Pereiti į pagrindinį turinį

Mobiliojo ryšio vingrybės: skambutis Lietuvos pliaže – lyg iš užsienio

2010-06-21 05:01
Neįtikėtina: skambutis iš Karklės į Klaipėdą galėjo kainuoti 16 litų.
Neįtikėtina: skambutis iš Karklės į Klaipėdą galėjo kainuoti 16 litų. / SHUTTERSTOCK nuotr.

Savaitgalį laiką Karklės pliaže leidę klaipėdiečiai nemaloniai nustebo telefonu gavę pranešimus, kad jie esą kirto sieną ir prisijungė prie Rusijos mobiliojo ryšio operatoriaus.

Karklėje kirto sieną?

"Visi trys kolegos vienu metu gavome žinutes, kad prisijungėme prie rusų operatoriaus. Nuo Olando kepurės iki Nemirsetos tuo metu prie jūros buvę žmonės galėjo nė nepastebėti, kad jų ryšys perjungtas į užsienio", – spėjo Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Ne visi besiilsintys paplūdimyje nepaleidžia telefono iš rankų ir puola skaityti kiekvieną gautą žinutę. Tad nežinodami, kad juos aptarnauja Rusijos operatorius, galėjo patirti nemenkų nuostolių.

"Jei žmogus, kurio telefonas perjungtas į Rusijos operatoriaus ryšį, būtų skambinęs "roamingo" tarifais, skambutis iš Karklės į Klaipėdą galėjo kainuoti kaip iš užsienio ", – stebėjosi klaipėdietis.

Neįtikėtina, bet įmanoma

"Tele2" viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas tik iš dienraščio išgirdo apie pajūryje vykusius ryšio trikdžius.

"Neįtikėtina, tačiau techniškai tai įmanoma. Atstumas nuo sienos yra nemažas – apie 60 km. Bazinės stoties maksimalus veikimo diapazonas gali siekti 35 km, nors vidutiniškai skaičiuojamas 30 km atstumas. Galbūt kolegos Rusijoje naudoja specialią technologiją, kuri leidžia padvigubinti veikimo diapazoną", – situaciją bandė paaiškinti A.Baranauskas.

Pasak pašnekovo, tokia technika leidžia pasiekti net 70 km spindulį.

"Jei geras oras, nėra jokių kliūčių signalo kelyje, teoriškai tai yra įmanoma. Vanduo šiek tiek atspindi radijo bangas. Tačiau abejoju, ar žmonėms būtų pavykę kalbėti mobiliuoju telefonu, tačiau prisijungti prie užsienio operatoriaus įmanoma", – svarstė A.Baranauskas.

Telekomunikacijos bendrovės atstovas pabrėžė, kad tai pirmas kartas, kai uostamiesčio paplūdimiuose fiksuotas toks įvykis.

"Esant rūkui ar mažiausiam lietui radijo signalas silpnėja. Mes nežinome, ką rusai daro, gal jie naftos platformai ką nors ruošia, gal savo laivams", – spėliojo pašnekovas.

Už minutę – 16 litų

Tačiau A.Baranauskas ramino klientus, kurie galėjo pakliūti į tokią situaciją.

"Taip nutikus, reikėtų rankiniu būdu telefone pasirinkti savo šalies operatorių", – pastebėjo specialistas.

Bendrovės atstovas patikino, kad jei klientai patirtų nuostolių, bus stengiamasi aiškintis situaciją ir nuostolius kompensuoti.

"Bendrovės yra sudariusios sutartis su įvairiais užsienio šalių operatoriais. Jų įkainiai laibai įvairūs – nuo 2,5 iki 5 litų už minutę. Tačiau yra Rusijos operatorių, kurie pokalbio minutę į Lietuvą įkainoja daugiau nei 16 litų", – aiškino A.Baranauskas.

Klaipėdiečių patirtį bendrovė ketina aiškintis bei primena, kad, iškilus bet kokiems ryšio trukdžiams, pirmiausia vertėtų susisiekti su ryšio operatoriumi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų