė Lietuvos dailės institutą.

Menininkė dirbo Dailės kombinate, A. Brako dailės mokykloje, E. Balsio menų gimnazijoje.

Skulptorė daug energijos, laiko ir jėgų skyrė Klaipėdos Adomo Brako vaikų dailės mokyklos įkūrimui.

„Skulptorė daug energijos, laiko ir jėgų skyrė Klaipėdos Adomo Brako vaikų dailės mokyklos įkūrimui. Violeta Skirgailaitė ilgai kovojo ir dėl Adomo Brako vardo, jo kultūrinio palikimo išsaugojimo Klaipėdoje“, – rašoma Dailininkų sąjungos pranešime.

V. Skirgailaitė buvo viena iš Klaipėdos skulptūrų parko iniciatorių. Ji uostamiesčiui yra sukūrusi dekoratyvių skulptūrų: „Veidrodis“ (1978 m.), „Akimirka“ (1979 m.), „Pasivaikščiojimas“ (1980 m.), taip pat – mažosios plastikos kūrinių, portretų.

„Jos kūrybai buvo būdingas ryškus, griežtokas piešinys, tvirta realistinė forma. Kūrinių turi Lietuvos nacionalinis dailės muziejus“, – teigiama pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvusi mokinė

Buvusi mokinė  portretas
Sudie, Legendinė mokytoja Sudie, legendinė Kūrėja.. Jūsų paminklai gyvena ir gyvens šimtmetį dar tikrai. Nuostabus meno kūriniai - Lašai šalia Klaipėdos vandenys pastato... Mitologinės būtybės Vėtrungės aikštėje... Nuostabūs Jūsų Meilės darbai silpniausiems! Mokiniai prisimins Jūsų pasiaukojimą, kaip reikia rūpintis silpniausiais Žemėje. Tegul niekada neisblunka iš atminties Mokytojos pavyzdys!

Buvo

Buvo portretas
NUOSTABUS žmogus. Labai mylėjo gyvūnus, nebeltui foto su katuku. Teilsisi Ramybėje ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių