„Misija 0“ – ne tikslas, o filosofija

  • Teksto dydis:

Pasaulinės darbuotojų saugos ir sveikatos dienos, kuri minima balandžio 28-ąją, tikslas – skatinti kurti saugias, sveikas ir tinkamas darbo sąlygas. 50-ies metų veiklos jubiliejų mininti Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupė šiemet šiai sričiai skiria ypatingą dėmesį. Įmonė 2019-uosius paskelbė Saugaus darbo metais ir išsikėlė labai aukštą tikslą – išvengti ne tik žūčių, sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, bet ir kitų traumomis besibaigiančių nelaimių.

Telkia saugaus darbo lyderius

Mintis 2019-uosius metus paskelbti Saugaus darbo metais ir šiai sričiai skirti dar didesnį dėmesį VLG įmonių grupėje negimė spontaniškai, ji buvo brandinama, tačiau galutinį sprendimą nulėmė praėjusių metų pabaigoje įvykusios skaudžios nelaimės, kada darbo metu žuvo žmonės.

„Privalėjome aiškiai sureaguoti į tokius sukrečiančius įvykius. Mūsų, vadovų, pareiga užtikrinti, kad darbuotojai, kurie yra svarbiausia įmonės dalis, savo darbo vietose jaustųsi tiek fiziškai, tiek psichologiškai saugūs, jiems būtų sudarytos sveikos darbo sąlygos. Juk būtent darbuotojai kuria įmonės istoriją. Nuo jų priklauso tiek bendrovės veiklos rezultatai, tiek įvaizdis, pritraukiant ir išlaikant naujus darbuotojus, užsakovus. 2019-ųjų paskelbimas Saugaus darbo metais padeda atkreipti visų dėmesį į šią sritį“, – komentavo VLG įmonių grupės generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

Saugaus darbo metus paskelbusi VLG įmonių grupė užsibrėžė ambicingą tikslą – „Misiją 0“, kuriuo akcentuojama, kad visų nelaimingų atsitikimų darbe galima, turima ir privaloma išvengti.

A.Šileika tvirtino, kad „Misija 0“ nėra skaičiais išreikštas tikslas. Tai – filosofija, kuria remiantis keičiama žmonių elgsena, požiūris į darbų saugą, koncentruojamas dėmesys, kad veiklą reikia organizuoti taip, jog visi darbuotojai išvengtų bet kokių nelaimingų atsitikimų, besibaigiančių sužalojimais ar mirtimis.

„Misija 0“ atitinka įmonės politiką, o ši yra paprasta – visada privalome dirbti tik saugiai, kiekvienas iš mūsų atsako ne tik už savo, bet ir kolegų saugumą. Norime, kad visi darbuotojai taptų saugaus darbo lyderiais, kurie kritiškai vertina situaciją, ją analizuoja, ieško būdų, pataria kolegoms, kaip darbus atlikti kiek galima saugiau“, – pabrėžė generalinis direktorius.

Suteikė teisę stabdyti darbus

VLG įmonių grupės Kokybės departamentas parengė Saugaus darbo programą, kurioje numatytos įvairios priemonės, padėsiančios ne tik atkreipti darbuotojų dėmesį į šią sritį, bet ir sutelks kartu bandyti išvengti nelaimingų atsitikimų, įgyvendinti „Misiją 0“. Dalis šių priemonių jau tapo realybe.

Saugaus darbo programoje didelis dėmesys skirtas švietimui. VLG grupės įmonių direktoriams ir gamybos vadovams surengti mokymai, kaip ugdyti saugią darbuotojų elgseną. Patys darbuotojai taip pat skatinami nuolat skirti dėmesį darbų saugai. Pasaulinės darbuotojų saugos ir sveikatos dienos proga išrinkti ir įvertinti įmonių grupės darbuotojai, kurie labiausiai prisideda prie saugios darbo aplinkos kūrimo ir puoselėjimo.

„Kiekvienas asmeniniu pavyzdžiu turi rodyti ir skatinti kolegų sąmoningumą darbo saugos srityje. Darbuotojai taip pat turi jausti nuolatinį vadovų rūpinimąsi sauga darbo vietose, sveikata, darbo sąlygomis. Dėl to ypač svarbi vadovų lyderystė“, – tvirtino generalinis direktorius.

Nuolat vyksta ir darbo saugos pokalbiai, analizuojamos įvykusių nelaimingų atsitikimų priežastys. Taip didinamas darbuotojų sąmoningumas, kad šie nekartotų nelaime pasibaigusių kolegų klaidų. 

Siekdama dar labiau pagerinti situaciją darbų saugos srityje, VLG įmonių grupė visiems darbuotojams suteikė įgaliojimus stabdyti darbus, jei mato, kad šie vyksta nesaugiai.

„Nelaimingi atsitikimai darbe niekada nevyksta šiaip sau, o bręsta pamažu. Būtent įvykiai be pasekmių parodo, kad einama nelaimės link. Labai svarbu pripažinti klaidas ir mokytis iš neįvykusių nelaimių, o ne laukti, kol kažkas atsitiks, ir tada galvoti, ką daryti. Džiugina, kad darbuotojai nelieka abejingi ir vis dažniau praneša apie bepasekmius įvykius. Tikimės, kad kiekvienam darbuotojui suteikti įgaliojimai stabdyti darbus, jei šie vykdomi nesaugiai, pastebimai prisidės prie darbų saugos gerinimo įmonėje“, – tvirtino A.Šileika.

Skiria nuolatines investicijas

VLG įmonių grupė nuolat investuoja ir į inžinerines, technines priemones. Perkami nauji pastoliai, kokybiškos darbo saugos priemonės, atnaujinami cechai. Stengiamasi eliminuoti visą galimą riziką.

„Darbuotojų sauga ir sveikata yra mūsų prioritetas. Pagal tarptautinę praktiką vienas investuotas euras į šią sritį atneša du eurus. Tai pasireiškia nuostolių: avarijų, įrenginių prastovų, darbuotojų nedarbingumo, atostogų, nelaimingų atsitikimų administravimo ir teisinių išlaidų, kitų padarinių – mažinimu, o tai yra labai svarbu“, – tvirtino generalinis direktorius.

Užtikrinti kuo aukštesnį darbo saugos lygį skatina ir griežtas užsakovų požiūris. Klientai ne tik įvertina įmonę po kiekvieno projekto šioje srityje, bet ir surengia auditą. Nesilaikant darbo saugos reikalavimų, galima prarasti klientų pasitikėjimą, o kartu ir užsakymus.

A.Šileika pažymėjo, kad pastaraisiais metais situacija darbų saugos srityje po truputį gerėja. Darbuotojai be raginimų naudoja darbo saugos priemones, tokias kaip šalmai, akiniai. Pastebima, kad ypač svarbi darbų sauga ir sveikos darbo sąlygos jaunajai kartai.

„Niekas nenori suluošinti savęs ir prarasti sveikatos. Džiugu, kad situacija darbo saugos srityje gerėja, bet ji reikalauja nuolatinio dėmesio ir atsipalaiduoti negalima. Dar daug turime nuveikti kartu. Tikiu, kad įgyvendinamos priemonės duos rezultatą – visiškai išvengsime nelaimingų atsitikimų arba maksimaliai priartėsime prie savo tikslo – „Misijos 0“, – neabejojo generalinis direktorius.

Sveikiname visus Pasauline darbuotojų saugos ir sveikatos dienos proga. 

Būkite saugūs!



NAUJAUSI KOMENTARAI

DievasAgurkas

DievasAgurkas portretas
lol, jau pagrindinej nuotraukoj yra darbu saugos pazeidimas :D atvira liepsna eina tiesiai i degiu duju slangas.... krc sekmes kovojant su "senais vilkais" diegiant naujas darbun saugos taisykles ;DD

Nerijus

Nerijus portretas
Parasykite ir apie statybas. Nes ten sauga irgi turi buti aukstame lygyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių